Fråga från en läsare om att äta kött

En läsare ställde följande fråga igår:

Nyfiken men ej elakt ställd fråga 🙂 du som äter ute så mycket, hur brukar du tänka kring kött och ursprung? (Om det nu är något du tänker på).

Jag kör med struts/förträngningsmekanism och funderar med andra ord inte alls.

Jag är väl medveten om att många djur som vi äter inte är uppfödda ”bra” men hemskt nog är jag inte villig att avstå från kött och börja göra aktiva val och tex bara köpa/ äta ”bra uppfött” kött.

Jag känner att jag inte är villig att lägga det engagemang och kostnader för att endast äta visst kött och även om jag inte äter några jättemängder av detta livsmedel är jag inte heller intresserad av att bli vegetarian.

Den dagen det går lätt att köpa garanterat bra uppfött kött och det inte kostar mycket mer än annat kött kommer jag att välja det förstnämnda men jag ser inte att vi är där i Sverige idag.

Och det är samma sak med restaurangmat- jag har själv jobbat inom branschen och vet hur mycket fuffens som förekommer och dessutom vill jag äta förhållandevis billigt= stor risk för dåligt uppfött kött.

Läste på tal om ovan en fråga på ett forum som handlade om man hade varit villig att avstå från att flyga för att skona miljön och det är samma sak där. Medan många svarade att de absolut hade kunnat avstå från flygresor (och många gör det redan) så resonerar jag likadant som i köttfrågan; jag kan absolut inte tänka mig att avstå från att flyga då att resa (långt) är ett stort intresse för mig som jag dessutom delar med min man.

Jag vill leva ett så bra liv jag kan och ja, tyvärr medför det större eller mindre negativa konsekvenser för miljön osv.

När man/ jag ser det så här i skrift känns det som att jag är en hemsk person 🙂 men jag tror faktiskt inte att jag är varken mer eller mindre miljömedveten än gemene man och jag mår varken bra eller dåligt över det.

Jag kör också mycket bil och kan inte heller där tänka mig att minska på detta.

Jag hade i alla fall i teorin kunnat ta bussen till och från jobbet men restiden hade blivit avsevärt längre och bökigare, framför allt eftersom jag alltid kör direkt till stallet och dit går det inte några bussar alls (jag hade fått gå rätt många kilometer).

Om jag som avslutning ska nämna något i min hästhållning som jag vet att många tycker är hemskt ur miljöhänseende så är det att jag fodrar med sojamjöl.

Inte heller en del andras fördömande (inte mot mig personligen utan i största allmänhet) i det avseendet får mig att avstå från detta i jämförelse mycket billiga proteintillskott.

Så ja, så resonerar jag i vardagen- jag hymlar inte.

Hur gör ni läsare? Har ni avstått från något/ en del/ mycket på senare tid pga miljön eller av andra anledningar?

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Mia

  Låter onekligen något själviskt men du hycklar i alla fall inte om det. Däremot kan jag tycka att du verkar ganska snål, bra uppfött kött får inte kosta något men alla vet att bra produktion kostar. Det tycker jag man som konsument faktiskt kan ställa upp på och inte leta efter billigaste möjligaste. Jag blir faktiskt lite förstummad över den dumhet många hanterar kött. De bidrar glatt med antibiotikaresistens och annat, utan en tanke på att det kan drabba de själva och andra. Att fodra med soja tycker jag är helt förkastligt, finns gott om andra fodermedel. På det stora hela framstår du faktiskt självisk, förvisso ett mycket mänskligt drag men inte speciellt smickrande. En bra sak dock! du har inga barn, folk som skaffar massa barn frestar oerhört på miljön. Det sista världen behöver är fler människor, speciellt sådana som lever ”västerländskt”

  Svara
  • Birgitta

   Ja, jag är snål med en hel del för att kunna unna mig annat. Jag kan inte både ha kakan och äta den och vill jag kunna unna mig x så får jag snåla med y.

   Svara
 2. Frida

  Jag flyger ju aldrig (har gjort det en gång i mitt liv) då jag inte är så mkt för att resa, är en riktig hemmasittare och tycker att ledighet bäst spenderas hemma. Kött försöker jag köpa svenskt så mkt det bara går ffa för att djuren i Sverige i alla fall har det bättre än i de flesta andra länder och för att gynna svenska bönder. Skulle vilja äta mer vegetariskt men tycker det är svårt ffa för att den mesta maten som är vegetarisk inte är så god i mina ögon. Bilen är nog min största miljöbelastning, kör en relativt stor dieselbil, kör till jobbet varje dag (går inga bussar här ute på landet) och kör mkt med släp. Kör också en del onödiga turer, typ glömde köpa ngt som kör in bara för det. Hästfoder använder jag ffa Lympos som tillverkas bara några km från där jag bor så det kan man väl kalla närproducerat, dock erkäner jag att jag inte vet vara tillverkaren får innehållet ifrån. Det är svårt att vara helt 100 % miljövänlig men jag tänker att jag försöker göra det jag kan utan att ge allt för mkt avkall på min livsstil. Tror det är ungefär så de flesta gör….

