Beröm

Något jag länge önskat att jag var ännu bättre på men som jag av någon anledning har jättesvårt för att implementera i min vardagsridning är att berömma Vicke.

Han gör ofta saker som förtjänar en klapp eller verbalt beröm men han får det inte lika frekvent.

Olof var jättebra på att ge verbalt beröm när han red Vicke och Nina i ännu högre grad.

Hon ”pratar” med Vicke hela tiden och jag tror absolut att det är till gagn men har som sagt svårt för att komma ihåg det själv.

Är ni duktiga på att berömma era hästar?

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. JANNIKE

  Åh jag pratar med min häst hela tiden under våra ridpass, uppmuntrar, berömmer, ”bannar”, pratar konstant. Hade en fodervärd på honom ett år som jag försökte förklara att han är van vid detta och blir mycket mer positiv till allt när man pratar med honom titt som tätt, hon förstod aldrig det riktigt utan det blev mer mekaniskt än naturligt.

  Svara
 2. LenaB

  Pratar nästan hela tiden med hästen, mkt beröm så han vet att han är bäst:-)

  Svara
 3. Birgitta

  Jag är ganska känslig för vissa ljud och skulle tycka det var ganska störande om folk i ridhuset generellt pratade mycket med sina hästar. Finns skäl till varför jag ofta rider (och VILL rida) ensam 🙂 !

  Svara
 4. Minstral

  Pratar och berömmer hela tiden, snabba klappar också ofta. Diva är van vid det och gillar det, Camilla gör likadant när hon rider.

  Svara
 5. Anna

  Jag berömmer med rösten (klappar aldrig under ridpasset men kan passa på att klia i manen under skritt på lång tygel) men jag försöker att undvika att ’småprata’ med hästen för då tycker jag att jag tappar fokus på hjälpgivningen. Just att renodla hjälperna och verkligen ge tydliga och vältajmade signaler tycker jag är ganska svårt så jag försöker undvika att lägga till rösten också där.

  Håller med dig om att jag skulle bli störd av att rida samtidigt som någon som pratade mycket med sin häst.

  Svara
 6. M

  Berömmer med röst om det var något ”svårare” med rösten som hästen klara av. Annars är jag väldigt mycket en ryttare som ger ofta klappar på hals. Framförallt när jag värmer upp i lätt sits i galopp får min hästar alltid väldigt mycket klappar. Har inbillat mig att det gör dem extra glada och ibland blir de lite busiga och ruskar på sig/små bockar

  Svara
 7. Malin

  Jag tycker att det bästa berömmet är att få ”slippa” den övning vi håller på med, dvs om hästen gör det jag ber den om så ger jag eftergift och låter den sträcka på halsen och trava/galoppera fritt. Gäller förstås svårare övningar, inte att den svarar på självklara signaler 🙂 Jag är också dålig på att berömma muntligt utan håller mig till detta. Har sett många ryttare som släpper innertygeln och ger en klapp på halsen med den handen, men det gillar inte jag – måste bara kännas konstigt med bettet för hästen tänker jag.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>