Onsdag- stövelväder

Ja, denna tiden på året hade man inte vunnit någon outfit-tävling, det är en sak som är säker 🙂 !

Men jag älskar verkligen mina termobyxor och gummistövlarna är tyvärr lika användbara de; i alla fall om man inte vill skrapa av några kilo lera från ridskorna eller riskera att geggan går genom sulan och väter ner strumpor och fötter.

Vicke har vilodag idag och jag har faktiskt bara varit i hagen och klappat om honom och gett honom morötter. Någon gång kan det vara skönt och välbehövligt att inte tillbringa +3 timmar i stallet.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Malin

  Har ni så mycket lera? Torkar det inte upp? Så mycket har det ju inte regnat. Själv har vi knappt någon lera alls i gräshagarna. Lite upptrampat vi ingångarna men ingen direkt lera som man trampar ner sig i. Sen har vi sten/grusgångar utanför alla hagar och på gårdsplanen. Vid mycket regnväder/halt underlag i gräshagarna använder vi oss av en stor grushage vi låtit anlägga. Ingen liten ”jag-får-dåligt-samvete-av”-ruta utan en hagen där våra tre hästen kan röra sig helt ok. Den behövs dock användas mycket sällan. Än så länge inte alls i år och förra vinter gick de där nog i fem dagar. Så skönt att slippa leran. Har förr stått i inackorderingstall där hagarna inte var annat än lera och gårdsplanen/vägen till hagen bara varit lera och vattenpölar och där behövdes verkligen gummistövlar på. Så tråkigt och så enkelt att åtgärda. Det är så otroligt skönt slippa leran och att tex kunna gå ut och hämta hästen i princip vilka skor som helst. För att inte tala om säkerheten och komforten för hästen. En liten ruta till hage (som på många ställen är så små att den inte ens är godkänd att ha häst i…)blir klart lättare upptrampad och lerig än en större. Hästarna kan förvisso inte röra sig särskilt mycket i en sådan liten hagen men alla steg den tar blir inom ett väldigt begränsat område vilket ju också gör att hagen lättare blir upptrampad. Skulle hästen, trots sin minimala hage, ändå kunna ta några steg i galopp finns ju stor risk för att den snabbt måste tvärnita eller svänga i leran vilket definitivt kan ge upphov till halkolyckor och till skador. För att summera min lilla roman vill jag bara säga att jag är så glad att jag erbjuder mina hästar ett så mycket bättre alternativ än att stå i små lerhagar samt att har anlagt en i princip lerfri hästgård. =)

  Svara
  • Birgitta

   Du är bara att gratulera- det låter jättehärligt.

   I mina trakter finns det antingen sandjord som är tacksammare vad gäller gegga eller lerjord som är…tja…det hör man på namnet.

   Sedan är väl allting relativt; tycker inte min häst just har en speciellt lerig hage men nu när det har regnat så tycker jag ändå att gummistövlar är att föredra när man går flera vändor mellan hagen, gödselstack och stall.

   Sedan håller jag inte med om att det alltid är så lätt att åtgärda lera; framför allt inte i inackorderingsstall (=många hästar). Med obegränsade ekonomiska medel ja men hästägare är oftast inte intresserade av att betala vad det kostar att grusa upp hagar rejält osv. Har man eget stall med få hästar och håller efter allting frekvent är det lättare.

   Tycker nedanstående artikel redogör för ovan ganska nyanserat:

   https://www.hippson.se/blogs/Gastbloggen/gastblogg-sa-vinner-du-kriget-mot.htm

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>