Torsdag- nerlagt för hoppning

När jag kom till ridhuset i morse var det om inte ”upplagt för hoppning” så i alla fall nerlagt 🙂 som ni kan se av bilden.

Och jag tog givetvis tillfället i akt att damma av den gamla hopphästen i Vicke och trava över en mängd olika bommar kors och tvärs.

Annars får jag bekänna att motivationen inte var på topp just idag och det kan väl vara ”bra” för er läsare att ta del av eftersom jag säkert kan uppfattas som lite väl klämkäck när det gäller ridning i alla väder och bla bla bla.

Men även om jag tycker att det är roligt att åka till stallet 99% av alla dagar året runt så kan även jag drabbas av ”ähhhhh…..jag är sååååå tröööött….jag vill hellre hem och sova” ibland.

Så var det idag och jag skyller på att jag hade avverkat min första jobbnatt efter semestern samt det trista faktum att det just då hade regnat ca 25 timmar i sträck.

Men jag bet ihop, tog mig samman, red och var mycket nöjd med det; detta är inte rätt tid att bara låta Vicke stå i hagen känner jag. Hade han fått kolik hade jag retat ihjäl mig även om sådant givetvis inte bara påverkas av motion; det vet jag.

Och jag är sååå tacksam över tillgången till ett jättebra ridhus och fattar inte, inte, inte de som plågar sig/ klarar denna årstid utan en lättillgänglig inomhusarena.

Alla utebanor jag ser i min närhet ligger under vatten och att bara rida på asfalt/ grusvägar är inget alternativ för mig.

Hade jag kunnat skritta till en skog tex hade det varit guld värt men man kan inte få allt och jag är ändå nöjd med mina förutsättningar.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna Karlegård

  Har du någon dag i veckan när du låter honom vila helt? Mina får en dag i veckan när de bara går i hagen. Sen fattar inte jag heller hur jag står ut denna årstid utan ridhus eller vettig ridbana. Men ändå älskar jag känslan som båda hästarna ger så fort jag sätter mig på ryggen på dem. Men utan våra skogsvägar hade jag aldrig fixat det. Samtidigt så grinade jag varannan dag när jag hade Hedwig på toppenmodern anläggning med ridhus men ingen/dålig möjlighet till uteritt under den mörka årstiden..Numera grinar jag aldrig, bara lite trött ibland. Men bara en vecka kvar sen vänder det och går mot ljusare tider. Bara den vetskapen gör det lättare plus två och en halv veckas ledighet.

  Svara
  • Birgitta

   Jag ger ”helvila” (enbart hagvistelse) när vi är bortresta samt var 7-10 dag.
   Dock helst ej vintertid om jag misstänker att Vicke kommer att stå mer eller mindre stilla pga mycket lera eller fruset.

   Då vill jag longera 5 minuter eller gå ut och gå 15-20 min för att undvika kolik.

   Svara
 2. Caroline

  För första gången någonsin har jag ställt av hästarna. De går i en lösdrift på många hektar och två av dem har dessutom behövt uppsöka veterinär och ordinerats vila, så det är väl inte jag som har ställt av dem egentligen, men jag ska erkänna att igångsättningen är senarelagd.

  Jag orkar helt enkelt inte. Det är inga hästar i tävlingskondition och största delen av deras motion består varesig jag tränar dem eller inte, på att leka med varandra. Sedan är det klart att de blir otränade för det ändamålen jag vill ha dem till, men det får man ju ta hänsyn till vid en igångsättning sen, och göra den medvetet och försiktigt.

  Den här hösten har varit övermäktig. Det är bara mörkt och lerigt och regnigt och blött och VIDRIGT. Vi har hästarna hemma och allt från att köra ut mat till att mocka lösdrift och hage, till att borsta och ta hand om hästarna görs i mörker (jobbet måste ju skötas dagtid). Det är första gången motivationen har sinat såpass och jag börjar nästan grina över alla bilder med fina ridhus som läggs ut på sociala medier. Hade ett sådant funnits hade jag orkat hålla igång, men att stå på banan i hällregn och tömköra en sur häst medan de dyngvåta tömmarna glider ur händerna… Det funkar, om det ska regna i typ en vecka, men inte i TVÅ JÄVLA MÅNADER (ursäkta).

  Hästarna är sura (för de kan ju inte stå och äte med rumpan mot vädret när jag vill att vi ska göra krumelurer). Jag är omotiverad. Utrustningen går sönder av all väta. De har det bättre utan mina påfund just nu och jag har det bättre utan att tvinga mig till träning som jag inte ser fram emot. Det fick bli såhär den här vintern. Men det hade helt klart varit annorlunda om vi hade haft tillgång till tak, väggar och bra underlag. Just nu är jag inne på ditt spår Birgitta: Att jag inte förstår dem som klarar sig utan ridhus, haha, men jag hade gjort om mitt val ändå. Alla prioriterar vi olika saker och för mig betyder det oerhört mycket att kunna ha hästarna nära och att få vara ensam i stallet. Men åtminstone skrittavstånd till ridhus… Det hade ju varit något…

  Svara
  • Birgitta

   Tack för en ärlig kommentar Caroline!

   Precis som jag kan tro att vissa ibland tycker att jag är lite väl ”klämkäck” med mina positiva inlägg om hur fint det går när jag rider i ridhus (fast det är sant) så kan jag ibland bli lite….tja…trött…på folk som med en dåres envishet hävdar att det minsann inte är några problem aaaaalls att göra precis det du beskriver samt att utföra någon form av vettigt arbete med sina hästar även om det har regnat konstant i en vecka eller blankisen ligger tjock överallt. ”Att skritta är jääääättnyttigt” säger de, ”allt går att utföra i skritt” osv.

   Nä…för det första går inte ”allt” att utföra i skritt (hur fan rider man seriebyten i skritt…) och dessutom VILL jag inte skritta X dagar i veckan.

   Jag personligen vill inte heller rida i beckmörker, våra uteridningsmöjligheter bedömer jag som rätt så olämpliga för detta då det är mycket ridning på asfalt (dvs man möter bilar) .

   Jag fattar att vi alla måste göra olika val och jag räddas inte bara enormt av ridhus utan lika mycket av att jag alltid, 365 dagar om året kan göra alla hästsysslor i dagsljus eftersom jag jobbar natt.

   Men låt oss vara ärliga med att vissa tider på året är….tja…inte lika roliga som andra tider….om vi ska uttrycka oss diplomatiskt 🙂 !

   Svara
 3. Birgitta

  Ett tips för att få ett trevligare ridliv vintertid är något jag vet att inte alla har möjlighet till men jag tipsar om det ändå eftersom jag provade det flera år tidigare (när jag arbetade dagtid) och tyckte det hjälpte MIG.

  Jag tog en dags semester i 10 veckor (dvs 10 semesterdagar). Denna semesterdag la jag på torsdagar eller fredagar och använde till att rida ut och gå en långpromenad med min hund då dessa aktiviteter annars var förpassade till enbart helgen. Mig gav det mycket med denna extra ledighet under en för mig jobbig tid på året med mycket mörker och kyla.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>