Tids, energi och planeringstjuvar

Har på kort tid haft nedanstående diskussion med 2 olika personer och vill höra era åsikter också.

Har ni också märkt att man kan se väldigt olika på det här med att ”bestämma tid” med någon eller planera något ihop?

En del människor tar inte så allvarligt på uppgjorda planer utan kan till synes utan minsta betänklighet avboka i sista minuten och utan synbar anledning.

Givetvis kan allt möjligt inträffa som gör att man inte kan genomföra det man bestämt och ibland kanske man i ärlighetens namn inte ens har lust när det väl är dags?

Men jag har som sagt noterat att man ser väldigt olika på detta; jag har genom åren känt en del personer som enligt mitt sätt att se det nästan satt i system att ”klydda”; avboka, ändra, inte dyka upp osv och det är min raka motsats kan jag säga.

Jag ändrar ytterst sällan uppgjorda planer och framför allt inte om dessa involverar andra.

Men eftersom man kan vara så olika tänker jag att det bästa är att acceptera dessa olikheter i stället för att slösa tid på att reta sig; antingen finner man sig i att en ”ändrare” gör just detta eller så utesluter man personen ur ens liv/ planer.

Och här får man väl överväga hur mycket det betyder för en att ha kvar just denna person i sitt liv.

Jag valde tex vid ett tillfälle att avsluta en bekantskap som konstant ställde in saker vi planerat; de få tillfällena vi ”fick till” att umgås var inte värda alla gånger jag kände mig bortprioriterad.

Man kan absolut försöka prata med personer man upplever som krångliga men jag är inte säker på att man kan ändra så grundmurat beteende som detta tycks vara hos vissa och för övrigt finns det egentligen inget rätt eller fel utan man har bara olika sätt att betrakta uppgjorda planer på och det måste man kanske få ha så länge det inte påverkar andra allvarligt (i ens yrke tex) utan mer har med fritid att göra?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag har en kompis här som systematiskt kommer sådär en timme (!) eller mer (!!) försent varje gång vi skall ses.

  Träffar henne mer och mer sällan just för att det blir så jobbigt… Om jag till exempel tänkt göra annat efteråt så blir det sabbat för det drog ut så på tiden med henne.

  Svara
  • Birgitta

   Sådant är så tråkigt men man kan också välja olika strategier:

   1. Acceptera att det är som det är.
   2. Förvarna i stil med ”har du inte kommit till klockan 15.00 så åker jag och så GÖR man det också.
   3. Säga att man ska träffas 14.00 när det egentligen är 15.00 eftersom man vet om att det kommer att bli 15.00 oavsett.
   4. Avslutar kontakten.

   Jag har tillämpat alla 4 strategier med varierande resultat och på olika personer 🙂 .

   En fd sambo körde jag ifrån EN gång- därefter lärde han sig att han behövde komma i tid.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>