Vår bästa tid är nu?

Jag deltar i en diskussion på ett annat forum kring det här med att ha häst på sommaren och inser att jag är långt ifrån ensam om att inte bara betrakta årstiden som den bästa och sååå efterlängtad utan att den även medför vissa åtaganden och ”meck”.

Långt ifrån alla kan bara släppa ut sina hästar i en gräshage och så är det liksom bra med det utan man måste kanske beakta att hästen är en ”fånghäst”, sväller som en tunna av för mycket gräs, tappar vikt på betet, är känslig mot sol och/ eller insekter, får sommareksem och jag vet inte allt.

En del hästägare vittnar om så högt insektstryck så att de väljer att ha hästarna på stall dagtid och ute på natten vilket inte alls hade passat mig.

Jag hoppas att det är fortsatt mycket insektsfritt kring våra hagar för det känns inte heller bra att varken spruta gift över hela hästen hela tiden eller att svepa in honom i heltäckande flugtäcke när solen gassar.

Själv tycker jag att det är svårt att avgöra hur mycket näring Vicke får i sig via gräset; det är som ni ser på bild inte något böljande fält med obegränsad grästillgång han går på.

Våra hästar går in kring 20.00 och jag tillskottsfodrar rejält med både kraftfoder och hö eftersom jag inte vill riskera en viktnedgång.

Vad gäller ridningen har jag inga problem att rida när det är varmt eftersom jag alltid rider på morgonen då det ju mycket sällan har hunnit bli riktigt höga temperaturer.

Det jag kan ogilla är om det går för långa perioder mellan regntillfällena, marken kan bli stenhård och utebanorna dammiga.

Men att inte rida på sommaren finns inte för mig; det är ju då jag är som piggast och mår som bäst.

Men hur upplever ni sommaren?

Som den bästa årstiden eller som en annan hästägare skrev ”brukar dra en suck av lättnad när hösten kommer”?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Det beror helt klart på hästen.

  Min tidigare häst gick ner i vikt på betet, så jag var tvungen att ta den in över natten. Det innebär krångel för stallägaren hade från sagt sig ut/insläpp maj-sep. Det blev mycket dyrare, för jag behövde betala normal stallhyra och samtidigt betala 40kr/dag för Gräshagen. Jag kände inte att jag hade något alternativ för det hade bara varit min egen häst som gått själv i vinterdagen, så det blev till att släpa fram och tillbaka.

  Med nuvarande häst är det lättare. Den håller formen, behöver inget täcke. Så hela mockningsbiten försvinner, för det görs med maskin två gånger/säsong. Den är inte lika skitig som när den går på grus. Så inget med att fylla höpåsar, mocka box, fylla vatten etc. För allt det blir gjort. Så nu är det 2h i stallet istället för 3

  Svara
 2. Frida

  Jag rider oftast hela sommaren, kan ibland lägga in en kortare vila vid behov men överlag rider jag på hela sommaren. Ska hästen vila får den göra det i januri då det är mkt tyngre att rida då, i alla fall när man som jag måste köra iväg till ridhus. Hade jag stått uppstallad med ridhus hade jag kanske lagt upp det annorlunda. Sommaren ger många fördelar när man har häst, lättare att mocka, mer utevistelse, längre dagar så man kan rida ut även efter jobbet. Dock älskar jag tidiga hösten ännu mer, september och oktober är de absolut bästa ”hästmånaderna” enligt mig, vädret brukar vara bra, det är fortfarande hyffsat ljust om kvällarna, insekterna har lugnat ned sig och luften är hög och klar. Sen ställer vi om klockan, det blir kallt, mörkt och jävligt haha.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>