Så sparar du pengar i vardagen

Sparar för att resa….

En läsare bad mig att skriva lite om hur jag sparar till resor och dyrare utlägg och jag tänkte nedan försöka att skriva i alla fall lite om detta, egentligen mycket omfattande ämne:

Jag har till att börja med i princip alltid, ända sedan jag började arbeta haft mer än ett jobb.

Jag har arbetat extra med allt möjligt och i all möjlig omfattning.

I många år arbetade jag extra på den ridskola där jag hade dåvarande häst uppstallad. Jag kan inte räkna de julaftnar, nyårsaftnar osv som jag har befunnit mig i stallet tidigt på morgonen; sådana pass är inte så populära hos andra kan jag säga.

Det fanns också en tid när jag åkte runt och klippte andras hästar vilket är tämligen lönsamt än idag vill jag påstå. Man kan tjäna 500:- på knappt 2 timmars jobb, det är i alla fall ungefär den taxa jag hade även om jag numera inte ids klippa annat än min egen mycket snälla häst och möjligen någon enstaka häst i närområdet.

En annan inkomstkälla som kan variera är att ta på sig hästpassning åt stallkamrater som reser bort/ vill vara lediga. Eller ta på sig andras stallpass mot betalning.

Förr hyrde jag även ut min transport till stallkamrater och lyckades på det sättet tjäna ihop till vad jag själv köpte dåvarande släp för begagnat.

Att spara in på hästens mat eller strö tycker jag är en mycket dålig idé men däremot kan man ju välja foder efter plånbok höll jag på att säga.

Har man en ”normal” häst som ej kräver specialfoder av olika anledningar kan man tex som jag köpa havre direkt av någon bonde. Den havre Vicke äter kostar knappt 2:-/kg vilket är avsevärt billigare än vad tex Granngården säljer den för.

Behöver man proteintillskott är sojamjöl överlägset billigast, behöver man energitillskott kan det vara all idé att köpa den billigaste matoljan på tex City Gross/ Lidl. Ibland säljs just matolja på extrapris: passa på att bunkra upp då!

Äpplen kan man plocka helt gratis flera månader om året och morötter går att köpa i 20-kilos säckar för ett avsevärt lägre pris än de små påsarna man hittar på ICA.

Att köpa spån av något finsnickeri/ sågverk om man har något i sin närhet har jag tidigare tipsat om och vet en del som gör.

Vad gäller hästens och den egna utrustningen finns det mycket att köpa via olika köp och säljsidor på Facebook.

En del är anti mot att köpa begagnat men jag har flera gånger köpt även helt nya grejer för typ halva butikspriset.

Både mina tävlingsstövlar och vardagsstövlarna (liksom de vinterfodrade) är köpta på annons tex.

Facebooks annonssidor kan man dessutom använda till att även sälja grejer själv; ett jättebra sätt att tjäna pengar, bli av med grejer man inte använder och göra någon annan glad!

På tal om inköp så åker jag till Gekås 2 gånger om året och köper i princip alla hygienprodukter och dylikt där liksom förbrukningsvaror till hemmet, hunden (bajspåsar, hundgodis) och hästen (e-vitaminer, täcken, grimmor osv). Jag är övertygad om att dessa inköpsrundor gör att jag sparar några tusenlappar per år och dessutom har jag alltid ”det mesta” hemma och behöver inte åka och handla annat än mat i princip.

Egna kläder köper jag mycket sällan av olika anledningar.

Dels ”återanvänder” jag vardagskläder i stallet, dels har jag hållit samma vikt i evigheter (behöver inte köpa nytt pga viktförändring) och dels har jag önskat mig dyrare kläder i present så andra 🙂 (hej Henrik) har fått kostnaden ha ha ha.

Lite skämt och lite allvar men jag har hur mycket kläder som helst, köper i princip aldrig kläder till ordinarie pris men går ändå inte runt som en ”trashank” enligt mig själv (omgivningen kanske tycker annorlunda 🙂 ? ).

Om vi ska gå över till andra saker i den egna vardagen finns det mycket att tjäna på storkok och att handla storpack och/ eller på extrapris.

Man kan frysa in det mesta i mindre portioner- man får prova sig fram.

Man ska inte heller vara hysterisk med att slänga mat med utgånget datum, även detta har jag skrivit om många gånger tidigare.

Att se över sina försäkringar är ett tips som ofta ges och det kan man absolut spara pengar på. Man kan tycka att 100-200 spänn i månaden inte är något att tjafsa om men om man tar detta gånger 12 (1 år) så blir det ändå ett bra bidrag till en liten resa tex.

