Varde ljus?

Sitter och läser detta och vill fråga er; har ni använt er av nattlampa i stallet och varför i så fall?

Inget av de stall jag har stått i de senaste 35 åren har haft nattlampor och jag har svårt att se nödvändigheten ur hästens synvinkel (observera ordvitsen).

Att vi människor lättare tar oss fram med lite ledljus är ett oomtvistat faktum men hästar har väl dels bättre syn och dels ska de ju stå mer eller mindre stilla i boxen, inte gå några längre sträckor som kräver ljus?

Förklara gärna hur ni gör och tänker!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Nej, har aldrig haft nattbelysning.
    Men stått i ett stall där vi hade en praktiskt sak. Vi hade helt vanlig belysning men också några ”stalllampor” på väggen som var kopplade till en timer, när man gick därifrån på kvällen och ju då också precis kvällsfodrat vred man om timern och så hade hästarna ljus en halvtimme till.

    Svara
  2. Ingela

    Jag har en liten lampa kopplad till timer. Den är tänd någon timme efter att man kvällsfodrat och lämnat. För det känns trevligare så… att inte lägga in mat och så blir det becksvart direkt. (Stallet ligger avskilt så inget annat ljus kommer utifrån).Hade tidigare timern kopplad även så lampan tändes en stund innan det var dags för frukost, men det har jag slutat med. De får bryskt fullt ljus inför frukost nu.

    Svara
  3. Minstral

    Vi har nattlampa men bara tänd hela natten om det är dags för fölning så vi kan se på monitorn. När vi går in på kvällen låter vi nattlampan vara tänd fram till nattfodringen så slipper man tända lysrör, blir mjukare så för hästarna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>