Svans-ans

En fråga vi diskuterade på ett annat forum nyligen; klipper ni era hästars svansar vid/ kring svansroten?

Jag har inte gjort det på mååååånga år men när jag köpte min första häst var det högsta mode, i alla fall på ridskolan där jag hade hästen uppstallad.

I samma stall hade Jana Wannius sina hopphästar, flera av dom gick svår klass och deras hästskötare satte nog ribban lite för oss andra 🙂 .

Och eftersom hon klippte hästarnas svansar så gjorde jag detsamma, till en början i alla fall.

Jag insåg snabbt att detta klippande behövde hållas efter konstant om man skulle behålla de önskade linjerna och efter ett tag gav jag upp.

Numera tycker jag inte ens att det är snyggt, tvärtom men smaken är….ha ha ha…som baken (observera ordvitsen)!

Vickes svans klipps således ej och ser ut så här om man skulle borsta ut den åt sidorna:

Så går han givetvis inte omkring utan det ser mer ut så här:

Hur gör ni? Klipper ni?

Och klipper ni manen där nackstycket till huvudlaget sitter?

Inte heller där klipper jag och då kan det se så här rufsigt ut:

Men jag föredrar rufs framför stubb.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Jag klipper både nacke och vid sidan av svansroten. Klipper även bort hovskägg, och ansar vid kronranden så det blir snyggt och prydligt:-) Rycker manarna kort och håller även pannluggen relativt kort på hästarna. Avskyr rufsigt och tufsigt och spretigt hår på hästarna, det får vara hur omodernt som helst men jag tror inte jag slutar ansa och klippa och fixa, mina hästar har likadana ”frissor” som sina föregångare för 25-30 år sedan:-)

    Svara
  2. Frida

    Nej usch! Minns att vi lärde oss det på gymnasiet och hur viktigt det var att man inte klippte ”midja”. Det var lika fult med eller utan midja, som stubbman i svansroten. Jag klipper lite vid nacken för att grimma och träns ska ligga bätte. Trimmar manen men vill ha den längre än den klassiska handlängden, annars blir det svårt att knoppa tycker jag. Klipper absolut inte luggen, ser så fånigt ut med den ”hopphästluggen” som är avklippt, som en pottfrisyr. Men smaken är som baken….

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…påminner mig om när jag vid ett tillfälle klippte pannluggen rakt av på Archie och någon förfärat kallade honom för DALMAS 🙂 !

      Svara
  3. Ingela

    Vad synd att vi inte kan delge med bilder här. Ha. Ha…
    Ett sådant här inlägg har jag varit på väg att lägga på fb… Nu skriver jag långt här istället 😉
    Jag är själv inte ute och tävlar nu för tiden.. så har inte så bra koll på svansmodet bland dressyrhästar. Brukar mest avundsjukt konstatera hur många som ser ut att ha så tjocka fina svansar bland elitens hästar… Nåväl. Jag har en fux. Med kraftig man, som i princip aldrig vill ligga sådär slätt och fint trots olika varianter av försök att rycka, tunna, ha kortare, längre etc. Det har varit så jag rentav funderat på plattång, ha ha.
    Och så då svansen… En rejäl burrig sak upptill, så som Vickes ser ut när du borstat ut, så ser min ut av sig själv.. minst… . Sen blir den rätt tunn och stripig längst ner… Suck. Inför träning har jag testat att ha den blöt och sedan lindad i flera timmar.. Men så fort lindan plockas av så Poff! Ungefär lika spretig igen.
    Har varit på väg att klippa svansroten ett par gånger, men hejdat mig. Vet ju hur lång tid det tar för utväxt om det blir ännu fulare, För att inte tala om under själva utväxttiden….
    När jag gick hästskötarkurs på Bollerup 1990 (!) blev vi hårt drillade av stallchefen att alla hästarnas svansrot skulle friseras varje vecka. Med sax. Och nåde den som tryckte med handen så att det blev en sådan där midja. Rakt och kort trimmat skulle det vara. Längden på svansarna minns jag däremot inte. Har för mig att hopphästarna skulle ha kortare svans än dressyrhästarna…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>