Överleva vintern (och övrig tid) med häst….

Vintern är inte alltid så här vacker…

En bekant efterlyste nyligen tips på hur man får motivation i sitt hästeri under den här årstiden och jag svarar som jag alltid gör, oavsett tid på året; skapa förutsättningar för att ha det lätt och enkelt!

Detta betyder så klart olika saker för olika personer och man har också olika lätt för att genomföra ovan i praktiken men jag tycker i alla fall att man ska försöka.

Jag känner personer som minst 3-4 månader om året har ett enligt mig jättejobbigt hästliv; de kan inte träna eller ens rida som de vill och allting verkar liksom allmänt jobbigt på många olika vis.

Ens acceptans för detta ser så klart också olika ut; medan jag inte hade uthärdat så gör tex dessa personer det, år ut och år in.

Men jag undrar hur roligt de har egentligen och om de inte hellre hade velat ha det annorlunda?

Själv fick jag smaka vad det innebär att ”ha det jobbigt med sitt hästeri” i början av detta året då jag akut flyttade till ett stall som visade sig vara helt fel för just mig.

Det var alltså inte fel på stallet per se utan det passade inte mig; varken ridmässigt, tidsmässigt eller ekonomiskt.

För att göra en mycket lång historia lite kortare så var jag tvungen att köra till ridhus nästan alla dagar i veckan (och det tog inte som nu 5 minuter utan snarare 25 på vinterväglag), stallet var tungjobbat så jag var hemifrån hur många timmar som helst fast jag skyndade mig allt vad jag kunde och bensinen flödade ut ur bilen pga avståndet och alla körningarna med släpet.

Jag minns hur jag vid mer än ett tillfälle stod och grät i duschen av leda och då har det definitivt gått för långt.

Sägas ska att min underbara häst levererade jättefina pass precis exakt varje dag och ändå mådde jag så dåligt och flyttade honom så fort jag bara fick tillfälle.

Med detta sagt så ska man verkligen fundera över vad man vill med sitt hästeri och var man kan uppnå det lättast/ enklast även om det kanske inte alltid blir billigast.

Man måste väga in alla parametrar men också inse, som jag gjorde, att även om man initialt tror att något ska passa så gör det kanske inte det och då får man försöka att göra en förändring.

Jag har tex för länge sedan insett att jag måste kunna rida i ridhus; jag varken kan eller vill vara beroende av vädret och det finns flera underlag, både inom och utomhus som jag aldrig skulle rida på.

Jag har även många andra krav som jag inte behöver gå in på här men om de inte är uppfyllda eller förutsättningarna i befintligt stall ändras; då måste jag flytta.

Jag tycker att ”hästeriet”, som ändå tar så otroligt mycket tid, pengar och känslor och energi ”måste” fungera smidigt; annars är det helt enkelt inte värt allt man lägger ner i det!

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Det som fungerade för mig för x antal år sedan är inte alls samma som idag… Idag värdesätter jag närhet till stallet, att det finns ridhus på anläggningen, personal som kan ta in och ut och fodra. I våras provade jag att ha det som jag hade det ”förr”, dvs längre till stallet, skrittavstånd till ridhus och ridbana, ingen spolspilta, men bättre hagar och hagtider. Det jag kom fram till var att FÖR MIG var detta inte funktionellt IDAG, kanske fungerar det igen om några år men jag måste vara ärlig mot mig själv, att ha stallet på nära håll och att kunna rida alla dagar jag vill det oavsett väder och vind värdesätter jag väldigt högt.

  Svara
  • Birgitta

   Jag förstår dig. Och enligt min erfarenhet är det i princip omöjligt att ”få allt”; man måste nästan alltid ge avkall på något eller flera saker som man egentligen hade velat ha.

   Att både ha hästen i enorm hage och med bra stall, fantastiska uteridningsmöjligheter, ridhus med bra underlag och dito utebana, nära hemmet och till en låg kostnad; jag har ej funnit detta trots många års letande!

   Jag är väldigt nöjd med nuvarande stall men har fått avstå en del och är helt ok med detta.

   Svara
 2. Birgitta

  Inser för övrigt att rubriken till detta inlägg är lite dum, ”överleva” ska enligt mig inte vara en känsla man har med sitt hästeri annat än mycket sällan och inte flera veckor/ månader om året.

  En så här tidskrävande hobby eller livsstil ska ge energi och glädje och inte vara något man ser till att överleva….

  Svara
 3. Frida

  Vad som är ett bra hästliv (alltså för oss människor) varierar nog mkt men tycker du har rätt i att mkt handlar om att ha det på ett sätt som gör det roligt och lätt för en själv. Eller lätt är det väl aldrig egentligen men att i alla fall kunna välja bort sånt som man inte vill ha och prioritera sånt som är viktigt för en själv. Jag vill t ex inte stå uppstallad eftersom jag inte orkar med hästfolk överlag, i alla fall inte de som jag inte valt att umgås med själv. Har stått och jobbat i så många stall där de uppstallade inte kommer överens, inte har samma syn på hästhållning osv. Jag vill slippa sånt tjafs i stallet. För mig hade det varit jobbigare att behöva tjafsa med jobbiga hästmänniskor än att jobba mer själv, köra till ridhus och inte ha en spolspilta. Har dessutom lite kontrollbehov och gillar inte när många olika människor hanterar min häst.

  Svara
  • Birgitta

   Har så vitt jag vet aldrig träffat dig IRL Frida men vi tycker rätt lika i många frågor; så även i denna.

   Jag har också kontrollbehov tex och orkar inte med tjafs i stallet.

   Jag räddas massor av att jag i princip alltid är helt ensam i stallet och dessutom är vårt stall förhållandevis litet med trevliga människor.

   Men vad de anda gör eller inte gör har jag mycket liten inblick i pga mina morgontider och det passar mig perfekt.

   Min stallägare tar alla utsläpp så jag slipper fundera på när hästarna kommer ut (vet erfarenhetsmässigt att detta kan variera när det är många kockar i samma soppa) och ”vet” att intagen sköts på ungefär samma tider av alla.

   Detta är det enda som andra behöver befatta sig med vad gäller min häst förutom att slänga in frukost och kvällsmat vilket jag är övertygad om sköts helt perfekt 🙂 .

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>