Tjurfäktning

Man ska vara snäll mot djur….

Det finns vissa saker som kan vara svåra för den oinvigde att förstå.

För mig är tjurfäktning ett sådant fenomen och det ÄR verkligen helt obegripligt hur i mina ögon rent djurplågeri kan locka publik?

Absolut finns det andra tveksamma ”spektakel” runt om i världen och jag förstår absolut hur man ibland inte ser nöjet med xx men här handlar det som sagt om att tortera ett djur…

Jag har aldrig träffat någon som gillar/ förespråkar tjurfäktning så jag har inte heller haft möjlighet att fråga ut personen och måhända få en något mer nyanserad syn på det jag tycker är så avskyvärt.

Har ni några som helst argument som skulle kunna försvara tjurfäktningen eller tycker ni som jag att det borde utrotas?

Och i min värld skulle en utrotning lätt kunna ske om det inte fanns publik eller tänker jag naivt?

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Mia

  Tycker inte om spektaklet men hävdar att det finns så mkt mer djurplågeri på ”närmare” håll. Det blir lätt löjeväckande när alla ondgör sig på exempelvis Facebook om kinesiska hundmarknaden medan man inte skänkt en tanke på det man själv konsumerar. Om alla människor tog ansvar för sina egen konsumtion så hade det systematiska djurplågeriet varit betydligt mindre. Tjurfäktning är bara toppen på isberget men vidrigt är det. Men som Paul McCartney sa ” om slakterier hade glasväggar så hade alla varit vegetarianer”.

  Svara
  • Minstral

   Nej inte alls, jag vet hur det ser ut när man slaktar enligt svensk lag, inte så dramatiskt alls faktiskt.

   Svara
 2. Helena Tang

  ”tradition” ”mod” och ”manlighet” är orden du letar efter. Spanjorer tycker att det är vackert att se när matadoren står mot en värdig motståndare och deras ”dans till döden” – saxat från wiki

  Svara
 3. Anna-Karin Eng

  Värdig motståndare … tjena. Hur kan de resonera så om en stackare som alltid drar kortaste strået.

  Svara
 4. Linda Stridh

  Håller med dig. Kan inte förstå detta vansinne. Och hur kan folk vilja sitta där och titta på det???

  Svara
 5. Anna

  Argumentet som spanjorerna för fram är väl att det är ett viktigt kulturarv.

  Allt det här med ”mod” och ”kamp” är ju bara löjligt. Tjuren är oftast så utmattad av smärta och massiv blodförlust när matadoren väl börjar ”fäktningen” så den knappt orkar stå på benen.

  Tjurfäktning är inte den enda grymma traditionen i Spanien heller, de har festivaler där de kastar getter från kyrktorn eller skär öronen av kalvar som troféer eller släpar runt en utmattad och skräckslagen åsna med en fet gubbe på ryggen genom en by medan folk slår åsnan och kastar sten på den.

  Tycker det är fånigt att jämföra den sortens glorifierat djurplågeri med svensk köttproduktion faktiskt. Jag säger inte att det inte förekommer djurplågeri även i den branschen men jag känner då ingen vare sig kött- eller mjölkbonde som skulle få för sig att kasta sina djur från ett torn för skojs skull eller långsamt sticka ihjäl dem med taggiga lansar inför en jublande publik…

  Svara
  • Anja

   Tycker absolut att man kan jämföra med köttindustin. Det är väl ganska få personer som äter enbart svenskt kött? Tror inte djuren bryr sig ett dugg om vad som plågar dem eller vad som är anledningen till att de slaktas. Djurplågeri ska bekämpas oavsett var det förekommer och då är man själv ansvarig. Sen om det handlar om att djuret på ens tallrik har haft ett bra liv eller inte rida på elefanter på semestern ja det kan egentligen kvitta. Har man inte koll på vad man äter så riskerar man ju faktiskt att bidra till djurplågeri, oavsett om man vill det eller ej. Inte alls fånigt att ansvara för ens egna handlingar.

   Svara
   • Anna

    Jag vidhåller att det är fånigt att alltid dra upp ”men köttindustrin då” i varje diskussion om djurplågeri. Tjurfäktning är djurplågeri för nöjes skull, köttätande är en del av människans diet sedan urminnes tider. Självklart skall man även bekämpa det djurplågeri som tyvärr förekommer inom köttindustrin men att alltid komma med ”whataboutism” så fort någon tar upp tjurfäktning/troféjakt/pälsindustrin till exempel och påpeka att man i stället bör prata om köttindustrin tycker jag definitivt är fånigt.

    Ännu fånigare blir det ju om man då dessutom skall behöva diskutera all köttproduktion i alla länder när allt man ville var att diskutera det specifika fenomenet tjurfäktning. Jag tror att de flesta allmänbildade vuxna människor har en ganska god uppfattning om hur det går till på ett slakteri till exempel och att det inte är ett mysigt ställe där djuren långsamt blir klappade och älskade till döds. Det blir liksom lite mästrande att komma dragandes med ”om du bara visste hur grisarna har det” så fort någon säger ”stackars cirkusdjuren”.

    Jag tycker till exempel att troféjakt på utrotningshotade djur är väldigt viktigt att diskutera, eller det faktum att kinesernas efterfrågan på kokt åsneskinn har lett till en tyst katastrof i Afrika för åsnorna och deras ägare. Men jag känner inte ett skriande behov av att tvinga Birgitta att nämna detta också när hon specifikt vill skriva om tjurfäktning.

    Det som var underförstått i den kommentaren jag reagerade på var ju att om man äter kött så är det hyckleri att ha en åsikt om någon form av djurplågeri. Det är ganska vanligt att folk kommer dragandes med det argumentet och ja, jag tycker att det är både fånigt och tröttsamt.

    Svara
    • Birgitta

     Instämmer helt i din kommentar Anna!
     Det finns massvis av exempel på djurplågeri men nu var det just tjurfäktning jag undrade över.
     Därmed verkligen inte sagt att ”köttindustrin” är felfri och bra men det är för mig, som för dig, en helt annan fråga.

     Svara
 6. Filippa

  Helt orimligt och otroligt att detta fortfarande är lagligt och sanktionerat i en modern värld. Def fånigt att jämföra med svensk köttproduktion, men… tycker överlag att det är idiotiskt att bemöta ett argument med ”jamen har du tänkt på xxx också! det är värre!” Man kan bry sig om fler saker samtidigt och man kan välja att orka bara bry sig om en enda sak. Oavsett bättre än att sticka huvudet i sanden överlag.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt Filippa.

   Det finns otroligt mycket saker man kan tycka är ”djurplågeri”- ska man hårddra det så plågar vi alla dagligen alla insekter vi trampar ihjäl när vi är ute och går…

   Finns ju också de som tycker att ridning är en form av djurplågeri då en häst inte frivilligt vill ridas, få sporrar i sidorna, ”tvingas” göra olika dressyrrörelser bla bla bla.

   Att jag tog upp just tjurfäktning är att det är så obegripligt för mig (kanske lika obegripligt som för vissa att jag rider på min häst???) och involverar smärta, blod och död utan att vi ”ens” ska använda djuret till något (mat, forskning, för att rädda vårt liv osv…)

   Svara
 7. Frida

  Helt galet att det fortfarande finns, tradition eller inte! Förstår inte hur någon vid sina sinnes fulla bruk kan gå och titta på sånt här, eller liknande skit, för nöjes skull! För det är bara det som det handlar om, att folk vill roa sig! Det finns liksom inget annat syfte så som att producera mat utan det är djurplågeri som underhållning!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>