Bästa dragbilen?

Bra slitvarg- Subaru Forester årsmodell 2007

Jag läser ofta frågor om vilken dragbil andra rekommenderar, vad man ska tänka på och vilka kostnader man kan räkna med.

Även jag överfalls då och då av lusten att byta bil men känner att det finns en del begränsningar som jag måste ta hänsyn till.

I mitt fall vill jag kunna dra mitt 1500-släp på B-körkort och redan där minskar urvalet av nyare bilar drastiskt; det är mycket få modeller som får dra så tungt.

Dessutom vill jag ha en bensindriven ”automatare” och då är utbudet ännu mindre.

Annat man kanske ska titta på innan man köper bil är

*Bilskatten= eftersom många helt nya bilar har fått galet höjd skatt.

*Jämför bilförsäkring= det kan skilja rätt mycket beroende på vilket bolag man tecknat försäkringen hos, om man kan få någon form av flerförsäkringsrabatt, vad man önskar att försäkringen ska omfatta osv.

*Kolla bensinförbrukningen= jag var tex ganska sugen på en Volvo Cross Country ett tag men släppte detta helt när jag fick höra hur mycket bensin den drog.

Har man ett eget släp ska man så klart kolla så att tilltänkt bil får dra detta och här kan man tex använda sig av denna tjänst från Transportstyrelsen.

Men vad säger ni läsare; om ni skulle rekommendera en dragbil år mig med mina krav; vilken skulle ni föreslå?

Och vad har ni själva för dragbil och vad är för respektive nackdelarna med den? Har ni ”vanligt” B-körkort eller vilken behörighet har ni?

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anette Fritzon

  Vet att föräldrarnas V70 är både stark, kul att köra och relativt snål
  Älskar min XC70 som är manuell och diesel 🙂
  Jag uppgraderade körkortet till B96 när jag köpte den, just för att det i princip var omöjligt att hitta en bra dragbil till 1500 kg
  B96 istället för BE, då ’slapp’ man teorin och gjorde bara ett kör/manöverprov.

  Svara
 2. LenaB

  Jag har en V70, den får dra 1350 kg, så funkar ju inte för dig pga det, men den går på bensin och är en automatare, drar tyvärr ganska mkt bensin, men i övrigt en bil som jag trivs med:-) Denna bil är en -07:a och tyvärr verkar det som att om jag uppgraderar ngt/ngra år så får de dra betydligt mindre så då funkar inte det
  Har själv nu sneglat på V50 vilka brukar få dra 1500 kg, hittade också ngn BMW modell som verkar fungera, minns dock inte vilken.
  Jag vill ju också helst ha en bil med automat och bensin, inte så lätt att hitta. Vill också att den ska vara lite ”kul” att köra, dvs lite större motor och pigg och glad:-)

  Svara
 3. Sofie

  Jag har en Volvo xc70 och en V70, drar med båda. Bägge är årsmodell -11, diesel och manuell – helt suveräna att dra med! Har BE-kort, får då dra 2100 kg. Även väldigt pigga och roliga att köra, drar ca 0,6-0,65 l/mil blandad körning.

  Svara
 4. Caroline

  Jag tror att din bil är en av mycket få som matchar kraven. Jag har kört trevliga bilar som får dra ditt släp på B-kort, men så fort man har kollat efter samam modell av bil men med fyrhjulsdrift, så ökar vikten så mycket att vikten blir olaglig 🙁 Det är väl en lite äldra Toyota RAV4 som är en värdig motståndare. Kompakt 4-hjulsdriven slitvarg utan för mkt ”lull-lull” men av hög kvalitet.

  Själv gav jag upp och tog BE-kort. Så otroligt skönt när det väl var gjort. Nu kör jag två stora halvblod efter en Nissan Navara och behöver inte bry mig om att räkna ett dugg. Så småningom kommer jag förmodligen att byta till ett trehästars släp. Då får jag in en häst + maratonvagn, eller tre hästar, vilket jag har behov av att åka med ibland.

  Svara
 5. Birgitta

  Hörde ett rykte att det även i Sverige och bland vissa ”finare” märken/ modeller knappt tillverkas manuellt växlade bilar längre.

  Halleluja om det stämmer säger jag! Det ska verkligen någon extrem omständighet till för att jag ens skulle överväga att köpa en manuellt växlad bil.

  Svara
   • Birgitta

    Men HUR kan du undra detta 🙂 ?

    Förklara gärna fördelarna med manuell vs automatare, ffa eftersom du bor i Skåne!

    Svara
 6. Nina

  Min gamla (-01) Honda CR-V får också dra 1500 kg på B-kort, så jag brukar säga att jag ska köra den tills den består av ståltråd och silvertejp. 😉
  Fyrhjulsdrivna Dacia Duster får dra 1500 kg på B-kort och så ska det finnas någon modell av Nissan Qashquai som också får göra det.

  Svara
  • Birgitta

   Träffade i helgen en person som hade en Duster, dock en manuell och diesel. Personen var mkt nöjd med sin bil så om det finns automatare och bensinare så skulle det nog vara intressant.

   Svara
   • Sarah

    Har en duster, bensin manuell dock. Mer prisvärd bil är svår att hitta om man som jag vill ha så ny bil som möjligt för så lite pengar som möjligt. Dock är den inte så stark så den tycker det är jobbigt att dra mitt hästsläp. Får planera mina resor till tävling och veterinär efter hur vägen ser ut. Inga branta backar, speciellt inte i kombination med vinterväglag. Då får jag ta hjälp av min sambos navara. Men det har ni inte så mycket av i Skåne så en duster kanske trivs utmärkt!

    Svara
     • Sarah

      Beroende på utrustningsnivå så kan man få en ny bil för under 100000 tror jag… Kolla med en handlare! Det är samma som säljer Volvo/Renault som har Dacia. Jag har haft två st och är nöjd med allt utom att den är lite i klenaste laget. dock uppfyller den alla andra kriterier för mig som pendlar långt till jobbet och därför vill ha en bil som är billig både att köpa och äga.

 7. Anna Karlegård

  Jag vill iofs ha diesel. Hade en Subaru legacy som verkligen var en utmärkt dragbil men galet dyr att reparera. 53000:- i reparationer under ett år. Vi bytte till en xc70 diesel, automat, euro 6. Har utökat körkort. Klart värt det. 800 kr för uppkörning o så mycket större valmöjligheter när det kommer till bil o släp. Älskar min xc70 o vill aldrig ha något annat.

  Svara
  • Birgitta

   Du måste ha haft galen otur med Subaru; de är kända för att ”aldrig” gå sönder….

   Angående utökat körkort har jag någon fruktansvärd fobi för uppkörningen och är helt övertygad om att jag aldrig skulle lyckas trots att jag kanske/troligen kör som vilken annan bilist som helst. Vågar knappt berätta att min STALLÄGARE är körskolelärare så bättre förutsättningar att eventuellt övningsköra lär väl aldrig dyka upp men jag gör allt för att slippa.

   Svara
   • Anna

    Du som kör så mycket och med släp borde väl klara det lätt som en plätt tänker jag? Men förstår känslan lite, jag vill ta körlektioner i Paris för att våga köra men jag var faktiskt tvungen att fråga dem om de kan ta ifrån mig mitt körkort om de tycker jag kör för himla dåligt hahaha…

    Svara
 8. Anna-Karin Eng

  Vår Honda crv får dra 1500 och är automat bensinare. Drar nog mer än forrestiern. 0,8 l blandad körning.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>