Något annat som jag tycker att jag sparar pengar på är att inte slentrianmässigt lämna in bilen på dyr service utan laga det som går sönder. Så har jag gjort i alla tider (+30 år) utan problem.

Jag har aldrig någonsin köpt en ny bil för övrigt och det är enligt mig den största värdeminskningen man kan utsätta sig för till skillnad från att köpa en ny transport som dels slits långt mindre dels kan ha ett mycket bättre andrahandsvärde (beroende på märke).

Ja, detta var bara en liten del av mina spartips; har ni frågor är det bara att fråga på!

22 kommentarer Skriv kommentar

 1. Petra Wickman

  Ett annat tips är att jämföra boräntorna på olika banker. Precis sparat in 1100:-/månad på att byta bank.

  Svara
 2. Nina Brynefall

  Potatisprotein är dock mer miljövänligt än sojamjöl och ger dessutom betydligt mer smbrp per krona. 🙂
  För oss som inte bor där det säljs morötter på säck (faktiskt nästan halva Sverige – Sollefteå är den nordligaste Granngården-butiken som saluför det) kan det vara värt att prata med grönsaksansvarig på närmaste livsmedelsaffär om en kan få ”fula” äpplen och morötter. 🙂

  Svara
  • Birgitta

   När jag fodrade med potatisprotein för några år sedan var det inte helt lätt att hitta köpställen men det kan ju ha ändrats. Tyckte också att det grisade ner mer än sojamjölet, det blev dammigt och klistrigt och alla hästar äter det inte heller.

   Just det sojamjöl (grovkornigt) som jag ger köpte jag mycket billigt av en mindre foderhandlare som lade ner sin verksamhet nyligen så jag får räkna på vad Granngården tar framöver.

   Morötter köper jag av en morotsodlare som tar under 2:-/ kilot och just morötter ger jag bara när det är så billigt- det är mer godis än något Vicke ”behöver”.

   Att fråga i affärer/ på torg efter ”ful” frukt osv är absolut en god idé. Dock är en del affärer inte alls intresserade (har frågat och fått ”ogina” svar).

   Svara
   • Nina

    Intressant att du hade svårt att hitta potatisprotein, för alla leverantörer som sålde till privatpersoner när jag började ge det, fanns i Mälardalen och söderut! 🙂
    Jag får köpa direkt från en foderfabrik här, tack vare att jag känner en som jobbar där och det var med hårda restriktioner om att introducera det försiktigt! 😉
    Det måste ju blötas upp såklart, men jag har inte träffat på någon häst här som inte äter det, även kräsna travhästar i förra stallet åt det glatt när det blandades i deras vanliga betfor.
    Tyvärr finns inga rena morotsodlare här uppe, så en är hänvisad till Willys ”svinnsmarta” grönsakshylla om påsarna ska kosta mindre än en tia per kilo när det inte är säsong. Det är ju rotsaksveckor på de flesta livsmedelsbutiker på hösten och då går det att köpa för 4 kr/kg.

    Svara
 3. Rackemarie

  Anmälde mig till e-faktura på Telia. Vips hade jag sparat nästan 200kr per månad (får 4 fakturor). Ska se över resten också vartefter de droppar in.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har sedan urminnes tider (+20 år) betalat allt som går via autogiro. Otroligt smidigt och man riskerar aldrig att missa en räkning vid exempelvis flytt eller postkrångel.

   Svara
 4. Jenny Gustafsson

  Mitt jobb har fruktkorg
  Det blir alltid över och det får jag ta hem till hästarna
  De älskar bananer och apelsiner

  Svara
  • Birgitta

   En stallkamrat tar också med frukt från jobbet på samma vis.

   Själv minns jag att en tidigare häst jag ägde (Heron) åt hårt/”gammalt” bröd.

   Många av mina dåvarande arbetskamrater tyckte mycket om honom (flera hade sett honom IRL på en hopptävling där olika företag tävlade mot varandra) och brukade ta med både bröd och annan hästmat till jobbet för att jag sedan skulle ge det till honom 🙂 !

   Svara
 5. Helena Hille Jardelid

  Vissa försäkringsbolag (ex Sveland) lägger på någon procent om man vill betala månadsvis. Blev ganska mycket för mig som har många försäkringar där så nu betalar jag helårsvis.

