Flugfritt i stallet

När man flyttar till ett nytt stall är det oftast svårt att förutse insektstrycket såvida man inte kan fråga någon som redan haft häst där i något år.

Jag visste därför inte alls hur det skulle vara på Ryhus, varken i stallet eller hagarna.

Av den gångna sommaren att döma bor vi helt ok vad gäller flygfäförekomst.

Visst har hästarna haft en hel del olika insekter på sig i hagarna men det har absolut varit uthärdligt med Ultra Shield och var sin flugmössa.

Vill i detta sammanhang verkligen slå ett slag för mössorna jag köpte på Gekås; de kostade runt 70 kronor styck och har fungerat och hållit jättebra. Inga skav men sitter ändå på ordentligt:

Jag gör alltid så att jag använder mössorna selektivt och inte slentrianmässigt; således sätter jag inte på dom direkt på morgonen när insekterna fortfarande sover 🙂 och regnar det tar jag också av mössorna så att de inte ska skava när de är blöta. Blåser det rejält blir det också mössfritt.

Styngflugeäggen har jag inte haft några större bekymmer med faktiskt, en handfull dagar har hästarna haft lite ägg (kanske 20 ägg per häst) men de har jag lätt skrapat bort med min ögonbrynskniv eller en riktig styngflugeäggskniv jag fått av en annan stallägare:

Vad gäller stallet och faktiskt även gödselstacken har jag i princip knappt sett en fluga.

Jag köpte sådana där klisterremsor på rulle (se bilden högst upp) på Gekås och det var ju tur att de var näst intill gratis (kostade någon krona bara) för de var nästan bortkastade.

På 3 klisterremsor i stallet har jag fångat ungefär lika många flugor (helt sant) på lika många månader så nog har jag insektsfritt!

Enda stället där det i sommar vimlat av flygfän har varit i de intilliggande skogarna men det är inget konstigt och inget som har stört jättemycket eftersom jag haft andra ställen (gräsfälten) att rida på.

Nyfiken fråga: hur mycket insektsmedel gör ni åt per säsong?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marlene Engström

    Slutat använda den svarta ultra shield pga dess miljögifter. Prövat centaura i år, väldigt nöjd.

    Svara
    • Birgitta

      Centaura tror jag inte ”håller” lika länge= man får spruta på oftare och jag skulle behöva köpa många flaskor per säsong.

      Med Ultra Shield räcker det med en flaska om året.

      Annars tycker jag att en stor fördel med Centaura är att den doftar så milt/ gott att man kan använda den på sig själv vid uteritter samt att den kan användas på hund.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>