Varningar på nätet

Sitter och läser ett inlägg på Facebook där någon frågar om det finns någon ”varningssida” där man kan varna andra för inackorderingar.

Tydligen finns det redan en sådan sida där man varnar för stallägare och en som heter ”bedragare i hästvärlden”.

Jag kan i sak absolut förstå om man vill förhindra att andra råkar lika illa ut som man själv gjort, vare sig det handlar om en vara man köpt som inte motsvarade skicket, en hästaffär som man känner sig lurad i eller uteblivna stallhyror från en inackordering.

Men jag ser också stora risker med sådana här sidor där andra kan skriva nästan vad som helst utan att den det handlar om ges en chans att försvara sig/ ge sin version av det inträffande och där man kanske (högst troligt) inte ens vet att man är föremål för allehanda diskussioner av tvivelaktig karaktär och sanningshalt.

För är det något jag verkligen kan skriva under på så är det att det alltid finns både två och flera versioner av allt möjligt och att man ibland kan uppfatta saker på heeeelt olika vis.

Något jag också poängterar väldigt ofta är hur otroligt litet ”häst-Sverige” är och hur det ibland nästan känns som att alla känner alla.

För att bara ta ett exempel i närtid har det efter min senaste stallflytt visat sig att jag, på ett eller annat sätt, känner en hel del som tidigare stått i mitt nuvarande stall, andra jag är bekant med har varit och tittat på stallplats osv.

Och så är det ”alltid”- jag skulle kunna räkna upp hundratals andra exempel.

Hästägare verkar vara ett ganska rörligt släkte och just det där med att byta stall kan man ju göra av en massa olika anledningar.

Jag tycker därför att man ska vara otroligt försiktig med att ”snacka skit” om både stall, hästägare och stallägare för som sagt kan det finnas hur många åsikter som helst, åsikter som går helt isär av olika anledningar.

Jag har själv bara klart avrått en tidigare stallkamrat från att flytta till ett visst stall men då hade jag väldigt många utsagor från folk som flyttat därifrån att luta mig emot och jag hade dessutom besökt nämnda stall vid några tillfällen.

Och tyvärr visade det sig att allt jag varnat stallkamraten och mer därtill stämde och hen flyttade därifrån så fort det gick.

Men annars tycker jag att man måste se aktuellt stall med egna ögon och träffa berörda personer innan man bestämmer något som helst.

Mycket handlar ju dessutom om personkemi och där finns det oftast inget rätt eller fel utan det handlar om huruvida man gillar/ kommer överens med vissa personer eller ej.

Så för att gå tillbaka till ursprungsfrågan om varningar på nätet tycker jag att det är ett ganska olustigt sätt att döma folk.

Jag skulle själv bli mycket ledsen om jag tex nekades en stallplats utifrån något en stallägare läst om mig på en sådan varningssida.

Om vi ska ta just mig som exempel vet jag sedan tidigare att jag både kan uppfattas som otroligt hjälpsam, ordentlig, pålitlig och snäll men också som någon som är ”bossig”, ”tror att hon äger hela stallet” och är överdrivet ”hysterisk” med sin häst.

Och ja, jag är petig med vissa saker och blir upprörd om det inte sköts och är inte heller tyst när jag tycker att något är fel eller jag behandlas illa och det står jag för.

Men precis som jag aldrig pekar ut folk på bloggen, och tro mig….det hade kunnat bli hundratals inlägg, så tycker jag att dessa varningssidor ska tas med en stor nypa salt och att man ska bilda sig sin egen uppfattning.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    GDPR och förtalslagen gör dessutom att det inte är tillåtet med den här sortens registrering.

    Svara
    • Anna

      Ja precis, det kan vara väldigt vanskligt med sådana sidor.

      Rent allmänt för att kommentera ditt inlägg Birgitta så tror jag inte att sådana här sidor hade behövts om alla var just lite mer raka och tydliga. Till exempel om alla bad om referenser och var tydliga med vad de väntade sig.

      Som du säger finns det ofta(st) fler sidor av myntet.

      Svara
  2. Linda

    Jag upplever att många som byter stall gör för dålig research och upptäcker sen att det nya stallet inte motsvarade förväntningarna.
    Tex har vi väldigt stora hagar med lång utevistelse i ur och skur och vi har haft folk som flyttat in som vill ha sin häst i ruta med intag kl 14. Varför väljer man då inte bort det stallet direkt istället för att flytta in, göra sig ovän med alla och sen flytta på dagen. Att man sen flyttar tillbaka till sitt gamla stall man pratat skit om gör ju inte personerna mer trovärda.
    Det bygger man inte direkt ett gott rykte på.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt.

      Jag gjorde vid något tillfälle en ”checklista” på bloggen på allt man bör ta reda på innan man flyttar till ett nytt stall och det var inte lite grejer att tänka på.

      Jag har själv gjort misstaget att missa att fråga ner i minsta detalj kring just hagar vilket starkt bidrog till att jag vid ett tillfälle bytte stall mycket snabbt.

      Att snacka skit om tidigare stall (så att de går att identifiera) är vansinne och framför allt om man därefter flyttar tillbaka. Det är så pinsamt så det finns inte….och som stallägare hade jag aldrig ”tagit tillbaka” en sådan person.

      Svara
  3. Birgitta

    Sedan har jag inte varit inne och kollat på ”varningssidor” men kan tycka att det också är skillnad på VAD man varnar för.

    Om någon tex inte betalar för sig, stjäl, är elak mot djur så skulle jag se extremt allvarligt på detta (om det är bevisat) medan tex mer ”allmänna åsikter” om en person ( sur, frågvis, pratar mycket, håller sig för sig själv osv) är sådant som kan ha jättemycket med ren personkemi att göra och där ”måste” man bilda sig en egen uppfattning.

    Svara
  4. Birgitta

    På tal om varningar har jag förresten väldigt många gånger läst att ”man” varnar för en specifik hästhandlare som jag följer på Facebook.

    Det är ingen hejd på hur en del vill smutskasta personen, de påstår sig ha blivit så lurade så det finns inte.

    Samtidigt vittnar väldigt många om raka motsatsen- hur de köpt superfina hästar från personen, hästar som presterar hur bra som helst vilket även finns att beskåda i TDB.

    Svara
  5. Frida

    Det är tveksamt med såna sidor tycker jag, egentligen är det ju helt godtyckligt och det finns ofta två sidor av samma sak. Det är dessutom väldigt lätt att man i affekt skriver ngt om en person men det kan ju faktiskt vara förtal vilket inte är lagligt så klart. Jag förstår absolut tanken med att varna för folk som luras osv men det är alldeles för lätt att det slår fel. Hästaffärer är väldigt svåra och det är mkt känslor inblandat ofta vilket gör det knepigt. Lättare med t ex utrustning men även där behöver kan det vara svårt. Risken att man hänger ut folk är stor och det finns ju ingen kontroll, det kan ju vara så att ngn bara vill jävlas och förstöra en person.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>