Sönder i stallet

När det diskuteras stallhyror på nätet framförs ibland som ETT argument för att ”det är en ren förlust att ha inackorderingar” att hästar och deras ägare förstör/ tar sönder allt möjligt som stallägaren måste laga/ köpa nytt= vinsten äts upp.

Jag har absolut själv sett detta med egna ögon, inte så mycket vad gäller hästarna men att deras ägare inte alltid är så rädda om tex redskap i stallet, skottkärror osv.

Men det här med att ”saker går sönder” började jag och en annan hästägare diskutera och vi kom faktiskt fram till att det enligt vår mångåriga erfarenhet av att ha häst inte är så himla vanligt att hästar faktiskt tar sönder saker.

För det är ju också något som folk häver ur sig ibland; ”med eget stall har man knappt tid att rida för det är så mycket annat man måste göra och laga …..”.

Men hur mycket lagar man egentligen om man bara har sina egna hästar hemma?

Det ser säkert olika ut beroende på häst/ar men så där generellt fattar jag inte vad det är för allt möjligt som man tydligen ska behöva laga hela tiden och den jag diskuterade detta med sa samma sak.

Framför allt hagar verkar en del anse att ”man” behöver laga ofta men där måste jag fråga mig hur mycket detta i så fall beror på hästen/ hästarna och hur mycket skicket spelar roll?

Jag har sett hagar där trådarna/ elbanden varit i så uselt skick och monterade så galet att strömmen inte har haft en chans att fylla sin funktion och då är det kanske inte så konstigt om hästar tar sig ut?

Visst finns det enstaka hästar som ingen strömstyrka i världen biter på men har man bra kräm i trådarna hjälper det utmärkt på de flesta.

Och vad gäller tex redskap; hur ofta går dessa sönder?

Jag har haft min spångrep i flera år och använt den dagligen, inte bara till mockning utan för att tex förflytta x TON grus faktiskt och den ser exakt likadan ut nu som den gjorde efter några gångers användning.

Så jag börjar undra om detta är någon slags myt med att så mycket går sönder i stall eller om jag bara har haft tur (?) med alla mina hästar?

Att slitage mm blir avsevärt högre osv när man är många som använder allt möjligt förstår jag men jag undrar:

Ni som har eget stall med ett fåtal hästar; lagar ni mycket, är det mycket som går sönder och VAD är det som lagas/ går sönder i så fall?

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

  De är ju målning och uppfräschning av stallet typ varje år, sen har faktiskt en av våra sparkat ut boxväggen i våras så den behövde lagas och staketen går vi över med jämna mellan rum för att trådar och stolpar ska vara i fint skick. De finns typ alltid något att pyssla med enligt min mening ..

  Svara
 2. Filippa

  Byggde ju eget stall förut och hade det i fyra år utan att behöva byta ut en enda grej förutom två saker: hjulet till skottkärran (med jämna mellanrum) och staket som gick sönder av snö eller shettisar. Är man rädd om sakerna och har uppfostrade hästar är det MKT mindre jobb med ett stall än med ett hus.

  Svara
 3. Frida

  Nu har vi väldigt snälla hästar, ingen sparkar i väggarna eller spränger staketen t ex och det är inte mkt hästarna har sönder. Rent slitage däremot kommer man ju inte undan men tycker nog det mesta håller länge. Mkt beror nog på vilken standard man vill ha. Måste man måla om varje sommar, alltid ha vitmålade perfekta staket osv då blir det mkt jobb så klart. Det finns ju alltid ngt att förbättra, renovera och fixa med om man vill och har råd men man kan ju välja standard också, till en viss gräns så klart. Allt måste inte vara tipp topp alltid. Det ska vara säkert och trevligt för hästarna, det är självklart men mkt av kraven är nog mer för oss än för hästarna.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>