Att våga säga ifrån

Ett sammanträffande; bara dagar efter att jag diskuterade detta ämne med en annan hästägare dök denna artikel upp i mitt flöde!

Det där med att ”säga till” andra hästmänniskor; hur känsligt och svårt kan det inte vara?

På nätet, framför allt anonymt bakom en skärm, långt lättare än IRL om man tex riskerar uteslutning ur en gemenskap.

Jag har själv vid flera tillfällen genom åren bevittnat saker där jag borde ha haft ”guts” att ingripa och säga stopp.

Att även andra sett samma saker kan man kanske gömma sitt dåliga samvete bakom, eller inte?

Ibland händer saker innan man hinner reagera så att säga och det är först efteråt som man börjar rannsaka sig själv och inse ”jag borde sagt/ gjort något”.

Ibland kan den enda lärdomen efter en sådan situation vara den att man är beredd nästa gång. Att man i framtiden vet vad man ska göra eller säga om en liknande händelse uppstår.

Varför sådant som borde stoppas händer beror för övrigt på många olika orsaker; det är inte en ursäkt men ibland en förklaring.

En del hästmänniskor är okunniga och obetänksamma och ibland kan man lära dom ”rätt”.

Långt värre är de som betraktas som auktoriteter nästan, som hyllas av omgivningen och är ”kändisar”- då är det många gånger ännu svårare att gå emot strömmen och anklaga/ anmäla en sådan person. Just den sistnämnda kategorin av hästmänniskor som uppträtt olämpligt mer än en gång har jag egen erfarenhet av och det skrämmande är just att när jag har dristat mig till att diskutera XX med andra så har det varit mer regel än undantag att det jag tagit upp varit ”allmänt känt” så att säga.

Men hästvärlden är på gott och ont en värld där alla känner alla och där det kan skada en att bli obekväm, att få en viss sorts rykte och därför är många hellre tysta; det har jag förstått och skam till sägandes själv agerat utefter när jag var yngre.

Jag hoppas att jag idag skulle ha ett annat mod om jag ställdes inför liknande situationer och agera annorlunda liksom att jag inte står ensam men som jag brukar säga: ”time will tell”…..

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Stridh

    Jag har sagt ifrån och är inte rädd för att göra det om jag ser någon behandla sin häst på ett dåligt vis.

    Svara
    • Birgitta

      Det låter utmärkt.

      Detta är ett viktigt ämne som jag har tagit upp flera gånger och jag vet med säkerhet att både jag och andra bevittnat vad jag idag skulle kalla ren djurmisshandel utan att ingripa.

      Det låter så självklart att man SKA agera men som sagt är det en helt annan sak hur människor väljer att agera när de väl ställs inför det.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>