Onsdag- sällskap

Idag har den här lilla flickan hållit mig sällskap i stallet.

Molly fick även följa med på en liten skrittrunda efter mitt ridbanepass!

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Petra Andersson

  Ser att du har Molly lös för det mesta. Har fått för mig att whippets gärna jagar allt som rör sig men det kanske är helt fel? Beror såklart på uppfostran och individ men hur tycker du som haft några att de är överlag med jakt? Vill gärna ha en whippet och vill såklart kunna ha den okopplad ibland 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Jag är med på ett forum som heter ”Whippet” på Facebook och skulle du ställa samma fråga där får du hundra olika svar 🙂 .

   Jag har haft 2 greyhound och 2 whippet- samtliga gick/ går alltid okopplade i princip överallt MEN vill också jaga kaniner och harar.

   Molly kan springa efter katter så länge de springer- stannar katten stannar hon också och går ej till attack. Molly kan också springa efter fåglar enstaka gånger men de flyger ju iväg direkt.

   Om de hundar jag ägt väl sticker är det nästan utsiktslöst att stoppa dom men de jagar med ögonen så de slutar så fort bytet försvinner ur sikte.

   Om man inte vill att de ska jaga kaniner/ harar alls så får man antingen fostra dom bättre än vad jag gjort (vet ej hur lätt eller svårt det är) eller inte rasta hunden där det finns dessa djur eller ha hunden kopplad.

   Så utifrån MIN erfarenhet är det lätt att ha greyhound/whippet lösa så länge det ej finns harar/ kaniner i närheten och då ska det sägas att jag inte har lagt 5 minuter på någon form av lydnadsträning med någon av hundarna som alla 4 köpts i vuxen ålder (1-2 år gamla, Molly var 2 när vi köpte henne).

   De flesta hundägare är långt mer intresserade av att träna med sina hundar (fast resultatet kan ändå bli uselt har jag noterat) så jag tycker absolut att du kan köpa en whippet som jag personligen anser är en väldigt, väldigt bra ras.

   Extremt stillsamma inomhus, livliga men snälla ute, bråkar ej med andra hundar, bjäbbar och skäller aldrig, är överlag friska, lätta att hålla rena, billiga i drift osv.

   Svara
   • Petra Andersson

    Tack för svar! Och kul att det verkar vara ett mindre problem än vad jag trodde. Det får nog bli en whippet! 🙂

    Svara
    • Jennie

     Hur ser du på att det mellan 31 mars och 20 augusti ej är lagligt att ha hundar okopplade i skog och mark? Undantaget hundar som exvis polishundar och andra tjänstehundar, och liknande (dessa bär då täcke som visar att de är i tjänst).

     Svara
     • Birgitta

      Som många andra lever du i den felaktiga tron att det är koppeltvång vilket det inte är.

      Däremot måste du ha sådan koll på din hund att den inte sticker utan går jämte dig.

      Jag vet var det finns kaniner och harar och rastar inte hunden där.

      Molly är ganska ”vek” och håller sig alltid mycket nära mig och jag anser mig ha erforderlig koll på henne.

      16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

 2. Jennie

  Nej, jag skrev aldrig koppeltvång. Det var du själv som skrev om harar och kaniner och ännu värre: katter! Att ha erforderlig koll… De flesta tror nog sig ha bättre koll än de de facto har. Men jag ställde bara en fråga, av intresse. Verkar kanske lite som att den träffade en öm punkt? Själv skulle jag ej ha en jakthund lös vid denna årstid, ffa ej till häst då man icke kan ha erforderlig koll på hunden, nej. Vek eller inte, whippet är i grunden avlad för jakt, och enligt dig själv vill hon sticka efter sånt som rör sig. Ingen kritik från början härifrån, men ett intresse av att få veta hur du tänker. Som jägare själv så håller jag mina jakthundar kopplade såhär års, för allas bästa, ffa viltet.

  Allt gott! Hon är för övrigt väldigt fin din hund, tycker jag.

  Svara
  • Birgitta

   Du skrev ”ej är lagligt att ha hundar okopplade” och nej, du träffade ingen öm punkt men jag har i såååå många år fått förklara för andra som tvärsäkert hävdar att hunden MÅSTE vara kopplad.

   Men det måste den inte; däremot har få hundägare 100 % kontroll över sina hundar 100 % av all tid och i alla situationer, ej heller jag.

   Du har nog läst lite slarvigt om du uppfattar att Molly ” vill sticka efter sånt som rör sig” eller så har jag förklarat slarvigt.

   Kaniner och harar vill hon sticka efter om hon skulle se dom, fåglar kan hon enstaka gånger springa mot, katter kan hon jaga om de kommer springande men hon stannar så fort katten stannar eller den försvinner ur hennes åsyn. Att hon ”springer efter katter” händer kanske 2-3 gånger om året.

   Men jag ska väl erkänna, även om det väcker ont blod hos vissa, att jag inte tar så allvarligt på de FÅ gånger Molly jagar en kanin eller hare.

   De är skadedjur i mina trakter och skjuts ibland av eftersom de är för många och jag vet hur en whippet dödar dessa djur OM de får tag i dom. Döden är mer eller mindre omedelbar då de knäcker deras nacke.

   Och nej; Molly har aldrig dödat/ fångat en kanin eller hare men jag skulle inte bry mig speciellt om hon gjorde det även om jag vet att det är förbjudet.

   Kan som en parentes nämna att jag i en diskussion nyligen läst och sett bilder på rätt många whippetägare som har även tamkanin som hunden/ hundarna inte rör så tydligen går det att få dom att fatta att dessa djur inte alltid ska dödas.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>