50+

Har ett par gånger de senaste månaderna noterat propositioner enligt vilka man har särskilda klasser för ryttare som är 50 år och äldre.

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det….det är så klart frivilligt att anmäla sig men jag kan liksom inte förstå vitsen med just 50 +?

Räknas som man ”gammal” då, ska man ha någon fördel genom att inte tävla mot yngre eller vad är tanken?

Jag känner hur många dressyrryttare som helst på alla möjliga nivåer från den lägsta till den högsta som är över 50 så nej…jag fattar inte grejen.

Men ni som gör får gärna upplysa mig 🙂 !

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Instämmer helt i din undran. Jag t o m dissade det totalt i gruppen Vi som är 50+ och tränar och tävlar dressyr.
    Strax därefter emotsade jag helt mig själv och anmälde jag mig till Senior Trophy-cupen! Egentligen enbart för att dess final gick samtidigt med en annan final jag satsar på. Och det är lite pengar i finalerna. Fast idén stör mig fortfarande…

    Svara
  2. Ann

    Å andra sidan verkar det vara många som efterlyser nya former av tävlande. T ex uppklassningen tillbaka , nån form av handikapp för proffs gentemot amatörer, eller olika klasser. Tror du också skrivit kring detta? I så fall är ju dessa tävlingar/klasser/cuper ett steg mot den riktningen.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, du har helt rätt men det jag inte förstår är varför man inriktat sig på just 50+.

      Som sagt är det hur vanligt som helst att folk över 50 tävlar dressyr på verkligen alla nivåer (och då tänker jag inte ens på unika Ulla Håkansson).

      Så det känns varken som att man behöver ”uppmuntra” just denna ålderskategori att tävla och inte heller liksom vilja ge dom en fördel av att inte möta yngre ekipage då många 50+ är mkt skickliga.

      Svara
  3. Anna

    En spekulation från min sida men är det inte lite ett sätt att införa ”amatörklasser” men man har riktat det mot en viss åldersgrupp? Jag skulle hellre (eller åtminstone också) efterlysa rena ”amatörklasser” där det var öppet för vilka åldrar som helst men där det inte var öppet för sådana som ligger och plockar segrar och placeringar stadigt i medelsvåra klasser, unghästutbildare och andra proffs osv.

    Jag läste om ett 50+-derby och vad deltagarna uttryckte var ”trevlig, förlåtande, uppmuntrande stämning” typ.

    Svara
  4. Frida

    Det uppkom väl som en kul grej som blev rätt uppskattat? Kan tänka mig att det handlar lite om att många äldre ryttare kanske inte har tävlat på många år eller kanske aldrig och känner sig lite malplacerade i vanliga klasser. Det känns kanske tryggare att starta med andra i samma sits om man inte tävlat innan eller på väldigt länge. Tror det är lätt att tro att alla som tävlar är unga tjejer men det stämmer ju inte. Tror också det finns en viss gemenskap bland dessa 50 +, vet att på ngn tävling hade de mingel på kvällen för alla som ridit 50 + klasserna. Jag kan tycka att det är rätt bra. Man kan ju tävla både vanliga klasser och 50 + klasser.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>