Torsdag- djurens mat

Hade en underbar morgon i stallet med djuren; solen sken och fåglarna kvittrade medan det i övrigt rådde en skön stillhet. Livskvalité om ni frågar mig!

Vickster har vilodag och var väldigt fokuserad på gräset när vi skildes åt.

Dock är han aldrig så där ”mat-besatt” som en del hästar kan vara….ni vet så att man nästan får slita bort dom från gräset med våld och sedan försöker de ändå dra ner huvudet och ”extraäta” så fort de kommer åt (avskyr sånt).

Jag har faktiskt aldrig ägt ett djur (hund eller häst) som krånglat med maten eller motsatsen; haft en bottenlös aptit och det är jag glad över.

Att vilja äta är för mig ett sundhetstecken men det är så klart inte bra när det går till överdrift och man måste begränsa födointaget rejält.

Jag skulle tex aldrig kunna sätta på Vicke en betesreducerare eftersom det känns mer ”plågsamt” (ja, jag vet att jag är töntig) än att ha honom i en grushage.

Men som sagt; har aldrig ställts inför detta bekymmer….

Molly har fri tillgång på torrfoder men äter aldrig mer än 3-4 deciliter om dagen och håller lagom hull på det. Skulle man ge henne en massa annat utöver hade hon absolut slukat det men jag vill inte att hon ska bli tjockare även om de som inte är insatta i rasen ibland tycker att whippets är för smala.

Om jag ska utgå ifrån ”som man känner sig själv känner man andra” läs: det är mest djurägaren själv som är intresserad av att se trettioelva bilder på sina älsklingar publicerar jag dagens bildskörd längst ner i inlägget så ni slipper scrolla för att kunna läsa 🙂 !

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Helena Tang

  Din Molly är fantastiskt fin, och kul att se en vinthund som inte är överviktig

  Svara
  • Birgitta

   Tack. Det låter som att du mest ser överviktiga vinthundar?

   Här i Sverige tycker jag att det är ganska ovanligt med tjocka vinthundar och Molly skulle nog av ”expertis” räknas som en aaaaanings ”tjock”…eller kanske inte tjock per se men ”hade kunnat väga 1-2 kilo mindre utan att räknas som ”för smal”.

   Svara
 2. Helena Tang

  De har haft en del program på tv häröver om överviktiga husdjur, men jag såg en liten whippet för ett tag sen såg ut som en vit köttbulle med 4 ben, fruktansvärt. Annars är det racing greyhounds du ser mer än husdjursgreyhounds, t.ex här. Jag tror med vinthundar att är folk inte vana vid hur de ska se ut så tycker de att de är för smala. Jag tycker t.ex att azawakh är fantastiskt fin, medan flera jag pratat med säger att det är ett vandrande skelett 🙂

  Svara
 3. Minstral

  Hade Diva gått på det gräset hade hon sett ut som en ballong. Hon går i en totalt nerbetad hage och får 2 kg hösilage om dagen plus halm och är tjock. Jag ridet dessutom rätt så tuffa pass.

  Svara
  • Birgitta

   Billig i drift får du trösta dig med 🙂 !

   Men jag ska hålla koll nu efter hagbytet och vid behov dra ner på havre, olja och betfor.

   Svara
 4. Anna

  Min ena katt har otroligt svårt att hålla vikten och rätt vad det är så bara rasar han i vikt och blir skelettmager. Alltså verkligen äckligt smal, när man kammar honom så dunsar kammen mot ryggkotorna… Har givetvis kollat upp honom ett antal gånger och enda de kan komma på är känslig tarm. Just nu är han fin i kroppen, men det är otroligt stressande att inte veta när han skall rasa nästa gång. Så jag ställer ut kattmat högt och lågt hemma så att han skall lockas att äta hahaha… Och tänker att de med tjocka djur har ett riktigt lyxproblem jämförelsevis.

  Svara
  • Birgitta

   Usch så jobbigt!

   Hoppas du hittar något som katten verkligen älskar och vill äta men kommer det sådana skov pga tarmarna är det inte så lätt.

   Min förra whippet fick en kronisk tarminflammation och åt medicin osv men det hände oftare och oftare att hon hade rejäla diarréer och jag valde till slut att ta bort henne (long story short).

   Jag led med henne när jag ibland fick springa ut med henne flera gånger på natten och det var givetvis även jobbigt för mig.

   Svara
 5. Sofia Möllerström

  Jag har försökt klura på hur man får en Whippet tjock. Det enda jag kan komma på är att det hade kostat väldigt mycket varje månad.
  Ture fick tidigare hi-energy foder med extra fett i och höll sig stadigt på 19 kg utan någon träning. När jag köpte honom vägde han 18 kg och var i full träningskondition. Han är ju ingen liten Whippet så det är normalvikt för honom, och han är kastrerad.
  Så vad ger dom till sina whippets för att dom ska bli så feta?

  Svara
  • Birgitta

   Det jag skulle kunna tänka mig är om man ger hunden en massa onyttig människomat i kombination med att man har en glupsk hund?

   För många år sedan kände jag en äldre dam som fodrade sin labrador som om den var en människa 🙁 .

   Den drack mjölk, hon kunde koka ris a la Malta till den osv.

   Det slutade ”så klart” med att den rullade fram 🙁 …..

   Svara
 6. Sofia Möllerström

  Måste vara fel typ av mat isf…annars hade Ture rullat fram han också.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>