  Svara
 6. Ann Hammarlund Holst

  I teorin kan man ju värdera årsvis betalning mot att själv ha pengarna och på något vis få ränta på dem. Fast även om många bäckar små-principen kan vara bra så ids i alla fall inte jag kämpa ihjäl mig för småtjafs-summor. 🙂

  Svara
 7. Helena Hille Jardelid

  var runt 900kr för mig, tycker det var en onödig summa.
  Kollade igenom alla våra försäkringar härom året då jag insåg att de kostade mig ca 1.5 månadslön (netto) varje år, då la jag om och drog ned på allt onödigt i försäkringsvärdet.
  Fick ned totalsumman en hel del med lite pusslande.

  Svara
  • Birgitta

   900 i månaden blir ju över 10.000 på ett år, dvs exempelvis vad vår resa på superfint hotell i Kroatien inklusive frukost och middag kostade per person i somras.

   Jag hör ibland folk säga att de tex ”inte har råd” att resa samtidigt som jag ser hur de ”slänger ut” pengar på i mina ögon otroligt onödigt dyra grejer (genom att tex handla i jättedyra mataffärer).

   Svara
 8. Helena Hille Jardelid

  Birgitta Jacobson var ”tyvärr” 900kr/år. Jag håller inte jättehårt i pengar men upptäckte detta när jag gjorde en totalgenomgång av alla våra försäkringar och pusslade runt en del.

  Svara
  • Birgitta

   Nåja….även 900:-/ år ska inte föraktas och kan användas vettigare.

   Jag förstår absolut både de som sparar på minsta krona för att de helt enkelt måste och de som inte ”orkar” bry sig eftersom de kanske inte behöver. Och man kan ju vara i olika stadier gällande sin ekonomi i livet också.

   Som jag skrev så åkte jag förr runt och klippte hästar, även sådana som var ”galna” eftersom jag behövde pengarna. Idag ids jag knappt klippa min egen men så ser min ekonomi också annorlunda ut.

   Svara
 9. Anna Lind

  Handlar ju bara om att man prioriterar olika. Dvs värderar att köpa mat i dyra mataffärer högre än att resa. Alla är vi olika. Själv skulle det dröja mkt länge innan jag tex köper icke svenskt kött och helst också Krav. Vilket såklart är dyrare men då prutar vi på annat (och äter mindre mängd kött). Och många icke imvigda tycker nog att vi hästmänniskor slänger ut pengar på ”otroligt onödigt dyra grejor”…

  Svara
  • Birgitta

   Jag ska förtydliga vad jag menade med ”handla i jättedyra mataffärer”.

   Jag menar inte att man köper ”exklusiv mat” utan att det är långt dyrare att handla i vissa centrala småbutiker á la Steven Eleven än att åka till….tja…Lidl/ Netto/ Ica Supermarket.

   Dvs exakt samma vara kan kosta väldigt mycket mer i den lilla butiken och om man handlar där på en regelbunden basis så blir det för mig konstigt att hävda att man inte har råd med tex en utlandsresa (eller något annat) samtidigt som man väljer den dyrare affären fast man kan välja den billigare. Och ja, jag vet att man ibland inte har något val men jag har också sett motsatsen.

   Svara
 10. Ann Hammarlund Holst

  900 håller jag med om är helt onödigt att bjuda på. Var mindre summor jag menade. Speciellt som de knappast ger ränta till en själv på ett vanligt bankkonto heller.

  Svara
 11. Birgitta

  För övrigt tycker jag att det som kallades ”hemkunskap” när jag gick i högstadiet (finns det fortfarande?) är ett ämne som borde ges mycket större utrymme.

  Att lära sig inte bara matlagning utan att planera sin ekonomi; det hade samhället och enskilda vunnit massor på.

  Program som Lyxfällan vittnar skrämmande om en del människors syn på pengar och då behöver det inte handla om ”mängden pengar” man har utan hur man väljer att använda dom.

  När man inte förstår konsekvenserna av att skuldsätta sig, göra prisjämförelser, prioritera osv då kan det gå riktigt illa på många plan.

  Svara
  • Christina Olsson Baaz

   Det finns kvar och heter numera hem- och konsumentkunskap . Från läroplanen – ”Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet”

   Svara
 12. Madeleine Nilsson

  Jag vill tipsa er som bor i eller runt Malmö om en stor matäffär.
  Locus, den ligger på Sallerupsvägen.
  Mycket billigt och fräscht.

  Svara
 13. Elizabeth Torrisi

  Som hästägare är den största besparingen att vara rädd om sin häst. Veterinärvård är den särklass värsta plånboksdräneraren. Många diskussioner om löjligt att ha benskydd i hagen mm men skadeförebyggare är enkelt o smart.

  Svara
  • Birgitta

   Sant. Det är inte för skojs skull Vicke har boots i hagen.
   Tappar han skor kan det bli både kostsamt och ledsamt….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>