Sluta med ruta!

Rutlös men inte rotlös 🙂 !

När jag köpte min första häst (dvs på forntiden) klippte man i vart fall i vårt stall ut som en sadel/ vojlock när man helklippte hästar!

Som ni säkert förstår var det mycket svårt att ”få till” en jämn och symmetrisk klippning av denna vojlock och efter några år började ”man” klippa som en ruta i stället.

Jag har själv klippt många rutor i mina dagar men gör det inte alls sedan en hel del år tillbaka och vet ni; det går hur bra som helst!

En klippning motsvarar ju ungefär hästens sommarpäls (give or take) och om hästen inte får skav av sadeln då så kan man ju fråga sig varför den skulle få det om man inte lämnar ”rutan”?

Nej, väck med fula rutan säger jag 🙂 !

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Jag har alltid lämnat en ruta för jag tänker att det blir obekvämt för hästen annars. Har själv varit väldigt kortklippt i nacken och det sticker och kliar när hjälmens inspänningsfunktion ligger emot precis i början när jag är nyklippt. Tänker att det borde kännas likadant för hästen .

    Svara
    • Birgitta

      Jag har hunnit klippa en hel del hästar på detta vis och aldrig märkt tillstymmelse till obehag men jag kan så klart inte garantera hur hästar känner.

      Kom förresten på nu att ”man” i alla fall förr även varnade för att rykta en nyklippt häst eftersom man kunde ”bränna” den.

      Nu ryktar jag aldrig oavsett men har ingen aning om huruvida även detta stämmer? Beror säkert på hur känslig hästen är, hur djupt skären tar, hur länge man ryktar osv…

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>