Inget ihopsläpp


Flera har frågat mig (fullt förståeligt) om jag kommer att släppa ihop Vicke och Baltazar.

Efter att ha studerat hästarna, funderat och även bollat tankar med en person vars åsikter jag värderar mycket och oftast instämmer i till fullo har jag kommit fram till att ”nej, det blir inget ihopsläpp”, i alla fall inte om saker och ting fortsätter som de är just nu (sådant kan ju ändras).

Men när jag tittar på hästarna ser det för mig inte alls ut som att de vill vara på samma sida om staketet. De verkar absolut inte arga på varandra eller något liknande men de tyr sig inte heller till varandra utan går mycket längre ifrån varandra än vad jag hade trott om Vicke tex som ju inte alls klarar av ensamhet till skillnad från Baltazar.

Och det är detta jag nog ska vara rädd om och inte ”förstöra” genom ett ihopsläpp; att de klarar sig så fint på var sitt håll.

Det jag riskerar om jag släpper ihop dom är att dom blir mer tighta än vad de är nu och varför skulle jag vilja det?

Ska jag stå med två hästar som gnäggar hjärtskärande efter varandra när jag rider eller har den ena i stallet för sadling eller ska jag kanske få problem med lastningen för att hästarna inte vill skiljas åt? Ska det bli ”trauma” när jag är iväg på träningar och tävlingar?

Jag är redan i ett sårbart läge med endast 2 djur och kan de fungera så här, enligt mig perfekt, som de gör just nu finns det, som jag ser det ingen anledning att ändra på detta ”bara” för att 90% av alla hästägare anser att hästar ska gå ihop.

Jag kan förvisso själv också anse att det är det bästa men jag vill samtidigt göra det bästa av MIN situation och både minimera skaderisk och risk för ”flockbundenhet”.

Dessutom finns en annan risk när gräset sinar och jag ska fodra med ensilage ute; risken att Baltazar sätter i sig 15 kilo foder på samma tid som det tar myran Vicke att äta 5 kilo och det vill jag absolut inte.

Inte heller vill jag ge fri tillgång i hagen; jag känner Vicke och vet hur han hade grisat ner stora delar av hagen, trampat ner foder som han sedan hade ratat osv.

Nej, det blir nog fortsatt var sin hage för pojkarna och om de beter sig så som de gjort hittills så blev det exakt så som jag hoppades!

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Ulla

  Jättefin gård du har! Tanken slog mig hur du har tänkt när det gäller Baltazar, kommer du ha honom ”bara” som sällskapshäst eller tänker du ex. rida honom eller nåt annat?

  Svara
  • Birgitta

   Han är i ridning för ”spooky” för att passa till tex min man och jag har inget som helst intresse av sporadisk ridning på en 23 årig ponny. Så han ska bara vara sällskap och hagsmycke! Och gud give leva i tusen år!

   Svara
  • Birgitta

   Nu har det dessutom tillkommit ytterligare en parameter; från att ”bara” ha varit livrädd att någon ska skada min guldklimp Vicke är jag numera även rädd att denne ska skada Baltazar.

   Nog för att jag hyllar Vicke högt och lågt och vad gäller det mesta men jag vill inte gå så långt som att tvärsäkert hävda att han aaaaaldrig skulle sparka mot andra hästar och Baltazar vill jag ha i livet så länge det bara någonsin går.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>