Utgå eller ej

Sitter och läser denna tråd på Bukefalos och har gjort exakt samma reflektion; medan jag aldrig såg fenomenet för säg 5-10 år sedan så har det numera blivit hyfsat vanligt att i vart fall 1 eller 2 ekipage i klassen väljer att utgå på egen begäran när de tävlar dressyr.

Varför ”man” har börjat med detta kan jag bara sia om.

Jag vet att det för en del handlar om att de inte vill skylta med dåliga procent i TDB vilket jag nog kan tycka är mer fåfängt än något annat.

För vill man tex köpa en häst som har x antal ”utgått” i TDB så fattar man givetvis att det har varit ”något” och så tar man reda på vad så man kan ändå inte ”mörka” något.

I andra fall kan det vara så att man inte vill ge hästen en dålig erfarenhet av tävlandet; man kanske märker rätt snabbt in i programmet att ”det här reder jag/ vi inte ut” och då väljer man att utgå i stället.

Huruvida detta är bra eller dåligt låter jag vara osagt; det kan säkert vara väldigt olika från ekipage till ekipage.

En del hästar skulle kanske behövt fullfölja programmet för att inte ”lära sig” att man får lämna banan om man ”bär sig åt” medan andra har större nytta av att inte stressas utan att få komma tillbaka vid ett mer lämpligt tillfälle.

En dressyrdomare skriver att hen ”blir GALEN på folk som utgår om hästen inte lider av att vara på banan. Jag förstår om ALLT går snett och det inte går att styra väg eller gångart pga spänning. Men annars tycker jag att det inte är att visa respekt för arrangörer och medtävlande. Personligen tycker jag också att det är fjantigt beteende, och att de som utgår är barnrumpor och dåliga förlorare” medan jag anser att man ska få göra som man själv vill med den start man har betalat (oftast dyra) pengar för.

Jag kan inte se att detta drabbar någon annan negativt så då kan det väl kvitta?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Jag tycker sim princip det är larvigt att utgå. Iaf pga upprepade fel i programmet. Skulle bli konstigt om man som regel utgick efter X antal missar.
    Fast jag har själv gjort det några få gånger (3 ggr under hela min tävlingskarriär tror jag, varav en gång alldeles nyss). Och då har hästarna varit så motspänstiga/rädda/tittiga/bromsiga att jag defakto knappt fått dem att gå. Tanken på att fortsätta eländet i 5-6 minuter har känts för outhärdligt och inte heller lämpligt för hästen.

    Svara
  2. Frida

    Jag tror också att det många gånger handlar om att resultaten syns och man inte vill skylta med dåliga procent, men som du säger så står det ju utgått istället och det ser ju inte heller så bra ut. Har egentligen inget emot att folk utgår, det får man väl göra som man vill men jag har svårt att se anledningen till att göra det bara för att resultatet inte kommer bli bra. Om man känner att hästen är väldigt spänd, om man själv känner att jag inte kommer fixa detta (kan ju finnas flera anledningar till det) eller om hästen inte känns fräsch så kan jag förstå det men bara för att inte få ett dåligt resultat i TDB kännslite fånigt.

    Svara
  3. Filippa

    Alltså vilka bullshit-kommentarer i den tråden. Det är en HOBBY, det är MIN häst, det är MIN tid och det är MINA pengar. Om jag vill utgå för att jag fått en sten i stöveln så är det MITT problem och ingen annans. Hur det skulle kunna vara respektlöst mot de andra/domaren att inte rida klart… herregud, snacka om gudskomplex.

    Svara
      • Dagge

        Håller inte alls med. Har man den inställningen så kan man väl rida runt hemma istället och hoppa av om man har en sten i stöveln. En tävling är ju inte till för enbart den som tävlar och egoistiskt tycker att det är MIN MIN MIN MIN MIN grej som gäller. Fan vad egoistiskt. Det är ju så jäkla mycket ideellt arbete som ligger bakom. Det finns även t.ex publik som kommer dit för att se ett tävlingsmoment. Hur skulle det se ut om alla avbryter för att de får en sten i stöveln. Har man inte inställningen att tävla på en tävling och tycker det är ok att utgå för en sten i en stövel så är man fel ute tycker jag. Stanna hemma då.

        Svara
        • Filippa

          Den dagen jag tävlar för publikens skull, så kanske jag tänker som du. Idag tävlar jag för min egen skull och då förbehåller jag mig rätten att bestämma exakt hur jag själv gör medan jag utövar min hobby på lek. Vare sig mina medtävlare eller arrangören som redan fått mina pengar, lider av att jag inte rider klart mitt program, tror man något annat är man ganska självupptagen.

          Svara
          • Birgitta

            Jag är benägen att instämma Filippa för på ”vår nivå” ÄR det i princip aldrig någon publik alls och skulle det sitta någon förskrämd person på läktaren så är det högst troligt ”bara” en medhjälpare till ryttaren.

            Sedan kan man tycka vad man vill om det (att lättklassdressyr inte drar publik) men så ÄR det.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>