Tveksamt hagsällskap?

Denna vackra vy mötte mig på vägen till vår kommande bostad; dovhjortar en masse på ett fält mellan oss och vår närmaste granne.

Men hur fina dessa djur än är så kan jag inte låta bli att oroas över vad Vicke ska tycka om en hel drös av dom väljer att hoppa in i hans hage på väg till andra stråk de brukar frekventera?

För jag ser spår av dom på marken som jag ska hänga in och frågan är om el dygnet runt kommer att stoppa dom?

Och som sagt hur Vicke kommer att reagera?

Vad har ni som har hagar i närheten av viltområden för erfarenheter?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Persson

    Vi har massa såna här och dom har aldrig gått in i någon hage alls varken dom el vildsvin oavsett om el har varit på el ej så dom håller sig nog utanför o han kommer att vänja sig vid att se dom där 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag hoppas du har rätt men har tyvärr sett upptrampade smala stigar mellan min hagmark och en annan inhägnad hage som jag inte vet vems den är (används inte). Det kan bara vara hjortarna som har hoppat mellan hagarna där, människor skulle inte skapa den typen av spår.

      Svara
  2. Kim Westman Andersson

    Han vänjer sig., vi har med vilt men hoppar bara över trådarna men aldrig sett när pojkarna är i hagen .

    Svara
  3. Anna Lind

    Dovhjortarna i Sörmland där Skorpan gick på bete/lösdrift i sept-okt var ett stort problem berättade ägarna. De funkade inte som rådjur som hoppar. De plöjde rakt igenom och orsakade behov av typ daglig rondering av de stora betes-/lösdriftshagarna. Om dessa djur var ovanligt mangliga vet jag inte.

    Svara
  4. Anna

    Du får nog räkna med besök av hjortarna om det är till Genarpstrakten du ska flytta. De lever i stora hjordar och är väldigt vana med människor. Vi kunde ha ett 20-tal på gatan emellanåt. De springer gärna genom hagarna. Hästarna brukar vänja sig för de finns ju liksom alltid i krokarna, även när de inte är själva hagen.

    Svara
    • Birgitta

      Det är till Björnstorp vi ska flytta och jag har redan sett hjordar på 20-40 djur.

      Jag är helt inställd på både daglig haginspektion och en del lagning.

      Hade egentligen velat använda elrep men har valt eltråd då jag hört att markägare inte vill att det förstnämnda används eftersom hjortarna fastnar med hornen i elrepet och dör en plågsam död.

      Svara
  5. anngelica

    Första två åren efter vi byggde/satte upp hagar hade jag ganska mycket trasiga hagar efter både älg och hjort/rådjur. Jag spärrade ju deras stigar och fick laga och framförallt kolla staketen ofta.. Hästarna höll sig dock alltid på rätt sida av staketet och nu är det mycket sällan viltet förstör vinterhagarna, sommarhagarna däremot får jag alltid laga och dra nya trådar varje vår, mycket vilt samt jakt gör ju att de springer kors och tvärs när inte hästarna går där :-/ Spännande med ”eget”. Lycka till!

    Svara
  6. Manda Stillnert - En Haflinger & allt där i mellan.

    Vi har mkt rådjur men de är oftast inte i hagarna om grinden inte är öppen då kan de gå in och äta upp höspill, annars håller de sig mest runt omkring på gärderna och våra hästar helt enkelt vant sig vid dem. De inte direkt rädda för människor eller bilar heller för den delen, så flera gånger i vinter har jag typ nästan fått med en rådjurs stek hem på gott och ont.

    Svara
  7. Helen

    Vi har dovhjortar i och utanför hagarna, hästarna bryr sig inte alls. Vildsvinen bökar omkring nattetid i hagarna i perioder, de ser man nästan aldrig på dagen. Älgen kommer också nu till våren och den reagerar nog de flesta hästar av våra hästar på.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>