Falsk blygsamhet- typiskt kvinnligt eller är det fult att vara nöjd?

En sak som jag har funderat över länge och också skrivit om tidigare är ett fenomen som jag tycker är ganska vanligt och som jag skulle kalla ”falsk blygsamhet” på nätet/ i sociala medier.

Jag tänker specifikt på när ryttare delger omgivningen sina prestationer på tävlingsbanan och liksom ”måste” skriva ner resultatet och jag undrar varför?

Är man rädd för att uppfattas som skrytig i annat fall?

Har Jante ett sådant grepp om oss?

Är detta en typiskt kvinnlig egenskap eller är det mer det faktum att kvinnor är mer aktiva på sociala medier eftersom det bara är kvinnor som jag tycker ”håller på” så här?

Om ni undrar vad jag menar så kan jag ge några exempel på citat nedan:

”Ganska nöjd med dagens ritt som resulterade i en seger på 72%”.

”Trots en del missar vann vi klassen på 73%”.

”Det finns mycket kvar att förbättra men vi vann ändå på 70%”.

Min fråga är varför man inte kan nöja sig med att tex skriva ”Jätteglad över dagens seger på xx procent”.

Varför måste man även inflika att man haft missar, att det finns saker att förbättra (det finns det väl alltid) osv?

Handlar det om att man faktiskt inte är speciellt nöjd med procent runt 70 och/ eller en seger eller vad står dessa kommentarer för?

Kanske stör det mig extra eftersom jag hade varit jätteglad om jag hade ridit på 70% och dessutom vunnit en klass?

Vad tror ni?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sarah

    Håller med sååå mycket! Skrev ett eget inlägg om det nån gång när jag hade en blogg. Varför väljer man att skriva ner sig själv efter ett bra resultat? Även om man vinner på ”bara” 65 % så var man ändå BÄST den dagen. Oavsett sin egen känsla som inte alltid överensstämmer med resultatet. Men det brukar ju oftare vara tvärtom. Kom trea en gång på 61 % i en klass med uppåt trettio starter. Det var ju inte fantastiskt men vi var tredje bäst ändå och det var vår första placering, jag var superglad! Tjejen som vi delade placeringen med var supersur och hävdade ett halvår senare att det var hennes sämsta ritt ever osv…

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan i sak förstå att olika placeringar/ procent värderas olika av olika ryttare.

      För mig personligen tex är målet oftast att få över 65% och att det i vart fall är 5 ryttare eller fler som deltar för att jag ska känna mig nöjd med placering. Men ibland kan man ju vinna/ placera sig på lägre procent och vara nöjd ändå osv.

      Vissa är jublande glada när de vinner på 62% och med 3 deltagare i klassen; det har jag sett basuneras ut på sociala medier hur ofta som helst.

      Så i sak inget konstigt men att ”vara tvungen” att liksom inflika någon liten negativ kommentar när man vinner/ placerar sig på över 70%- just det har jag väldigt svårt att förstå. Och kan dessutom tycka att man kan hålla eventuellt gnäll för sig själv.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>