Boxmattor

Lagom till min födelsedag såg jag annonsen ovan och bestämde mig för att köpa en present till mig själv eller snarare sagt till Vicke.

Jag har inte tidigare alls funderat på boxmattor men priset var ju mer än överkomligt och när jag rådfrågade allvetande Internet fick jag enbart positiva svar vad gällde boxmattors vara eller icke vara.

Många vittnade om att det går åt mindre strö, att det gör att golvet inte är halt eller kallt och att det helt enkelt är mjukare för hästen att både stå och ligga på.

Den enda risken jag ser är att det blir blött under mattorna om urin tränger ner mellan dom och börjar lukta men det får man ju hålla koll på.

Det känns inte som att jag kommer att förlora något på köpet och skulle jag ångra mig efter ett tag är det nog lätt att sälja mattorna vidare.

På tal om boxmattorna är de inblandade i något av det äckligaste jag sett i ett stall.

Jag var och tittade efter stallplats på en anläggning och visades runt av stallägaren.

Man fick själv välja vilken typ av strö man ville ha i boxen och ordna detta själv och 2 hästägare hade valt boxmattor. Enbart mattor! Alltså inget strö ovanpå och för mig är det fullständigt obegripligt hur man vill låta sin häst stå så. Lukten, halkrisken…..näe…som stallägare hade jag ingripit och krävt att det skulle strös ovanpå mattorna men denna person verkade inte ens se hur galet det var. Det blev ingen stallplats där kan jag säga och om inte annat hade jag inte velat att Vicke skulle andas in de ammoniakångor som utan tvekan hade svävat över alla boxar, inte bara de drabbade hästarnas.

Har ni erfarenhet av boxmattor?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag kan tänka mig att enbart boxmatta funkar bra för hästen att ligga på, inte för hårt, inte för mjukt. Men den suger ju inte upp kiss och det måste dessutom vara obehagligt för hästarna att kissa då det sannolikt kommer skvätta.

    Svara
    • Birgitta

      Exakt. Och glöm inte halkrisken- för några liter urin på plast enbart är som bäddat för (ursäkta ordvitsen) halka.

      Tror också att det blir en skarpare lukt när urin ligger ”fritt” utan att sugas upp av något.

      Nej usch!

      Svara
  2. LenaB

    Jag har mattor i boxarna men det är bara ca en månad sedan jag skaffade dem så jag har inte hunnit utvärdera ännu:-)
    Tanken är dock att minimera halkrisken, att det ska bli mindre kallt underifrån och kanske kan man spara lite strö…

    Svara
  3. Lee

    Min erfarenhet är att grannboxens mattor gav min häst sina luftvägsproblem… Det i kombination med att det var lågt i tak, o allmänt dålig luft på den anläggningen. Det samlades massor av urin under mattorna, o det var ammonikgaserna som min häst reagerade på.

    Svara
  4. Petra

    Jag har boxmattor i mitt stall. Visst blir det urin under men de ligger ju platt på golvet så det är ju inte mycket som ”får plats”. Mockar man normalt så luktar det inte mer än utan. Enda nackdelen är väl att de är otroligt tunga att ta ut vid den årliga stalltvätten.

    Svara
  5. Ingela

    Jag tänker.. om man strör kalk på golvet innan man lägger på mattorna.. så ”binder” kalken ammoniakångorna lite…

    Svara
  6. Frida

    Tror faktiskt inte det är lagligt att bara ha mattor och inget strö? Miljön måste ju bli vidrig, hästen kan inte vilja ligga ned mm.

    Svara
    • Birgitta

      Jag minns att jag var så upprörd efter mitt besök i detta stall att jag frågade på nätet (Facebook) om det var lagligt och fick svaret att det nog var det.

      Hade jag fått entydigt svar att det var förbjudet hade jag gjort en anmälan.

      Svara
    • Birgitta

      Jag har ju bara en häst på matta så det är enkelt att kolla hur mycket som samlas under mattorna.

      Sedan handlar det nog mycket om mängden strö för strör du rejält når urinen inte ens ner till mattan så att det ”flyter”. Spånpellets suger upp väldigt bra.

      Svara
  7. Elin

    Vi har gummimattor våra två boxar. Skaffade matta främst för att en av hästarna hade en ovana att skrapa med framhoven ner till cementgolvet och jag började noja över att det kunde bli eldsvåda till slut. Gummimattorna är gamla transportband inköpta för några hundralappar via Blocket. Först lade vi bara dit dom men tyckte det blev så äckligt med kisset som rann under mattorna. Så i somras roade jag och pappa oss med att riva ut mattorna, spola rent och torka. Sen lade vi remsor av en tunn gummimatta under varje skarv och därefter tätade vi överallt med marintätning köpt på Biltema. Slitigt var det men jag tror att det kommer att vara värt det. Särskilt med tanke på att gummimattorna i ena boxen är jättetjocka och väger bly. Inte helt lätt att bara flytta på och göra rent under med andra ord. Jag är jättenöjd med att ha gummimattor i stallet, har det även i stallgången. Det är behagligt med ljuddämpningen och det känns trevligt när t.ex. hovslagaren ska stå där och jobba.

    Svara
    • Anki

      Är du fortfarande nöjd med gummimattorna? Jag skulle vilja lägga i boxarna men är rädd att det börjar lukta under dom pga fukt som plattan avger. Tänkte självklart ha kutter ovanpå mattorna.

      Svara
      • Birgitta

        Jag har haft min gummimatta (består av flera delar) i boxen sedan oktober 2020 utan att röra den, dvs jag har inte tagit ut den eller ens lyft på den.

        Jag märker ingen dålig luft i stallet (kallstall med ganska bra ventilation) men det ska sägas att Frenchie i princip bara kissar på ett ställe (mitt i boxen) , att han kissar rätt mycket utomhus och att spånet suger upp jättebra. Jag TROR att det är väldigt stor skillnad mot om man hade strött med halm.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>