Goda grannar?

Sitter och läser om vilka problem en facebookvän har med sina grannar och kan åter konstatera att det finns folk till allt, oavsett var man bor.

En del som bor i hyreshus verkar tex helt omedvetna om vilka krav på hänsyn detta innebär; det ÄR inte som att bo ensam utan grannar långt ut på landsbygden.

Man kan inte hamra, spika, spela musik och bullra på annat vis vilka tider som helst och dessutom tycka att grannarna är ”skitnödiga” när de dristar sig till att klaga.

Men inte heller ”på landet” går man fri; det vet jag tex från de olika stallen där jag har haft mina hästar uppstallade.

Jag har varit med om diverse märkliga grannfejder och klagomål på allt möjligt, det har tex handlat om förbud att rida på vissa vägar eller att grannar visat noll hänsyn när man har kommit ridande (exempelvis kört med en motorsåg fast man vänligt bad om denna kunde stängas av bara för en kort stund medan man passerade med en rädd häst).

Jag skulle kunna ge väldigt många exempel och ibland har både jag och andra haft en enorm lust att be vissa grannar att dra åt helvete rent ut sagt. Men vi har behärskat oss, tänkt att detta bara skulle göra en del saker värre osv.

Att medvetet skrämma hästar känns inte som varken smart eller ”grannfrämjande” men detta har jag också varit med om och fattar ärligt talat inte hur man vågar sig på.

Hur irriterad man än är på ryttare, hästar, deras bajs eller jag vet inte vad så förstår jag inte hur man vågar riskera någons liv genom att nästan ramma ett ridande ekipage, sätta ner uppstickande armeringsjärn utmed sin tomtgräns eller på annat vis riskera allvarliga olyckor.

Ibland förstår jag inte heller varför man väljer att bosätta sig på landsbygden om man stör sig på allt möjligt som är vanligt förekommande där?

En förklaring kan förvisso vara att det såg ut på ett visst sätt när man flyttade till platsen medan det därefter, och med åren har tillkommit tex flera stall, ridhus, hagar osv. Detta var kanske inte vad man förväntade sig när man flyttade och kanske är det därför man känner sig så störd?

Jag är väldigt glad över att jag nästan alltid haft jättebra grannar där jag bott, en del har jag knappt sett röken av och andra har jag haft bra samarbeten med kring olika saker och det har varit till stor hjälp.

Som vi bor nu har vi ingen granne direkt inpå och det är jag otroligt tacksam över; med både hund och hästar kan det finnas allt möjligt att störa sig på om man vill.

Själv saknar jag absolut inte någon ”vägg i vägg”, med allt jag vet att andra upplevt på grannfronten bor jag hellre utan detta sällskap.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Filippa

  Bara det att män + bil + häst alltid = någon form av problem/hot/katastrof. Till hundra procent kan jag säga om bilen jag möter på vägen körs av en man eller kvinna, utan att se föraren. Kvinnor saktar ner, står still, gasar försiktigt när man kommit förbi. Män, där får man vara glad om de ser att man kommer.

  Svara
  • Frida

   Skulle precis skriva samma sak. Män bakom ratten är ngt av det farligaste som finns, de verkar tycka att deras rättighet att ta plats på vägen går före allt annat och få saker retar dem så mkt som tjejer på hästar som är i vägen för dem.

   Svara
 2. Annelie Magnuson

  Ja – men minst lika vanligt tvärtom. Folk som bor i lägenhet och förväntar sig att det ska vara knäpptyst dygnet runt! Hemskt att ha en sån person som granne. Min mans dotter (30+) har en galen granne som skriver konstiga brev till henne och påstår att hon stör hela tiden, anmäler henne till värden fast hon i princip aldrig har gäster och lever ett lugnt liv.

  Svara
 3. Anna Lind

  Amen till det. Har en kompis som är sångerska. Hon hade ett helvete i en lägenhet. Man FÅR ju faktiskt göra/låta en hel del i sin lägenhet dagtid. Men hon hade en knäppgök till granne som ringde typ störningsjouren heeela tiden! Även om de bara höll med om att inget hem begåtts så var det otroligt tjafsigt och irriterande!!

  Svara
 4. Birgitta

  Det kan säkert inte vara lätt att vara hyresvärd/ störningsjour alla gånger och veta vad som är vad.

  När jag var i 20-års åldern och bodde i ett höghus blev jag ”anmäld” till hyresvärden för att ”jag och någon mörkhårig man smällde med mina fönster hela tiden”.

  De som känner mig vet att jag i alla år varit och är väldigt frusen så mina fönster öppnades ALDRIG, ffa som detta klagomål inkom på vintern. För övrigt var min dåvarande pojkvän så ljushårig son man bara kan vara 🙂 .

  Som tur var sa hyresvärden till mig att denna tant var ökänd för sina klagomål så de tog henne inte ens på allvar men det kändes ändå lite olustigt.

  Svara
 5. Anna

  Tyvärr tror jag att det är ganska vanligt att psykiskt sjuka människor tar sig för att okynnesanmäla sina grannar för störningar. När jag var riktigt liten, innan mina föräldrar köpte hus, så anmälde damen i lägenheten under deras minst en gång i veckan för störningar. Hon påstod att mamma och pappa virade fast träklossar på mina och min brors fötter så att det skulle banka mer… Sedan kunde hon själv stå och banka i rören i badrummet i timmar.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har jobbat med tillsyn i socialtjänstens lägenheter i över 10 år och just ”banka i rören” förekommer en del vid psykisk ohälsa (enligt min erfarenhet i alla fall).

   Inte helt ovanligt att man tror att gas sprutas in i lägenheten, att obehöriga går in i lägenheten när man sover/ inte är hemma och dylikt men det brukar inte lika ofta drabba grannarna utan många lider (omedicinerade) i tysthet.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>