Matsvin/n i stallet

Så här ger jag vanligtvis den bortskämde stråfoder.

Härom dagen var jag lite lat och la in en hel höbal på knappt 10 kilo på högkant i ett hörn av boxen och nästa morgon möttes jag av denna syn:

Hörrester i precis hela boxen och det tog mig 4 gånger så lång tid att mocka den kan jag meddela!

Så påminn mig om detta nästa gång jag ”ska spara tid” hmmmm…..

Sedan beror allt spill på att jag just nu ger fri tillgång på stråfoder; gräset i hagarna känns inte tillräckligt och jag har låga värden på det stråfoder jag har och vill göra åt innan jag köper nytt med bättre värden.

Och jag ger hellre fri tillgång med spill än ransonerar och riskerar en hungrig och i värsta fall tunn häst.

9 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      I sak håller jag med dig- vad gäller min egen häst dock NEJ.

      1. Mitt hönät hänger lika lågt som haybaren. Jag är väl medveten om att detta utgör en risk men till min försiktiga häst tar jag den risken.

      2. Haybaren kostar över 1600 spänn, mitt hönät kostade väl 20 kronor när jag köpte det för tusen år sedan. Dess föregångare hade jag till Heron bla och det användes dagligen i säkert 10 år (helt sant) utan att gå sönder annat än i upphängningen.

      3. Jag har provat att fodra ur tunnor på marken i hagen. Vicke drar ut allt foder på ingen tid och så sprids det ändå runt. Så jag tror att han hade lyckats göra exakt samma sak med haybaren. Han drar runt lite från nätet också men inte alls lika mycket.

      Svara
  1. Filippa

    Nästa gång rensar du inte och så byter du box på hästarna till natten =) Med vänlig hälsning Fd Shettisägare

    Svara
    • Birgitta

      I sak har även du rätt men även här måste jag svar nej 🙂 !

      Min lilla ponny är otroligt nog ännu mer kräsen vad gäller hö än Vicke så han skulle INTE dammsuga boxen. Hans egen box består mer av hö än halm eftersom jag slänger in det Vicke ratat under natten till honom och han äter som en snigel 🙂 .

      Men annars är det exakt så man ”ska” göra för att få sin box städad 🙂 !

      I tidigare stall har jag gett Vickes lämnade hö till andra hästar (med ägarnas goda minne) som slukat det direkt – synd att bara slänga det på stacken.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>