Botulism-vaccin?

För kanske 15-20 år sedan, när det började bli vanligare att man fodrade hästarna med annat än hö upplevde jag att det kom en ”botulismvaccin-våg” och många valde att spruta sina hästar med de då 3 doser som behövdes för tillräckligt skydd.

Då krävdes också att man var några stycken som vaccinationerade samtidigt för sprutorna kom i något slags ”5-pack” eller hur det var, annars blev det väldigt dyrt.

Numera upplever jag att det är väldigt ovanligt att man vaccinerar hästar i Sverige, läste i någon diskussion på nätet att Anna Hassö skrev att ”om vi får in 100 försäljningshästar är 1 vaccinerad”.

Jag slutade vaccinera för många år sedan, ingen av mina hästar har numera något skydd.

Ska kanske tillägga att jag under alla år packat mina egna höpåsar och dessutom stått i stall med väldigt torrt ensilage vilket jag tror gör risken för botulism näst intill obefintlig.

Idag undrar jag hur ni resonerar; är ni ”better safe than sorry” eller har ni också lagt ner vaccinationerna?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Vaccinerar inte, har aldrig gjort.
    Förut har jag alltid köpt väldigt torrt hösilage från en bonde som jag vet är noggrann med foderhanteringen.
    Numer tar vi vårt eget stråfoder. Samma här noggrannhet är någon bal skadad, så åker den upp till korna istället. kossor är inte så nogräknade när man kommer till om balen inte är helt ok. Det känns bra att man inte behöver slänga bort fodret om en bal skulle ha angrepp och vara dålig på en kant. Då är kossorna lika glada för det

    Så jag skriver som jag alltid trott… att jag vaccinerar inte mot botulism… noggrann koll på vad man ger hästarna för stråfoder.
    Men visst man kan missa ( fast det bör man inte göra eftersom en angripen bal med något dött djur i stinker)… olyckor kan komma… oavsett…

    Något flummigt svar kanske?

    Svara
  2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Kommer aldrig sluta vaccinera. Inte sen vi fann en död katt i Mirres hösilage!
    Skulle aldrig våga chansa.

    Svara
  3. LenaB

    Jag vaccinerar inte, men borde kanske.
    Vi har vid x antal tillfällen haft döda djurdelar i balarna, och det har inte märkts på balen (lukt eller så) utan man har helt enkelt plötsligt stött på en bit av ett djur, eller ett helt mindre djur.
    Så jag kan 100% säga att det inte alls är så att man märker det när man öppnar en bal.

    Svara
  4. Lena

    Absolut vaccin mest för att flera olika fodrar i vårt stall så jag kan inte själv se fodret alla gånger

    Svara
  5. Lee

    Hmm, o jag som funderar på om jag borde! Har alltid fodrat med småbalshö innan, men sen nov förra året med hösilage. Flyttade till nuvarande stall 1/7 o där är alla vaccinerade, o verkar nog tycka jag är lite oansvarig som inte gör det….Ramlade ut en platt sork ur silaget för ett tag sedan (ovanligt enl stallägaren)

    Svara
  6. Elisabet Martinsson

    Jag skulle inte våga chansa och sluta vaccinera. Har hittat döda möss i hösilage i princip varje vinter. Kostar inte mycket mer än vanligt vaccin.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>