Begränsa dressyrtävlingar?

Att antalet startande i olika dressyrklasser i Skåne sjunker som stenar är ett tråkigt faktum som jag har skrivit om flera gånger.

En sak som jag inte förstår i sammanhanget är varför olika klubbar väljer att ordna tävlingar samma helger som ”grann-föreningar” och med exakt samma klasser?

Det kan ju inte löna sig att ordna klasser där 2-4 ekipage startar och som tävlande gillar jag absolut inte denna inflation.

Hur det än är så är det för mig inte samma sak att vinna en klass med 4 startande som en med 20, eller vad tycker ni?

I dagsläget är det upp till klubbarna att slåss om ekipagen och man kan ju så klart även som tävlande välja om man vill åka till en tävling med en handfull startande men en annan lösning hade kunnat vara att från förbundets sida på något sätt begränsa antalet tävlingar?

Den helg som precis har varit har 2 klubbar i Skåne, Flyinge och Stävie, haft exakt samma medelsvår B-klasser och hos den ena klubben startade 3 ekipage i MSV B:5 medan det blev hela 4 starter i samma klass hos den andra arrangören.

Det ska sägas att det är typ 2 mil mellan Flyinge och Stävie och båda ställena är i mina ögon likvärdiga som tävlingsplatser så den typen av ”konkurrens” kan jag inte se gynnar någon?

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  En anledning är att klubbarna ansöker om höstens klasser på våren, då vet du inte vilka andra klubbar som sökt för just det datumet…

  Svara
  • Emma

   Det är ju distriktets uppgift att se till att det blir bra fördelning mellan klasser och tävlingar genom säsongen. Kanske är inte ert distrikt så aktivt i detta? Känns som om ni ofta har liknande klasser på samma helg på flera ställen.

   Svara
   • Sara

    Det är föreningarna själva som bestämmer när de ska lägga sina tävlingar. Distriktet kan inte styra det.

    Svara
    • Emma

     I vårt distrikt (Uppland) finns det årligen en tävlingsplanering dör klubbarna får önska vilka tävlingar de vill arrangera. På så sätt kan man minimera risken att det blir fler samma helg. Godkänns inte alls proppar för lok/reg av resp distrikt i tdb förresten?

     Svara
     • Sara

      Ja, men distriktet godkänner bara propparna utifrån regelverket, inte när eller vilka föreningar som ska få arrangera.

    • C

     Föreningarna ansöker om tävling via TDB och respektive distrikt avslår eller godkänner lokal och regional tävlingsansökan (förbundet nationell och elit). De flesta distrikt har samrådsmöte med klubbarna innan tävlingsterminen fastställs. Tyvärr fastställs oftast inte vilka klasser som skall vara då utan först när propositionen görs.
     Distrikten godkänner propositionerna och bör ha sådan koll så att de påpekar för arrangörer om deras proposition/klasser ”konkurrerar” med närliggande tävlingsplats.

     Svara
  • Filippa

   Fast i TDB går det ju att se ”önskade” datum med och då ser man ju vilka klubbar som lagt önskemål om propp. Ibland skriver de tom ut vilka klasser de vill ha med innan i fritext. Bara att göra en sökning innan man lägger ut sitt eget önskemål.

   Svara
 2. Lee

  I vårt distrikt (Halland) så är det strikt reglerat att klubbarna inte får ha liknande tävlingar samma helg, ska vara vissa mil mellan…

  Svara
 3. Birgitta

  Det trista med de allt mindre klasserna är att det numera gäller på alla nivåer dvs även LC/ LB.

  Om man inte ens får mer än en handfull startande på den nivån undrar jag hur det kommer att bli med ”återväxten”?

  Svara
  • Jenny

   Nationella tävlingar godkänns väl inte av distrikten men det kan vara samma klasser som på regionala (i viss mån)

   Svara
   • Birgitta

    Stävie och Flyinge var regionala tävlingar och dessutom bara ETT av många exempel på ”krockar” jag sett det senaste året.

    Svara
 4. LenaB

  Jag tror helt enkelt vi har många klubbar som vill arrangera tävlingar, och det är ju superkul!!!
  Vår klubb är tex en väldigt liten klubb vad det gäller dressyr, och vi är fullt nöjda med 30-40 ekipage för en tävlingsdag. Då blir det inte så många per klass men vi kan ändå genomföra en tävlingsdag, och ekipage från LC-Msv får chansen att rida.

  Däremot väljer jag själv bort tävlingar på hösten som har tävlingsbanan eller framridningen enbart utomhus. Bara tanken på att rida fram eller tävla i halv storm och ösregn får mig att välja andra tävlingsplatser. En höstdag kan ju vara oerhört vacker, men den kan också vara rent hemsk… Kanske finns det fler än jag som är såhär bekväma;-) och därav att det blir få anmälda till vissa tävlingar?

  Svara
  • Birgitta

   Jag är måhända partisk som tyckte Flyinge ”förtjänade” fler starter i helgen då de har 2 ridhus och super-underlag.

   Svara
 5. Frida

  Håller med om att planeringen borde kunna vara bättre, antingen att det är lättare för klubbarna att ha koll på varandra eller att Skånes ridsportsförbund går in och styr upp det lite bättre. Som du säger så blir det ju inte så lyckat med både Stävie och Flyinge samma helg med ungefär samma klasser, dessutom hade Gärds också tävlingar denna helg.

  Svara
  • Birgitta

   I teorin skulle man kunna tycka att klubbar som envisas med att ordna tävlingar samtidigt som andra får skylla sig själv och att ”bästa klubb” kommer att ”vinna”, dvs få flest antal anmälningar.

   I verkligheten kanske det inte alltid blir så eftersom en del som tävlar kanske gör det för första gången och/ eller inte har så klart för sig och inte väljer den ”bästa” arrangören.

   Som sagt kan tävlingar krocka enstaka gånger, absolut, men jag ser det ”för ofta” nu samtidigt som antalet startande dalar och den kombon är inte produktiv enligt mig.

   Svara
  • Sara

   Ridsportförbundet kan inte bestämma när och vilka föreningar som ska få arrangera tävling. Det kan bara föreningarna själva göra.

   Svara
 6. M

  Tråkigt att det ska konkurreras på detta sätt.
  På hoppsidan har Stensäter & Henriksdal (två tävlingsplatser som båda drar mycket starter, riktigt bra förutsättningar, bra banbyggare etc.) arrangerat tävlingarna omlott hela våren/sommaren.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>