Sommarplågor

Så…då får sommaren definitivt anses vara över och jag kan sammanfatta några härliga månader med endast ett fåtal ”störningsmoment” som ganska ofta plågar våra hästar under denna årstid:

Insekter har vi på min anläggning varit väldigt förskonade från och kanske är det ett ”Skånefenomen” men jag har tack och lov aldrig i något stall upplevt de flygfänsinvasioner som jag ibland läser om på nätet där hästägare ser sig tvingade att ha hästarna inne dagtid just pga insekterna.

Jag har provat en del medel mot insekter och tycker att Ultrashield fungerar bäst och Renons sämst, så skulle jag sammanfatta det.

Frågar man 10 olika hästägare får man i vart fall 8 olika svar så där får man nog prova sig fram.

Insekter tycker om att kräla omkring runt hästars ögon och även om vi som sagt knappt hade några så fick Vicke ett rinnande öga eftersom jag inte använde flugluva i början av sommaren.

Turligt nog räckte det att smörja ögat med Noviform (billigt och receptfritt) i ca 3 dagar och därefter lärde jag mig läxan och använde flugluva.

Mugg kan också uppstå på sommaren fick jag erfara så det är således inte alltid som komponenten lera behöver vara inblandad för detta elände; Vicke fick det när han gick i en snustorr hage.

Tips på hur man får bort mugg fick ni i ett inlägg nyligen så det ordar jag inte mer om här.

Ja, detta var mina 3 ”sommarplågor” från i år och med facit i hand kom vi väldigt lindrigt undan.

Det finns långt värre skador och annat hästen kan drabbas av så klarar man sig med detta får man vara glad (och det är jag).

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>