Rör ej!

Svalbo som jag fotade i Italien förra sommaren

Visste ni att svalor är fredade som framgår i denna artikel?

Jag visste det faktiskt inte men vet däremot säkert att det förekommer att svalbon med ungar förstörs 🙁 .

Visst är det tråkigt med fågelbajs som väl är den vanligaste orsaken till att ”man” vill få bort fåglarna men jag brukar tänka att det är mycket tack vare de insektsätande svalorna som man kan ha näst intill flugfritt i stallet.

Och ärligt talat tar jag hellre fågelskit än flugor och tror utan tvekan att hästarna håller med.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Det kan bli för mycket, i inackorderingsstallet har det varit så mycket att hästarna varit mer störda av det än flugor. På logen får de vara. I vårt stall tar jag bort efterhand men naturligtvis inte om där är ungar. Men skillnad på flugor vetefan. Har hellre flugor än svalor.

    Svara
    • Birgitta

      På ridskolan i Malmö hade vi massa fåglar året runt, i stallet i Grevie jag stod i 8 år en hel del svalor och i detta stallet jag står nu har vi också svalor. I inget av stallen fanns/ finns flugor annat än möjligen någon enstaka.

      Jag är efter så många ”flugfria” år i olika stall så van vid att det är så det ”ska” vara så jag märker jättetydligt om jag är på besök i ett stall där det inte är insektsfritt. Och har märkt det ännu tydligare på mina hästar (vid klinikbesök tex) som viftar på svansen och ryster sig hela tiden.

      Så jag tar tusen gånger hellre lite sval-bajs.

      Svara
      • Minstral

        Fast vi har inte flugor i vårt stall fast vi inte har svalor där. Dessutom är det inte lite bajs det blir, det blir en sanitär olägenhet. Antingen har man mycket flugor eller ej, vet många som har mycket problem trots svalor, beror på så mycket annat, hygienen i stallet tex. Vi använder mycket Stalosan.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>