Foderplaner

Med fri tillgång på foder i hagen misstänker jag att Vicke både hade gjort som hästen på bilden och dragit runt hur stora mängder som helst som sedan hade trampats ner tills det blev oätligt så det är inget alternativ.

I stället är min plan den dagen gräset sinar, att precis som tidigare, lägga ut 6-7 kilo ensilage i hagen till Vicke och något mindre till Baltis samt ösa på mer i boxarna så att de har i princip fri tillgång där.

Jag har ”budgeterat” för en förbrukning på 25 kilo ensilage om dagen totalt, det bör de klara sig på utifrån tidigare erfarenhet.

Just nu äter båda av det hö jag köpt av Baltis fd ägare men när detta tar slut om några månader är min plan att köpa foder som ska räcka till nästa sommar av en foderproducent (Johan Håkansson) som finns bara någon kilometer från oss.

Fördelen med detta inköpsställe är att jag kan få både stråfoder och halm hemkörd ”på ett bräde” för 500:- plus moms, de hjälper till med urlastningen och tar även hand om gammal ensilageplast. Balar som är dåliga ersätts och analys lämnas- väldigt viktigt tycker jag som inte har lust att riskera att stå med kassa balar som jag dels inte kan använda fast de är betalda dels tar enorm plats på min gödselstack.

Jag skulle absolut kunna köra och hämta stråfodret själv några gånger i månaden men även om avståndet är mycket kort så är bensin ändå inte gratis och det krävs både tid och fysisk styrka som det känns onödigt att slösa med om det går att lösa med en enda lastbilstransport.

Balarna väger runt 120-150 kilo, tshalten ligger på runt 70 och priset är 2:50 plus moms- helt ok tycker jag.

Jag kommer att förvara mina balar inomhus (i den tidigare lösdriften)- det känns också bättre än att ha dom utomhus även om det är ett alternativ. Men är de inne riskerar jag inte att djur gör hål i plasten eller att de blir snötäckta på vintern och svåra att flytta.

Så är min plan med stråfodret; havren kommer jag även fortsättningsvis att köpa av den bonde jag varit kund hos i några år.

Betfor, kli, sojamjöl och liknande köper jag där det är billigast, oftast Börjes.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>