Mer om inackorderingar

På tal om det här med att ha inackorderingar följer jag just nu en tråd på Facebook som handlar om vad folk betalar för sina stallplatser.

Jag kan bli beklämd och förundrad när jag läser att vissa tar ut en kallhyra på 500 kronor i månaden inklusive viss service (någon fodring och/ eller utsläpp) eller där någon tar så lite betalt för foder och strö att man inser att de inte kan tjäna något på det hela, ens om de skulle köra verksamheten ”svart”.

Vara hur det vill med den saken men vad jag inte förstår är att många på frågan varför de är så billiga svarar ”annars får jag inte uthyrt”.

Jag måste då fråga mig om det är så viktigt att ha inackorderingar att man helt avstår från ens en ynka vinst?

Att man behöver sällskap kan jag absolut förstå men hade ändå inte vågat förlita mig på någon annan; tänk om den personen flyttar sin häst med jättekort varsel?

Sedan vet jag så klart att det finns dom som väljer att stå med ”hur många tomma boxar som helst” eftersom de varken behöver pengarna eller sällskapet men det är ändå inte konstigt att hästnäringen till viss del ser ut som den gör när uppstallningsverksamheten är baserad på helt andra parametrar än mycket annat ”företagande” där vinst, om än marginell är….ehhh….minst sagt viktig.

Jag har sagt det förr och säger det igen; utan dessa (för) snälla stallägare skulle hästsporten se heeeeelt annorlunda ut i Sverige, det är jag ganska övertygad om. Så tack alla ni som sponsrar oss andra!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Beror ju helt på.. En kallhyra på 500 om du bara har en inackordering ger ju inget, men 8 boxar a 1400 ger en del intäkter.

    Svara
    • Birgitta

      Absolut. Som jag ser det kan man tjäna pengar på inackorderingar om man antingen har många eller kan hyra ut en stallplats mycket dyrt (+5000).
      Om man producerar egen havre, ensilage och halm har man ännu bättre förutsättningar.

      Svara
  2. Cia

    Håller med om att det är vissa som tar ut så lite i stallhyra så att de i mina ögon går back.
    Vi kämpar på med vårt lilla stall.
    Har 4 inackorderade och två egna.
    Skönt att ha två egna, skulle något hända har jag ju alltid en häst att använda som sällskap ( vid ev skada) man kan ju inte kräva av inhyrda hästar att ställa sin häst till förfogande.
    Jag hat 4 boxar och lösdrift. Sky går på lösdrift och Bello står i box.. händer något måste det finnas box att tillgå….
    Jag tar samma avgift för box och lösdrift, 2800kr/ månad under installning och 1400 kr/ månad under betet.
    Alla har tillgång till vår välutrustade sadelkammare, varmvatten, tvättmaskin, toa, pentry. Vi har även en mycket bra paddock med hyfsad hinderpark.
    Torv, hösilage från våra marker ingår. Samt in och utsläpp vardagar. Slowfeedingnät och thermobar i vinterhagen.
    Städning har vi schema på, ska städas varje vecka. Är noga med ordning och reda.
    Egentligen skulle jag behöva höja hyran om jag ska ha någon vettig ersättning för mitt arbete. Har räknat ut att just stallarbetet/ skötsel av anläggning och hagar mm… utöver mina egna hästar hamnar på kring 10 timmar i veckan.

    Nu har jag en trevlig skara i stallet
    Men vet att det gäller att styra och att vara både pedagogisk och rak ( märklig kombination) man får aktivt hålla relationerna goda och detta gäller alla i stallet. Jag har alltid kaffe i stallet, detta bidrar till många goda samtal och att man resonerar kring problem som uppstår.

    Här, här utanför Borås räknas nog vi ligga ganska högt i stallhyra.

    Räknar vi och tittar på budgeten för att kunna gå runt, så får vi en annan bild. Visst går det runt… men om vi säger som så.. mina hästar står inte gratis på något vis….

    Däremot ingår stallet i jordbruket och vi ha ju även kor, dessa kor ” sponsrar” stallet då och då …
    Sambon är rätt insatt i EU bidrag för jordbruk, för oss är det nödvändigt.
    Det är även skönt att kunna köpa in det man ska till stallet och att kunna dra bort momsen.

    Det är så mycket som den som hyr stallplats inte har någon aning om. Det är lätt att komma med krav och att vara kund som alltid har rätt…
    Därför är det viktigt att ha tydliga kontrakt och att välja rätt folk ( och hästar) i stallet.

    Handen på hjärtat, så har jag här i vårt stall en underbar stämning och att bara ha 4 inackorderingar är rena drömmen.
    På förra stallet som jag var stallvärdinna för: drev, hästbiten och hyrde stallet av en bonde.., hade vi 12 hästar och drev stallet med rullande schema för alla göromål… där kunde det bli turbulent och jobbigt med sociala grupperingar och mycket motstridiga åsikter. Även om jag skulle ha sista ordet… ja, suck… ALDRIG MER!

    Svara
    • LenaB

      Det var väldigt billigt Cia…det är vad jag betalar i kallhyra utan service eller foder…ok då står jag på en större anläggning, men låter iaf i mina öron som väldigt lite pengar för vad som ingår!
      Förra året hyrde jag in på ett litet privatstall utan ridbana eller ridhus några månader, vi betalade där 1500 för boxen + 1000 för in/utsläpp, inget foder eller strö ingick.

      Svara
  3. Marie Ultege

    Jag tror att prisbilden skiftar var i landet man hyr ut. En gård här i Småland, några mil utanför närmsta större stad är ju betydligt billigare än en gård i Skåne eller i Stockholm.Hos oss är främsta anledningarna till att stallägaren hyr ut: Hjälp vid utsläpp på helger, hjälp med tillsyn och mockning när de åker bort och gratis arbetskraft vid lite större projekt, som att måla ridhus och stall eller andra förbättrings- och reparationsprogram. Vi tar hem halm, strö och hösilage gemensamt. Vi sköter ridhuset gemensamt med krattning och vattning. Var och en ansvarar för vatten och annan skötsel av hagar.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, givetvis skiftar prisbilden men att ta 500 kronor i kallhyra inklusive några tjänster som tex utsläpp är en förlustaffär var du än bor i Sverige.

      Dels måste du räkna bort skatt på femhundringen och dels har du som stallägare kostnad för el och vatten som minimum men gissningsvis även för tex bortforsling av gödsel osv.

      Det blir oaktat vilket ett slitage på boxar, redskap….

      Jag förstår absolut att en del hyr ut för att få hjälp tillbaka och OM det fungerar är det toppen. Men jag vet också hur förväntad hjälp lätt uteblir….när det väl är dags att ordna med whatever så lyser alla/ många med sin frånvaro .

      Jag har sett det massvis för egen del så det är därför jag måhända är lite negativ.

      Ni har väl stått i samma stall i många år och hjälper till mycket så jag förstår om er bild ser annorlunda ut.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>