Lättlurade hästmänniskor och ett köptips

Sitter och läser en diskussion på nätet som handlar om huruvida man kan strö med värmepellets.

Om ni inte orkar läsa hela inlägget är det korta svaret JA, det kan man.

Det florerar en massa ogrundade rykten om att värmepellets innehåller terpentin men det är noga reglerat vad även sådant som ska eldas upp får innehålla så nej; det stämmer inte.

Jag har själv provat både stallströ och värmepellets och märker ingen som helst skillnad mer än möjligen liiiite i själva färgen (stallpelletsen är ibland aaaaningens ljusare).

Men det motiverar i alla fall inte för mig ett högre pris men som någon skrev ”det går att ta mer betalt av hästfolk”.

Någon påstod sig ha pratat med Laxå som skulle ha uppgivit att det är exakt samma innehåll i säckarna men att man prioriterar ljusare pellets som stallströ och själv använder jag Byggmax strö på vilken det till och med står ”Värme OCH ströpellets”.

Upplever man en skillnad är det väl bara att prova ett annat märke tänker jag och inte bli lurad i onödan!

Av detta följer också att man kan köpa värmepellets av privatpersoner som har avvecklats sina pelletsbrännare till förmån för andra värmekällor.

Henrik påstår att det är ”ute” med eldning med pellets och stämmer detta så finns det då och då annonser om detta; så har jag själv handlat några gånger och fått ner kilopriset rejält.

Numera köper jag inte säckar för över 30:- och det blir ändå en skillnad i det långa loppet!

Så; håll utkik på tex Marketplace och/ eller Blocket om ni ids!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Agneta

    Men barrträd innehåller terpentin så hur menar du att inte produkter gjorda på barrträd inte innehåller terpentin? I min värld (skogsägare) så säljer jag allt som blir över på stockar/massaved till flis som används när man gör värmepellets. Särskilt mycket terpentin finns det i tallrötter som funkar super som eldningspellets. Stallströ har jag ingen aning vilken del av träd och vilka trädslag som används men jag tror det är kontrollerat bättre.

    Svara
    • Birgitta

      Det jag läste var att någon påstod att det var tillsatt olika ämnen i eldningspelletsen, terpentin bla och det stämmer inte (alltså att det tillsätts).

      Svara
      • Per

        Stallpellets är mjukpressat, finfördelat sågspån (kutter) med särskild mix av gran och tall för att:

        ge bästa uppsugningsförmåga
        snabbt svälla flera gånger sin egen volym
        falla isär till finfördelat spån
        ge en ljusare, fräschare och lättsammare stallmiljö.
        Stallpellets är gjord av mjukpressat sågspån (kutter) med särskild mix av gran och tall för att ge bästa uppsugningsförmåga, snabbt falla isär till finfördelat spån, även vid användning av kallt vatten samt ge en ljus och fräsch stallmiljö. Gran innehåller mindre terpener* än tall och ger dessutom en ljusare pellets. Därför mixas högre andel granspån in i Stallpelletsen.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>