Snabbsabba mark

Härom dagen snyggade jag till denna yta på mitt stalls ena kortsida (jag hade ryggen lutad mot fasaden när jag tog kortet).

Jag tänker att jag ska försöka hålla efter marken som tidigare var översållad av högt ogräs och eventuellt göra en sjukhage här vid behov.

Just nu går jag över marken när jag ska hämta ensilage från lösdriften men annars är den orörd.

Men det slog mig (observera ordvitsen) hur snabbt man kan förstöra mark som för den oinvigde ser ut som ”lämplig till en liten hage”.

Innan jag begrep bättre (läs; såg resultatet) förstod jag inte att en så här liten gräsyta kan bli helt ”uppriven” på nolltid av till och med en stillsam häst om det blir det minsta regnigt i flera dagar.

Då förvandlas gräset snabbt till lera och är det höst eller vinter dröjer det till våren, dvs många månader, innan marken eventuellt kan återfå sitt ursprungliga utseende.

Jag kunde ”förr” inte förstå varför en del med egna stall var så rädda om sina gräshagar eller inte hägnade in sådant som jag tyckte såg ”lämpligt” ut men efter att ha stått i olika stall med olika typer av hagar fattar jag mycket bättre.

Jag ser ibland objekt som på tex Hemnet marknadsförs som en hästgård trots att det knappt finns mark till varken hagar eller ridbana och har för egen del svårt att förstå hur man kan vilja betala flera miljoner för att flytta till något där man sedan ÄNDÅ kommer att ha sin häst i en liten ”grusruta” större delen av året?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>