Påminner om nässlor

Ogräsrensning

Fick en liten text från Facebook av en bekant som jag tycker kan vara värd att dela då ni kanske, likt mig, har brännässlor i hagen?

Som jag har berättat om tidigare åt Vicke ganska mycket nässlor förra sommaren när grästillväxten var obefintlig medan nässlorna växte så det knakade runt dåvarande anläggning.

Jag slog dom med lie och Vicke åt dom efter några dagars torkning direkt på marken.

Hästar älskar NÄSSLOR så passa på att skörda och torka inför vintern till både hästen och dig själv. Har man nässlor i hagen äter hästarna dem gärna.
Nässlor är extremt näringsrika och innehåller stora mängder vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A och C, magnesium och kalcium. Nässla innehåller mycket järn samt klorofyll, vilket ökar transporten av syre och näring till cellerna.

Nässlor anses motverka tarmsjukdom som läckande tarm då den är inflammationshämmande. Den fungerar även vätskedrivande, är bra mot problem i urinvägarna och verkar renande för blodet för den som har allergier.

Enklast är att sprida ut dem och torka dem, viktigt att luft cirkulerar så de inte möglar. Alternativt hänga upp dem på tork. Själv brukar jag sedan smula sönder bladen till pulver. Pulvret kan man ge till hästarna, smula över gröt eller fil, eller använda som te.
Plocka dem, förväll, eller frys in utan att förvälla. Plocka fram dem när som helst på året du vill, och ha som grund i maträtter. Du kan till exempel använda nässlor istället i de recept som säger spenat eller andra gröna grönsaker. Det är bara att byta ut dem mot lika delar nässlor.
Förslag på maträtter:

  • Nässelpaj med fetaost
  • Nässelsoppa (klipp topparna nu på hösten) toppa med ägg, räkor eller stekta kantareller
  • Nässelomelett

Häst & HusdjursLabbet delar gärna med sig av sina kunskaper om örter och helhetstänk kring hästhälsa
Välkomna

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>