Ta betalt eller ej

Bara vi två….

En av de mest uttjatade diskussionerna på olika hästforum tycker jag är den om man ska ta betalt av sin medryttare eller ej.

Åsikterna går alltid isär; lika många som tycker att det är självklart att inte sponsra medryttarens ridning/ nyttjande av hästen lika många tycker att det är fräckt och oförskämt att kräva betalning när man får hjälp med sin häst.

Själv säger jag bara ”tillgång och efterfrågan”.

Kan man få någon att betala så fine, behöver man desperat hjälp men ingen vill betala så får man låna ut hästen gratis. Typ.

Och givetvis är det upp till både den som har hästen och den som är medryttare.

Jag tycker inte att det finns något rätt eller fel- det beror på så många parametrar (som vanligt).

Att ha häst är definitivt inte gratis men man kan, tycker jag, inte heller bygga sitt hästägande på att man får inkomst av att låna ut djuret. Tänk om ingen vill låna hästen?

Och hur gör man om hästen blir sjuk/ ej går att nyttja som det är sagt? Hur länge är det rimligt att en medryttare fortsätter att betala? En vecka, några månader, aldrig?

Och är det så att medryttaren ”tillför” hästen och ägaren något mervärde? Blir hästen bättre utbildad? Vem betalar träningar? Tävlas hästen av medryttaren och med vilka resultat och på vilken nivå ? Höjs dess värde? Nyttjar medryttaren egen eller hästens utrustning och hur vårdas denna? Får medryttaren välja dagar ganska fritt och själv bestämma vad den ska göra på sina dagar eller lägger sig hästägaren i lite/ en del/mycket? Sköter medryttaren mycket annat kring hästen förutom ridningen (mockning, foderfix osv)?

Som sagt; lika lätt som det är att svara på hur långt ett snöre är lika lätt är det att svara på om en medryttare ”ska”eller inte ska betala. Tycker jag.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag har flera gånger varit medryttare (kanske man skall kalla det medhjälpare snarare?) utan att betala men jag hade mycket hellre betalat egentligen… Men jag förstår samtidigt hur ägarna har resonerat alla de gångerna.

  Annars håller jag med dig om att det kanske kan vara lite olika beroende på situation – vissa betalar ju till och med andra för att jag träna deras hästar så är medryttaren jätteduktig och utbildar hästen kanske man inte alls upplever sig vilja ta betalt.

  Tycker dock som grundprincip att medryttaren bör betala en del av de löpande omkostnaderna för hästen.

  Svara
  • Birgitta

   Ja som sagt; det finns ”tusen” parametrar att beakta.

   EN viktig faktor enligt MIN erfarenhet är att ”folk” generellt är mer noga/ tar saker på allvar om de måste betala och inte får det gratis.

   Svara
 2. Frida

  Förstår inte riktigt denna diskussionen egentligen. Var och en gör väl som man anser bäst? Vill du ta betalt gör det, vill du inte det utan bara är glad för hjälpen så gör det. Vill du som medryttare inte betala? Svara inte på annonser från de som vill ha betalt. Vad är problemet? Är ju inget reglerat i lag precis utan en överenskommelse mellan två personer….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>