Söndag- en doft av såpa

Efter att ha konsulterat klart.se när jag vaknade insåg jag av vi skulle vara ute på…här kommer en ordvits….djupt vatten idag!

En lång stund under min uteritt tillsammans med en stallkamrat såg det ut som att mina farhågor var ogrundade; det var uppehåll minsann men den sista kvarten brakade regnet löst och det var bara att stå ut, ihopkurad i sadeln med iskall väta piskande i ansiktet och rinnande ner från hjälmen.

Tillbaka i stallet var det dags för den gemensamma stalltvätten likt den vi hade i slutet av sommaren.

Väldigt bra att detta görs så ”ofta” tycker jag, smuts och annat hinner inte gro in och vi var klara efter knappt 2 timmar och avslutade med god fika från bakande stallkamrater och stallägare.

Vi handskurade våra respektive boxar med såpa, ett mycket bättre alternativ än högtryckstvätt tycker jag som i annat fall hade fått lägga ut minst 500 spänn på att strö upp boxen på nytt.

Vi har inte utrymme att spara strö från 9 boxar någonstans medan vi tvättar och det skulle vara både tyngre, mer tidskrävande och oekonomiskt att högtryckstvätta som jag ser det och dessutom vet ni ju hur blött det blir av en sådan tvätt, inte alls lämpligt i december när vi som jag beskrev ovan har nog av väta från himlen…

Det visade sig som nämnts verkligen värt att hålla stallet i ordning mellan tvättarna, givetvis inte bara för att det går fortare att tvätta av icke-ingrodd skit utan för att det så klart ser så mycket trevligare ut med ordning och reda.

I vårt stall är alla tilldelade olika ansvarsområden som ska utföras en gång i veckan; något jag verkligen kan rekommendera andra stall/ stallägare!

Ansvarsområdena tar inte speciellt lång tid att utföra (jag ska tex sopa utrymmet där vi förvarar kraftfodret och ett liknande utrymme där vi kan ta äthalm) men uppdelat på x personer (i vårt fall ett tiotal) så gör det stor skillnad mot om en och samma person ska göra allt eller hoppas att ”någon” ska förbarma sig då och då.

Denna ”någon” kan antingen vara/ bli en person som tycker om att fixa och pyssla eller, om någon sådan inte existerar så blir det irritation hos vissa över att ”det ser ut som det gör” medan andra inte bryr sig alls.

Och genom ovanstående så kan stallet antingen hållas ganska prydligt ändå eller förfalla rätt så rejält; jag har sett båda varianterna!

Sedan är man som nämnts olika känslig för ”smuts”; jag har valt bort stall med sadelkammare och/ eller stall som verkligen luktat….ja….”gammal smuts” eller vad jag ska kalla det…ställen med mögligt läder, diverse tillskott och dylikt som gått ut i datum för många, många år sedan och tjocka lager av damm som täcker stora ytor.

Ett stall jag besökte var så belamrat av alla möjliga grejer runt boxarna att jag knappt förstod hur hästarna togs in och ut ur dessa; snacka om både bökigt, fult och om inte annat farligt!

Känner ni igen det?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Just att gammal ”skit” (om ej bokstavligen skit) blir kvar år efter år är något jag verkligen har ont av. Är samma på nästan alla arbetsplatser jag har varit på, nog tusan står det ett par gamla skärmar från typ tusentalet före Kristus (nej men 80-talet och det är ungefär lika långt i datorår) i något hörn och samlar damm, det ligger sladdar så man kunde försörja ett mindre samhälle och i något skåp står rester av ett experiment någon doktorand gjorde för sju år sedan.

    Jag har till exempel fjorton (!!!) plastlådor med små metallprover i en av mina hyllor på jobbet som ingen vet vad det är eller varför det inte är kastat. Skaffa ett system för att arkivera eller släng det säger jag. Min devis är att om ingen har rört det på över ett år så skall det antagligen kastas.

    Hahaha nu fick jag skrivit av mig lite frustration…

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt och det gäller banne mig överallt.

      Insåg själv nyligen att jag har 2 plastbackar i bagageluckan innehållande saker som till 95% inte rörts på ÅR!

      Varje gång jag har bytt bil har jag bara skyfflat över backarna som alltså innehåller allt möjligt som jag en gång i forntiden har tänkt kunde vara ”bra att ha”, lite verktyg, en massa ”bil-vätskor”, extravantar, extra av fan allt möjligt osv….

      Upprensning är bokad och jag gissar att jag kommer att slänga mer eller mindre allt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>