Skitnödiga människor

Sitter och läser ett inlägg från Ponnymamman på Facebook:

”Idag var det inte läge att fucka med mig men det var precis vad någon gjorde. Jag och My rider uppför en grusväg cirka 1 km från mitt stall. Då kliver En Man Som Heter Ove fram ur kolmörkret i sin trädgård. ”Hej” säger vi för att våra hästar inte ska bli rädda för honom där han står och mixtrar med sin ficklampa. Han går fram till staketet.Vad händer när en av de där lägger en hög på vägen då?

Ja, då går någon av oss av och skyfflar bort den.

Gör ni det verkligen?

-Ja. Vi gör det.Är det verkligen helt säkert?

Ja, vi gör det. Men sedan kan ju inte jag veta om varenda ryttare i trakten gör det.

-Nähä. Och vem ska ta ansvar för det då?Det får var och en göra. Jag kan bara ta ansvar för vad jag själv gör.

Men vem ska ta ansvar då, va, va?
Ska kommunen ta ansvaret?

För vadå?

Hästskiten.

Men vad är det som är så farligt med lite hästskit? Två regnskurar så är det borta.

Det är ingen som tar ansvar bla bla bla kommunen bla bla.

Jag tar ansvar för mitt. Du vill ju inte prata, du vill bara bråka. STICK OCH BRINN, SKITGUBBE! 😠

Sedan travade vi iväg uppför backen. Just nu är det bara föör många Ove överallt!

Känner nu igen det?

Människor som bara är ute efter att bråka!

Min förra hund blev en gång kallad ”hunddjävel” när hon gick fint men lös (okopplad) bredvid min häst och när man inleder en ”konversation” med mig på detta vis kan man bara gå och lägga sig direkt, så mycket kan jag säga.

För övrigt skulle jag inte drömma om att köra tillbaka och plocka upp eventuell hästskit någonstans; bor man på landet och granne med x stall och flera ridhus får man faktiskt acceptera denna form av snabbt övergående olägenhet så länge det inte råder upplockningstvång för annat än hundbajs!

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Ferne

  Hos oss när vi red förbi och det råkade bli en hög, kom alla grannarna ut och delade på den prima gratis gödseln till rosorna… Folk borde ta tillvara på detta utan att bli ”bajsnödiga”…

  Svara
 2. Frida

  Folk flyttar ut på landet för att det är så mysigt, fint osv men klarar inte av vanligt förekommnde företeelser på landsbygden så som hästskit på vägen ibland, kor som råmar och drar till sig flugor eller bönder som tröskar och skitar ned deras nyputsade fönster. Man vill ha bilden är den fina naturen men inte behöva stå ut med det som inte passar in i ens världsbild.

  Svara
 3. Görel E.

  Hmmm, jag är ingen hästmänniska, och kommer nog inte bli heller. Men tycker nog att hästmänniskor ibland kan visa lite ödmjukhet och förståelse för att inte alla uppskattar dessa stora högar. Att de försvinner på 14 dagar, är inte den erfarnehet jag har. Finns högar jag sett i veckor för att inte säga månader. Särskilt torra somrar. 2018 kunde det ligga hård pellets hur länge som helst, hela sommaren. Regnade bara 11 mm mellan maj och september.
  Här i kring där jag bor har nog de flesta bott långt innan det blev så mycket ridhästar. Det är många med häst som däremot flyttat ut på landet för att kunna ha häst.
  Jag bor i ett litet samhälle och för det mesta så är det så att de brukar sparka ner hästskiten i vägkanten om olyfckan är framme inne i samhället. Tror att det förekommer att hästägarna/ryttarna hämtar den också.
  Det som är mest irriterande är när det på de smala vandringsleder vi har. En liten stig där det bara är en som kan gå så man får gå på rad. På dessa vandringsleder i skogen kan man få hoppa över högar. Ibland går förskolan där och de har ibland barnvagn med sig, det blir avhyvlade högar och en del kvar i barnvagnensunderrede. Hundarna tycker ju det är spännande med högarna, men det är inte alls så trevligt.
  Har hundar, som jag alltid plocka upp efter oavsett var jag är, men har jag lyckats glömma påsar så går jag och hämtar det i efterhand. Har gått ganska långa vägar för att hitta en tappad påse. Annars tycker jag nog att hundskiten försvinner fortare än hästskiten, särskillt om det är regnit. Erfarenhet från hundrnas rastgård i min trädgård och högar på stigar. Trots det skulle jag inte drömma om att lämna den, och irriterar mig mycket på alla som inte plockar upp efter sina hundar. Som djurägare har man ju ansvar för sitt djur och vad det gör.
  Så jag efterlyser lite förståelse och ödmjukhet att inte bara tänka ur sin egen synvinkel och inte vilja förstå att det kan vara irriterande. Att sedan bli avfärdad som gnällspik utan att personen vet dess erfarenheter och upplevelser. Tycker faktiskt inte att det är särkilt trevligt med varken hundskit eller hästskit utanför mitt porthål eller tomt (händer sällan nuförtiden) och inte på smala vandringsleder, där många går.
  Så lite ödmjukhet, förståelse och omtanke om varandra från alla håll för allas trevnad!

  Svara
  • Birgitta

   Kloka ord! Dock tycker jag att det är skillnad på VAR hästar (ja hundar också) bajsar. Sedan består hästbajs till 100% av vegetabilier medan hundbajs innehåller animalieprodukter så nedbrytningen ser lite annorlunda ut.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>