Rengöring

Något som jag har insett för länge, länge sedan är hur enormt stor del av livet som består av…..rengöring.

Kanske inte det första man tänker på men så är det ju för många i allmänhet och hästägare i synnerhet.

Vi rengör oss själva (kropp, hår, tänder….), hemmet, våra kläder, skor, bilen.

Har man trädgård har man verkligen nog med ”rengöring”; ogräs ska rensas, gräs klippas, löv krattas bort osv.

För hästägaren tillkommer rengöring av häst, utrustning, box, hage, transport och stallägaren har ännu mer jobb med diverse utrymmen och mark som hör till stallet.

Ja, ni ser ju själva.

Tänk vad mycket tid man hade sparat om man slapp just rengöringsbiten kring allt möjligt och det är kanske inte heller så konstigt att en del människor betalar mycket pengar för att slippa städa/ tvätta/ rensa och röja medan en del väljer bort/ inte prioriterar just denna del av livet och därför har det mer eller mindre skräpigt/ stökigt/ smutsigt omkring sig.

Själv mår jag inte bra av oreda och kan inte slappna av och tex ligga och slöa i soffan om jag vet att tvättkorgen är full, hagen behöver mockas eller jag ser damm på möblerna.

Jag vill rengöra min utrustning efter varje ridpass och nu med eget stall är jag ännu mer noga med hur det ser ut där.

Sedan vill jag inte kalla mig pedant med minutiös ordning på allt, det ska ändå synas att det finns levande varelser i stallet men för mig är det skillnad på tex lite spindelväv i ett hörn eller intorkat bajs på boxväggarna, tjocka dammlager på allt och en allmän lukt av ”gammalt” eller ännu värre; frän ammoniak och gödselstank- så som jag faktiskt har sett och känt i en del stall.

Samma med hemmet; jag skulle inte orka ha allting kliniskt rent alltid och när man har hund är det väldigt svårt men jag vill ändå ha en viss ”grundordning” som bara den tar en hel del tid att bibehålla.

Hur ”är” ni? Gillar ni ordning och lägger mycket tid på städning eller känner ni att det finns viktigare saker i livet att spendera fritiden på?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Ha, ha,
    Känner igen mig i det du skriver.
    Att hålla en bas med ordning och reda.
    Hund och katter inne, så ja, lite hår och sånt blir det.
    Samma i stallet, var sak på sin plats. Storstädar en gång om året i stallet och då går vi igenom allt.
    Hästarna, ja de rullar sig, men borstas i alla fall av som minsta grej varje dag.
    Deras utrustning den ska vara hyfsat ren och ordning och reda på. Schabraken tvättas när de blir smutsiga.
    Inte massa bröte i bilen, det tål jag inte. Tar ut skräp direkt.
    Är inte pedant… men vill ha koll på läget.
    Annars kan jag inte få ro.

    Svara
  2. Frida

    Jag önskar verkligen att jag var en ordningsam människa. Jag har en jävla röra hemma, jag hittar allt i min egen röra så nånstans har jag väl koll men får aldrig till den där ordentliga, organiserade looken som många har. Förstår inte hur det går till. Jag hatar när det blir äckligt och jag städar ofta men har alltid prylar överallt, kläderna ligger alltid i en hög eller i en rörig garderob (hur kan man hitta det plagg man vill ha utan att skapa en röra i garderoben?) och hur mkt förvaring jag än skaffar så ligger det grejer framme. I sadelkammaren lyckas jag bättre av ngn anledning även om det knappast är superorganiserat där heller. Jag skyller på tidsbrist haha men egentligen handlar det nog om ett medfött handikapp och prioriteringar….

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha….nä….någon hovskrubbare eller ens bentvättare lär jag aldrig bli 🙂 !

      Spolar i princip aldrig benen och brukade reta en i ett tidigare stall som hade lite mani på detta genom att säga att ”leran ramlar av ändå och av sig själv”.

      Man riktigt såg hur hon rös av mina ord ha ha ha men jag står för min åsikt att man inte ska/ behöver blaska benen i tid och otid.

      Svara
  3. Anna

    Jag är ganska ordningssam och lite av ett renlighetsfreak men jag bor ensam så kan ju variera hur bra ordning det är.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>