Det ska vara kul att rida!

Mitt lyckopiller….

En bekants återkommande kommentarer på sociala medier kring sin häst och den egna ridningen fick mig att åter fundera på ett ämne jag har tagit upp flera gånger på bloggen; att det, enligt mig, i princip alltid ska vara roligt att rida.

Kanske inte 10 pass av 10 men banne mig 8-9 utslaget över tid.

Tillfälliga svackor måste man absolut acceptera och försöka minimera och analysera men om man månad ut och månad in ser mycket problem, tycker att det känns motigt, hästen inte fungerar som man vill osv så måste man göra något.

Jag tänker inte utveckla vad gäller just vad man ska/ kan/ bör göra; det förtjänar nästan ett eget inlägg men nöjer mig med att konstatera att man bör göra något!

Sälja hästen, byta tränare, rida mer/ mindre/ annorlunda….ja, lösningarna är många om man vill och vågar se dom.

Kanske blir en del så hemmablinda att de liksom accepterar sina på olika vis negativa känslor kring ridningen eller så är det någon form av prestige inblandad; att man inte vill visa att man ”har misslyckats”, behöver hjälp, inte vill mer eller vad det nu kan handla om.

Jag ser för övrigt samma fenomen vad gäller träning/ motion/ idrottande; hur en del mer verkar tvinga sig själv till whatever än att det utförs för att man tycker om det.

Och ibland kanske man ”måste” träna fast man inte vill; man kan behöva stärka/ rehabilitera någon kroppsdel eller rent av gå ner i vikt och då må det väl vara hänt med lite tvång men annars fattar jag inte grejen?

Livet är för kort för att man ska göra saker man inte vill om man inte måste, efter den åsikten lever jag i alla fall!

Och om man ska gå tillbaka till hästägande så är det för de flesta långt ifrån billigt utan kostar tvärtom en hel del i både pengar, tid och engagemang så då är det ännu viktigare att ha roligt. Tycker jag.

Vad tycker ni?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Jag tycker att det absolut största problemet när det känns motigt är vädret. Kallt/regnigt/blåsigt/storm/hagel osv.
    Sälja vädret? Byta väder?

    Svara
    • Birgitta

      Det kan jag så klart inte veta säkert då man kan ljuga/ överdriva både IRL och på nätet. Eller så uttrycker man sig bara så att man lätt missförstås?

      Men min erfarenhet är att just hästägare snarare överdriver det positiva än ”skriver/ snackar ner” sig själv och ffa hästen så om man som utomstående läser in olika former av ”negativa känslor/ prat” så brukar det inte handla om motsatsen så att säga.

      Svara
  2. Linda Stridh

    Ja, det ska absolut vara roligt att ha häst. Har sett/kännt några som mer el mindre varit rädda för sina egna hästar o det tycker jag inte är en hållbar situation. Då bör man antingen ta proffs hjälp el sälja hästen anser jag.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt. Rädda hästägare blir dessutom potentiellt farliga då många djur läser av och utnyttjar rädslan.

      Svara
  3. Frida

    Jag känner igen det du beskriver, ser en hel del som bara verkar se problem, svårigheter och verkar tycka det är jobbigt. Kan ju bero på flera anledningar som fel häst, fel tränare, fel förutsättningar osv. Ibland tror det kan ha att göra med att att man har orealistiska förväntningar på hästeriet. Man förväntar sig mer framgång kanske och förstår inte att allt inte går som på räls med hästar. Kanske lätt att bli lite förblindad av alla fina bilder och filmer på nätet och ser inte jobbet bakom. Om man ska trivas med att ga häst måste man gilla vägen lika mkt, eller mer, än målet. Med hästar är det inte så glammigt alltid. Men jag håller med dig också om att skapa rätt förutsättningar för att det ska vara roligt, rätt häst, rätt tränare och rätt krav på sig själv. Om man är rädd för sin häst, inte trivs med sin tränare osv så är det så klart inte så roligt. Eller om man bara hinner rida ett par gånger i veckan och har som mål att rida MSV, då kommer man ju alltid att misslyckas vilket ju gör att det känns rätt hopplöst.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>