Slå svårlastad häst

Läste detta idag!

Jag har ju själv hjälpt till att lasta massvis med hästar i mina dagar och tycker det är jättebra att det uppmärksammas att det inte är ok alls att slå hästar vid lastning.

Jag har sett det hur många gånger som helst och visst…det kanske ”hjälper” för stunden (läs: hästen går in i transporten) men jag anser inte att det är så man ska lära hästar att lastas eller folk att lasta.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Nä det hjälper kanske den gången, nästa gång blir det antagligen ännu svårare.

    Svara
  2. Charlotte

    Att slå är en oacceptabel lösning, dessutom en väldigt kortsiktig sådan. Inlärning gynnas inte av rädsla, varken hos djur eller människor. Det är ofattbart att vissa inte fattar det när den ena forskningsrapporten efter den andra sedan 50-talet visar att inlärning sker bäst med positiv förstärkning.
    Tack för att du skriver om detta regelbundet i bloggen och är ett föredöme i frågan!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag vet inte hur många gånger jag har ”ingripit” (läs: erbjudit min hjälp) bara för att skona en stackars häst från lastarnas ilska och inkonsekventa beteende.

      Fast för ett tag sedan erbjöd jag min hjälp och den avvisades.

      I stället höll lastaren på i enligt mig ”en evighet” (ca 40 minuter).

      I just det fallet mådde jag inte ens dåligt för den hästen skojade bara med sin ägare vilket var hur tydligt som helst och hen jamsade bara omkring med hästen som gjorde precis som den ville.

      Tyckte inte synd om ägaren heller eftersom hen var tydlig med att någon hjälp inte önskades.

      Svara
  3. Minstral

    Ska jag vara ärlig hade jag inte ens åkt på tävling. Har ibland sett många som placerat sig högt över mig som antagligen kanske fått på hästen när min går i hagen och jag dricker kaffe. Finns andra ställen att åka till och andra sätt att träna hästen, tävlingen blir ingen positiv upplevelse och i förlängningen blir det bakslag. Men såklart de fick kanske en rosett.

    Svara
  4. Anna

    När jag var liten red jag ett helt matgalet Gotlandsruss som en gång travade halvvägs upp i en transport med mig på ryggen på en tävling för hon såg att det hängde en höpåse längst in… Tror man hade kunnat få henne att gå in i nästan vilket utrymme som helst med hjälp av fyra korn havre hahaha.

    Svara
  5. Frida

    Har som tur(?) är alltid lyckats få lättlastade hästar. Har haft ett par som varit lite krångliga i perioder men det har alltid löst sig efter ett tag. Har behövt lasta några riktigt svårlastade hästar i jobbet men att slå in en häst har jag inte gjort. Jag måste kunna lasta själv för att ens kunna rida.

    Tror det är ofta blir en väldigt laddad situation just med lastning. Ibland handlar det om hästens rädsla och osäkerhet men skulle nog säga att det oftare handlar om ryttarens rädsla och osäkerhet kring lastningen som smittar av sig på hästen. Kanske lastar man inte så ofta (lätt hänt om man t ex står uppstallad med allt på plats) så det inte finns någon rutin på det, gör man det regelbundet så blir det inte konstigare än att ställa hästen i stallgången eller gå in i ridhuset. Tror också att många hästar blir avskräckta pga att man kör för illa, det gäller ju att köra lugnt, ta ut svängarna, bromsa mjukt osv. En hel del som inte förstår hur man ska köra med släp.
    På tal om hästar som är vana vid att åka mkt och inte har ngt emot det så minns jag min lillasysters ponny, en liten envis welsh som sällan gjorde ngt hon inte hade lust med. Hon drog alltid iväg med syrran in i transporten när de skulle på träning, när det var tävling travade hon in i släpet med öronen spetsade (hon visste skillna på träning och tävling minsann), det vara bara för syrran att springa med haha. Hon hade uppenbarligen inget emot släpet 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Håller helt med dig.

      Många tappar fattningen vid lastning som krånglar; det är till stor del därför JAG lyckas hjälpa dom 🙂 .

      För jag är hur lugn som helst och stressar inte…

      Mina hästar har också alla ”sprungit” in i släpet; det är så naturligt för dom eftersom alla åkte så ofta.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>