Snåla hästägare

Alla har vi sådant som vi bryr oss extra mycket om med våra hästar och också motsatsen; sådant som inte betyder mycket eller något alls för oss.

För mig har det tex alltid varit viktigt att ha rent i boxen och att mängden strö ska vara tillräcklig.

Att inte alla tycker som jag har jag sett fler exempel på än jag kan räkna under alla år som hästägare; jag tycker tyvärr inte att detta är något som förändrats över tid.

Och jag har sett/ anat flera anledningar till att vissa snålar så med ströet att det knappt täcker boxen.

Ren snålhet/ brist på pengar är det vanligaste och det som gör mig mest förbannad.

Ibland handlar det om okunskap och det går ju att ändra på ganska lätt.

En tredje anledning som vissa anfört är att det är lättare att mocka med mindre strö och visst; har man 20 boxar att rengöra kanske man är ursäktad (eller inte) om man tar denna genväg.

Som tur är har jag i princip aldrig sett någon häst få liggsår pga för lite strö; det jag själv har märkt bortsett från det uppenbara med skitig häst/ dito täcken är lukten och faran med detta ska inte förringas.

Jag minns ett stall jag besökte för att titta på stallplats och där de inackorderade fick välja vilket strömedel de vill ha.

2 hästägare hade valt att låta sina djur stå på gummimattor enbart (alltså utan strö ovanpå) och jag backade direkt.

Bara tanken på den ammoniakstank som skulle sväva fritt över stallet inklusive min egen häst fick mig att tacka för mig och dessutom tycker jag att en stallägares acceptans för sådana ”idéer” säger en hel del.

Men som sagt; synen på strö kan verkligen variera; tyvärr tycker jag.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Magdalena Haupt

  Jag tycker det är lättare att mocka om det är rejält med strö i boxen. Annars blir ju allt skitigt!

  Svara
 2. Nina Brynefall

  Spara strö gör en ju inte genom att lägga in mindre, det görs genom att mocka bättre!

  Svara
 3. Kristina Stenzel Huke

  Det skall vara ordentligt med strö. Hellre att det tar längre tid att mocka. Jag är lite pedant när det gäller mockningen. Det kan mina stallkamrater intyga.

  Svara
 4. Manda Stillnert

  Men får man ens använda bara gummimatta? Är säker på att de måste ligga spån uppe på .. Min styvbror som travtränare körde iaf med gummimatta plus minst 1 spånbal uppe på i alla boxar. Där i mot behöver du inte lägga in lika mycket. Vi har gummimatta i en av boxarna men självklart med spån över.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>