Så klär du dig på vischan!

Nu när vi har flyttat ut på landet har jag plötsligt fått användning för en del plagg som legat undanstoppade ett tag.

Fördelen med att bo lite ”off” och utan grannar inpå är att man kan klä sig lite som man vill, springa ut i stallet för att släppa ut hästarna iförd morgonrock eller ha på sig en rosa fleecetröja utanpå en röd piké utan att någon ser en 🙂 .

För er som önskar passa in på landsbygden har jag nedan sammanställt en liten guide utifrån det jag sett andra använda genom åren; har ni detta på er kommer ni att ”fit right in”:

1.Alla boende ”på landet” har dom; träskorna eller tofflorna som vi säger i Skåne!

Tillhör du den lite fiiiinare delen av lantsortsbefolkningen har du ”målade” tofflor (Skanör/ Falsterbo-tofflor….alla som varit där vet vad jag menar) medan vi andra har vanliga svarta, gärna nerslitna så att allt gummi är borta och man går på själva trädelen. Är du över 70 går du konstant i dessa, vinter som sommar!

2.Träskons moderna arvinge; foppatoffeln!

Ja, de är livsfarliga vid hästhantering och förstör dina strumpor fullständigt vid mockning men nej, vi kan inte vara utan dom i alla fall. Billiga, lätta, förvånansvärt hållbara och kan sköljas av på en sekund. Fula; absolut!

3.Ridskor, företrädelsevis Blundstone. Dessa används i alla sammanhang; när man rider, jobbar i stallet, åker och handlar eller hälsar på (likasinnade) vänner. En allroundsko med andra ord, både ridsko, jobbsko och finsko…typ.

4.Gummistövlar; man kan helt enkelt inte leva på landet utan gummistövlar och den som försöker inser snabbt sitt misstag. Snarare än att ha ett par gummistövlar bör man när man flyttar ut på landet ha 2 eller 3 par eftersom de används så frekvent och är bra att ha liggande på mer än en plats.

5.Jogging/ mysbyxor: den ultimata stallbyxan! Gärna 2 storlekar för stor så att du har ett rejält Gällivarehäng och så smutsiga att de står för sig själv. Liksom ridskor kan mysbyxor användas ”överallt” – många rider i dom, påtar i trädgården, åker och handlar osv.

6.Fleecetröjan; ännu ett univesalplagg på landsbygden; används i alla sammanhang. Kännetecknas av att den är köpt på något lågprisvaruhus med passform därefter, smutsig, försedd med x revor och hål samt täckt av hund och katthår.

7.Täckjacka från 80-talet: denna används året runt och ser ut ungefär som mysbyxan; för stor, skitig och gärna med trasigt foder.

8.Mössa/ keps: är det en keps är det oftast en reklam-dito som personen fått på någon mässa eller dylikt. Används stora delar av året, ibland som hjälm, ibland för att dölja skitigt/ okammat/ inget hår.

9.Overallen; ett plagg den yngre generationen inte upptäckt men alla 50+ vet hur användbar den är.

Bönderna lever många gånger i sina overaller som ser ut och luktar därefter, skogsmullarna rider gärna i sina vinterversioner.

10.Arbetshandskar: livet på landet kräver ett eller flera par handskar om du inte ska skada dina händer av spågor, målarfärg, olja, brännässlor och gud vet vad mer. Valkar lär du få oavsett men handskarna skyddar lite och du ser om inte annat lite mer proffsig ut…som om du vet vad du gör även om du inte alltid vet det!

Så…detta var en liten guide till livet på landet sett med mina ögon; kanske har ni fler plagg ni vill lyfta fram i sammanhanget?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda

  Alltså, ursäkta språket, men ett stort jävla tack och en stor eloge till dig för att din blogg visar hästlivet (men också livet i allmänhet) så som det faktiskt är för de flesta av oss. Din blogg (och insta) är faktiskt en av de få jag orkar hålla mig uppdaterad på nuförtiden.

  Svara
   • Linda

    Känns som om utvecklingen har gått mot att ’alla’ med blogg eller insta har som mål att öka antal följare och därmed också har som mål att visa upp en extremt tillrättalagd bild av verkligheten/promota grejer/köphets. Men det kanske är en själv som börjar bli gammal och inte förstår dagens ungdom. Hujedamej, ha ha ha!

    Svara
    • Birgitta

     Kanske är det så enkelt som att man skildrar det liv man lever?

     Det är ju lätt att promota dyra prylar om man antingen har en väldigt god ekonomi och/ eller har fått grejerna gratis eller till reducerat pris så som fallet många gånger är hos ”storbloggarna”.

     Det som stör MIG är att en del av dessa så kallade influencers har många unga OCH okunniga följare (det förstår man av deras kommentarer att döma) och jag tycker synd om både deras och föräldrarnas plånbok om de tror att x prylar ”is da shit”.

     Att jag skriver om exempelvis Gekås, budgetprylar, handla begagnat, pruta osv är för att jag själv lever som jag lär.

     Jag har numera en utmärkt ekonomi men det har jag DELVIS pga ovan.

     Hade jag köpt allt som föll mig in, tagit lån för ren konsumtion osv hade jag inte kunnat ha 2 hästar, unna mig flera utlandsresor per år, ha en rejäl slant på banken osv.

     Jag vill visa hur livet ser ut för en majoritet av alla hästägare i Sverige- vi kan inte bara gå in i en ridsportbutik och hejdlöst riva i hyllorna och bara köpa utan att reflektera över prislappen.

     Och ja, jag fattar att jag också är mycket priviligerad i jämförelse med många andra men jag har dels inte alltid haft det så här gott ställt och dels alltid jobbat….ursäkta uttrycket…häcken av mig med mer än ett jobb osv.

     Svara
 2. Ingela

  Ha ha. Exakt beskrivning av ”klädsel”. Måste visa min sambo det där om mysbyxorna och täckjacka från 80-talet. Det är mitt i prick.
  Keps och overall är väl det jag isåfall inte är frekvent användare av. Kör ful håruppsättning alternativt mössa beroende på årstid…

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>