Resetips till Rom


Vill man resa till Rom finns det massvis med olika bolag och alternativ att välja bland- det är ”bara” att bestämma datum och hur mycket man vill lägga på resan.

Vår egen resa kostade runt 4000:-/ person och då reste vi med Ryan air från Kastrup och bodde på 3-stjärnigt hotell (Ranieri) 4 nätter inklusive frukost.

Det finns som sagt ”en miljon” olika alternativ; både dyrare och billigare så vill man så kan man få en fin semesterresa för relativt små pengar, framför allt om man bokar många månader i förväg (eller reser ”sista minuten” kanske; det alternativet undersökte jag aldrig).

Om man ”bara” vill använda hotellet för övernattning, inte bryr sig om utsikten och är ljudkänslig skulle jag faktiskt rekommendera att man väljer ett rum mot en innergård- då slipper man trafikljud och annat störande buller som ju inte är något konstigt i en miljonstad.

På framför allt enklare hotell finns det mycket i frukost-väg som inte smakar som ”hemma i Sverige”; ost, skinka, smör, kakor och bröd och kanske framför allt kaffe.

Se det som charmen med att resa i stället för att reta dig och det brukar alltid finnas sådant som du kan bli mätt på i några dagar.

Vill du absolut ha det precis som hemma får du väl gå in på närmaste Mac Donalds 🙂 eller köpa sådant du känner igen i något snabbköp.

Rom är extremt trafikerat och rytmen är intensiv med mycket tutande och fordon som kör mer ”burdust” än vad vi är vana vid.

Vill man undkomma detta är en bra idé att ta Metron och det är lätt att förstå hur den fungerar. Det finns sidor på nätet som förklarar precis allt som har med Metron att göra så jag ordar inte så detaljerat om detta men här är lite info:

Man kan köpa engångsbiljetter för 1:50 Euro, dessa gäller i 100 minuter. Man kan även köpa biljetter som varar i 24 timmar eller mer så man får räkna på vilket som blir mest lönsamt.

Biljetter säljs ”överallt”, titta efter kiosker/ tobaksaffärer som säljer tidningar så löser det sig.

Att ta en hop on hop off buss är ett relativt billigt sätt att se Rom ”från ovan” då bussarnas tak är öppna och du kan sitta på ovanvåningen.

Medan bussen kör runt kan du lyssna på info på engelska (eller några andra språk, dock ej svenska) om allt sevärt som ni passerar i hörlurar som du får vid ombordstigning. Du har dessutom gratis Wi-Fi.

Som namnet säger kan du hoppa av och på bussen vid olika hållplatser och det är samma som med Metron; du kan köpa biljett som varar i 24, 48 eller 72 timmar.

Jag skulle inte åka taxi i Rom- det är ett mycket dyrare alternativ än Metron och gissningsvis tjänar man inte mycket tid eftersom Metron går ungefär var tredje minut och kan rulla utan ständiga trafikljusstopp och dylikt.

Att ta sig till och från Rom gör man enkelt och mycket billigt (under 100:-/ person och riktning) via buss som man kan boka lätt hemifrån så jag ser ingen anledning att lägga pengar på taxi för detta ändamål heller.

Jag kommer inte att lägga några länkar i detta inlägg då det är mycket enkelt att googla på allt man kan tänkas vilja veta om Rom. Det är bara att googla ”transferbuss till Rom” eller ”utflykter Rom” så får man många förslag och det är bara att välja det man tycker passar ens intressen och plånbok bäst.

Jag skulle inte åka till Rom under sommaren och framför allt inte under augusti som är italienarnas semestermånad- om det var så mycket folk och trafik i oktober kan jag bara tänka mig intensiteten när så många människor vanligtvis är lediga, både barn och vuxna.

Vill man tex besöka Vatikanstaten har jag hört och läst om timmeslånga köer och det är kanske inte det trevligaste och mest effektiva sättet att tillbringa en semester på, framför allt om man har begränsat med tid?

Ett sätt att definitivt korta ner väntetiden till alla evenemang som man behöver inträdesbiljett till är utan tvekan att boka via nätet redan hemifrån.

Vi har på våra resor sett enorma skillnader på köerna för att köpa biljett mot de köer som är för de som redan har biljett- det kan säkert skilja timmar ibland!

Avslutningsvis några ord om hur många dagar man behöver för att se Rom.

Detta är så klart mycket individuellt beroende på en massa olika parametrar men jag tycker utan tvekan att man hinner se mycket om man stannar i 2-3 heldagar (resdagar exkluderade).

Man får välja det som intresserar en mest och sedan styr orken mycket.

Orkar och vill man gå många timmar om dagen hinner man se mycket av staden på denna tid!

En kommentar

  1. Filippa

    Vill man sen ha världens bästa svensktalande guide (also en av mina bästa vänner, så jag är partisk, men hon är verkligen fantastisk), som gör utflykterna roliga och ser till att ni får gå förbi alla köer: @tourguidemitra eller @litiberitravel på Instagram.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>