  Svara
 3. Marie

  Jag har ett barn, det får mig att tänka efter mer än tidigare på vad jag lämnar efter mig.
  Det är viktigt för mig med god mat, jag är kräsen. Det gör att jag tycker att tomater som flugits från södern på vintern smakar skit, därefter är det ytterst lätt just för mig att handla mat i takt med säsongen. Det är helt enkelt godare oxh håller en annan kvalitet. Dessutom billigare. Samma med kött, snabbuppfött penicillin-fläsk från DK el billigt svenskt, smakar skit, tycker jag, därför blir det även här enkelt att välja klimatsmart just för mig. Att flyga med unge är heller inte skitkul därför för vi inte det i denna fasen i livet. Blir tågluff i Europa i sommar.

  Eftersom jag har också ett reseintresse och ungen växer upp så så planer jag bara på ett annat sätt, färre resor, vara borta längre, inte flyga varje år. Varva med tågresor i Europa. Det går att göra aktiva avvägda val utan att tumma på vad man vill unna sig. Det tar inte mer tid eller engagemang än att hitta en vanlig billig standard semester en gång per år. Prova så får du se 🙂 alla kan göra något men det betyder inte att allt passar alla.

  Svara
 4. Anna

  Jag konsumerar ganska lite prylar nuförtiden jämfört med förut. Vet inte om det direkt är på grund av miljön, det är mer att jag är otroligt trött på konsumtionshetsen i samhället generellt.

  Sedan jag flyttade till Frankrike har jag blivit mycket mer noga med maten. I Sverige har vi ju så otroligt dålig matkultur med i stort sett enbart snabbköp/stormarknad. Här har jag hur många specialiserade affärer och marknader som helst på rimligt avstånd så numera älskar jag att strosa runt och köpa bra råvaror. Skulle dock aldrig bli vegetarian. Jag gillar bönder och att det finns djur på landet. Men jag försöker att bara äta kött från djur som behandlats anständigt. Betalar gärna ett rimligt pris för det, även för böndernas skull.

  Reser en del men inte direkt massor och dessutom har jag ingen som helst lust att lämna Europa så jag kan ofta åka tåg (vilket i och för sig är olika mycket miljövänligt i olika länder). I Frankrike är nästan all el från kärnkraft så det är ju bra, väldigt låga utsläpp av koldioxid.

  Jag har ingen direkt ångest över mitt eget beteende och känner ingen skam, däremot känner jag mig ganska pessimistisk inför framtiden. Jag tror tyvärr att det kommer bli kaos inom möjligen min livstid med havererat jordbruk på många platser och miljarder människor på flykt från obeboeliga områden… En anledning till att jag tvekar inför att ”skaffa” barn.

  Svara
  • Filippa

   Är SÅÅÅÅ avundsjuk på dig som kan handla i specialaffärer och slipper Ica Maxi =( Ska man köpa närodlat här hemma måste man vara medlem i massa Facebookgrupper eller ”känna någon bonde” typ.

   Svara
   • Anna

    Ja det är verkligen en lyx. Förut hatade jag både att handla och att laga mat men nu tycker jag att det är mysigt och roligt.

    Svara
 5. Filippa

  Att bara ha häst och hund är ju enormt miljöavtryck, så jag försöker leva så miljövänligt jag kan i övrigt: äter vegetariskt, kör miljöbil, jobbar hemifrån, väljer ekologiska svenska (dyra) produkter, köper närodlat och småskaligt varje gång det finns.

  Tycker inte det var ett dugg svårt att gå från att vara köttätare till att sluta. Lagade inte mat med kött i fokus innan heller iofs, och det jag lagade är sånt som är lätt att ersätta, tex köttfärssås (där Anammas formbara färs är en revolution). Äter fortfarande kött om jag blir bjuden tex, men skulle aldrig köpa undermåligt, antibiotikainfesterat kött från Irland eller Danmark – inte bara för miljöns skull, utan för att jag inte vill äta skiten (det äter jag heller inte om jag blir bjuden på).

  Svara
  • Stina

   Det är människan som gör ett enormt miljöavtryck inte hästen och hunden. Att välja närproducerad bra mat är också ett mindre avtryck än sojafärs men bra marknadsföring och starka lobbyintressen kan vrida sanningen så många varv att det sunda förnuftet inte hänger med. Det är inte knappast kornas fisar som orsakar klimatförändringen utan som vanligt är det människans exploatering av naturresursen. En ko som fått växa långsamt på närproducerat foder är mer miljösmart än att utarma jordarna för att maximera växtuttaget för att uppnå samma näringsuttag. Det talas mycket tyst om hur exploateringen av tredje världens jordar skapar lokala naturkatastrofer och på lång sikt driver klimatförändringen. Vegankost är ett livsstilsval men inte ett frikort för klimatpåverkan utan oftast tvärtom.

   Svara
   • Caroline

    Ett mkt viktigt perspektiv. Bravo! Det är tusan svårt att vara konsument. Närodlat, vegetariskt, ekologisnt, klimatkompenserat… Finns inget tummen-i-spåret-alternativ. En får gör så gott en kan utifrån så objektiv information en kan få ta del av.

    Svara
   • Filippa

    Tack snälla Stina för svar som skammar mig fast jag uppenbarligen försöker göra bra (och bättre än de flesta). Så skapar man stabil opinion! … not.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>