Torsdag- halm vs spånpellets

Medan Vicke har haft en vilodag har jag varit lite mer aktiv.

Mitt mål är som vanligt under semestern att försöka göra i vart fall något ”vettigt” varje dag och inte bara fördriva tiden med att slöa.

Idag har jag fyllt på mitt halmförråd så att Baltis nu har strö för ett år framöver och det var mitt mål.

Jag vill inte köpa ”pö om pö” och stå och lasta ur halm i regn eller snö utan har hellre ett rejält lager, precis som med spånpelletsen som jag också har en årsförbrukning av hemma.

Jag hittade billig halm hos en familj som köpt en gård men som inte har djur; halmen är från förra året och jag betalade 10 kronor per bal (prutade från 15). Var tvungen att öppna några balar för att kontrollera dom eftersom de vägde multum (säkert 20 kilo) men de såg bra ut och ska ju dessutom inte användas som foder.

Min tanke var från början att båda hästarna skulle stå på spånpellets eftersom halm dels tar mycket mer plats att lagra och dels fyller gödselstacken långt mer.

Detta var innan jag visste att jag skulle köpa superrenliga Baltis som förbrukar….tja inte ens en tredjedel av den mängd halm Vicke hade behövt för att ha ordentligt med strö i boxen.

Så nu får Baltis fortsätta att stå på halm som han är van vid och Vicke får stå på spånpellets.

För mig som i alla år använt en halmbal om dagen oavsett häst är det smått fantastiskt att numera använda 2-3 balar i veckan och ändå ha rejält med strö i Baltis 12 kvadratmeter stora box- jag är, som ni nog vet, allergisk mot ”snålströande” som jag tycker är en vanlig men tråkig ovana hos en del hästägare.

16 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Om jag inte hade behövt att ta hänsyn till NÅGOT hade jag tyckt som du.

   Men då Vicke inte äter ett gram halm (jag har provat flera gånger), jag inte vill göra en onödigt stor gödselstack samt det är lättare rent fysiskt för mig att mocka i spånpellets så väljer jag detta till honom.

   Baltis gör 4 rejäla högar som är jättelätta att lyfta ut och en kissfläck mitt i boxen, sedan är det färdigmockat!

   Svara
   • Minstral

    Har de fri tillgång till stråfoder kvittar det ju. Även om han inte precis äter jättemängder med halm så tror jag ändå han går och pillar med som sysselsättning och pillar i sig lite. Jag tror nog du hade upptäckt det med en kamera. Lovar att tro på dig om du visar hans nattvanor på film i halmbox.

    Svara
    • Birgitta

     Jag la ut halm i spånpellets- strödd box; den låg kvar i dagar, tills jag mockade ut den. Det var ändå bara 1-2 kilo max.

     Hade han inte haft något annat att äta och varit hungrig hade han väl ätit upp den kanske men för min del vill jag hellre att han äter hö/ ensilage.

     Svara
 1. Frida

  Halm har många fördelar men även några nackdelar tycker jag. Dels är det förvaring, har man inte gott om plats och bra utrymmen så är det svårt med halm. Sen är det, enligt min erfarenhet mkt mer ammoniaklukt med halm eftersom det suger sämre. Har man en riktigt välskött, tjock bädd luktar det mindre men har man växelbädd luktar det väldigt skarpt med halm. Ett alternativ är en ordentlig spån- eller torvbädd med halm ovanpå men det tycker jag är svårmockat. Jag föredrar spån eller spånpellets för att det blir en bra miljö, det är lättmockat och är lätt att förvara stora volymer av. Tycker som du att oavsett strömedel så är det ordentligt med strö som gäller, både för hästens bekvämlighet men också för miljön. Finns inget värre än när det snålas med ströet och det är synligt golv, det blir blött och luktar illa och hur trevligt är det för hästen? Hästar är renliga, de har ju t ex bajsställen i hagen. Det ska vara så pass mkt strö att man själv skulle kunna ligga där, det ska vara ljust och inte lukta illa/skarpt.

  Svara
 2. Birgitta

  Kom på en fördel till med att ha Baltis på halm:

  Jag kan slänga in hö som Vicke har ratat som strö till honom om han inte heller är superhungrig (båda har just nu fri tillgång och det Vicke lämnar en dag återvänder han aldrig mer till ).

  Svara
  • Birgitta

   Fast det måste väl vara ganska ovanligt; att hästar börjar hosta av halm?

   Då var det antingen dammig halm eller en redan känslig häst eller båda delarna?

   Det finns ju massor med halm som ej dammar liksom det finns spånpellets som dammar lite osv.

   Svara
   • Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Med blotta ögat så fanns inget konstigt med den inget damm osv. Men mögelsporer går ju inte att se med blotta ögat och ska man fodra med halm så behöver man oftast en hygienanalys. Han är inte känslig i vanliga fall men efter den här vintern så har både fått medicin och får inte äta något torrt hö längre utan vi måste blöta allt.

    Svara
 3. Lee

  Flyttade till nytt stall i onsdags, så har bara två mockningar att referera till..o hästarna är ute mellan 05 o ca 20. Här strös med halm, o jag har aldrig stått i ett stall med det strömedlet (på förra anläggningen förbjöds det, refererade till det blev dålig stallmiljö, var iof dålig miljö ändå, dålig ventilation, lågt i tak) Jag är positivt överraskad! Min häst har haft en inbyggd propeller i varje hov…. Tagit 45 min o mocka spånbox åt henne…så var lite skeptisk.. Men hon är mkt lugnare i boxen, o tar max en kvart o mocka. Jättefin, gul odammig halm. Det sägs att halm är det sämsta strömedlet till hästar, pga av det flyger upp micropartiklar när hästarna rör sig.. men det beror nog väldigt mkt på kvalitén.

  Svara
 4. Rackemarie

  Jag har spånbädd med rejält halmlager. Med två skitgrisar gick det åt mängder med spån när de stod på enbart detta. Mycket lättare med halmen där skiten ligger still. Billigare blir det också. Vi tar hem gemensamt, både spån och halm.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>