Tröttsamma läktarryttare

Aldrig framförs det så mycket åsikter på sociala medier av det man ibland kallar läktarryttare som när det är större mästerskap, som nu EM tex.

Det är ingen hejd på amatörernas plötsliga expertis och jag finner det ibland rent skrattretande.

Härom dagen var det tex en person som på ett hästforum på Facebook länkade till en video och skrev ”så här ska det se ut”.

Filmen förställde en för mig okänd medelålders man som red en St Georges. Han skumpade något enormt i traven och hästen var ”lång som ett ösregn” i galoppen och detta tycker alltså en skribent är något att visa som exempel på bra ridning!?!?

Inlägget togs snabbt bort men man undrar ju hur personen tänkte…

Och så nu alla dessa påhopp på Charlotte Dujardin som ve och fasa har orsakat ett sporrsår på sin stackars häst.

Ja, ursäkta om jag låter raljerande men jag kan omöjligt tycka att detta är så förfärligt illa som en del vill påskina.

Charlotte är en av de bästa ryttarna i världen och om detta kan hända henne så kan jag garantera att det kan hända vem som helst som använder sporrar.

Det har då hänt mig flera gånger och utan att jag har bestraffat hästen.

Givetvis är det jättetrist när sådant händer men det visar bara hur lätt hänt det är när till och med en av de bästa i världen och med filmkameror, domare och publik närvarande råkar göra det och på en ritt som dessutom belönades med fantasiskt höga poäng.

Nej, ibland orkar jag verkligen inte med dessa amatörexperter som inte har en susning om vad de skriver om….

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna Karlegård

  Det blir helt befängt när alla dessa dårar ger sig på CD som garanterat tar bättre hand om sina hästar än alla dessa dårar gör tillsammans.

  Svara
  • Birgitta

   För mig blir det befängt när samma personer som vrålar över ett litet sporrsår kan släppa ihop hästar som bankar skiten ur varandra….för det är ju ”naturligt” att hästar går ihop…no matter what.

   Och nej, jag menar inte att sporrsår ska betraktas som ok/normalt men att få det till näst intill djurplågeri….nääää….

   Svara
 2. Anna

  Samtidigt föll ännu en distanshäst ihop och DOG direkt efter målgång i England. Men dessa oljeshejker måste pumpa in pengar i FEI för det tillåts fortgå, år efter år efter år…

  Samtidigt som då dressyren, som har överlägset minst antal gula kort och varningar mot sig om man jämför, nagelfars som om hästarna plågades värre än djur på en djurpark i Syrien.

  Svara
 3. Marie Ultege

  Håller helt med. Min hjärna kokar över lite över allt befängt i diverse kommentarer.

  Svara
 4. Frida

  Tycker att Hippsonbloggaren Kajsa gjorde en bra jämförelse med när hon råkade klämma sin dotters hand i dörren. En olykshändelse som så klart var smärtsamt för barnet och mamma fick dåligt samvete, men det är ingen som skriker barnmisshandel utan man fattar att det var en olyckshändelse. Samma sak här, det kan hända vem som helst och uppenbarligen även en av de bästa ryttarna i världen.

  Sen kan man ju fundera över varför dressyren är så hårt kritiserat? Jag menar inte att allt är OK, det finns mkt som behöver förbättras och allt var inte bättre förr som många vill påstå men varför det inte samma kritiserande av andra sporter? Som nämnts så är ju distansen på vissa håll helt galen. Hopphästarna får ha vilka bett, eller inget bett alls (vilket inte verkar vara en säkerhetsrisk för en hopphäst men för en dressyrhäst), hjälptyglar och allt vad de har. Tittar på man framridningar på en hopptävling ser man avknäppta hästar bakom lod överallt, där står ingen ”bakom lod-nazist” och filmar och ondgör sig. Dressyren får enormt mkt kritik, en del berättigat men vi är inte värre än andra grenar, långt ifrån.

  Svara
  • Birgitta

   Väldigt, väldigt kloka reflektioner!

   Jag kan bara instämma i att dressyren har fått ett oförtjänt fokus på sig i jämförelse med hoppning tex och precis som du skriver finns det en hel del att ha synpunkter på även i denna gren.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>