Höga eller låga boxdörrar/ fronter

När vi byggde mina boxar var det flera som undrade varför jag valde så höga fronter och en aningens högre dörr än standard.

Jag ”försvarade” mitt val med att jag vet att Vicke kan bli otroligt hispig i boxen om han skulle lämnas kvar ensam i stallet och att jag inte ville ge honom chansen att ta sig ut.

Nu när jag har använt stallet i några månader tycker jag att det fungerar utmärkt med mitt val och även om det absolut hade blivit ”luftigare” med en lägre inhägnad så känns detta tryggare.

Och kolla vad jag såg på Fejjan härom dagen:

Vatten på min kvarn kan man lugnt säga och även om detta händer en gång på miljonen så…

Och faktum är att när bilden diskuterades på Fejjan var det flera som vittnade om hur hästar de kände till/ hade ägt har gjort liknande utbrytningsförsök med varierad (och ibland dödlig) utgång.

En annan sak som jag tycker är viktig när man bygger boxar är att man försöker bygga efter minst ”standardhästen” och inte som jag KUNDE ha gjort men inte gjorde; bygga en box till en stor häst och en till en ponny.

Det skulle i så fall vara om man tex är ponny-uppfödare och ”vet” att man aldrig kommer att ta in en stor häst i stallet.

Annars binder man ris åt egen rygg om man tex har byggt en ponnybox och efter ett tag vill ha en stor häst i den och måste höja både fronter och dörr. Mycket lättare att ha storhästmått från början.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>