Hästklippning som inkomst

Härom dagen såg jag att en bekant annonserade att hon klipper hästar mot betalning och jag drog en tacksamhetens suck över att detta är ett sedan länge avslutat kapitel för min egen del.

Det fanns en tid när de pengar jag fick för att klippa andras hästar var ett extremt välkommet tillskott till min skrala kassa och detta bidrog också till att jag gav mig i kast med att klippa inte alltid så snälla hästar.

Idag skulle jag aldrig i livet ta sådana risker eller ens lägga tid på att klippa annat än möjligtvis extremt snälla hästar under väldigt ”smidiga” förhållanden, tex om någon körde hit en ponny som var både snäll och gick snabbt att klippa.

Men att köra x mil för att jaga någon livrädd/ bortskämd jättehäst på stallgången för några hundralappar; nej tack…det överlåter jag åt andra!

Annars är hästklippning ett område där prisbilden har sett nästan likadan ut i hur många år som helst; jag gissar att det beror på att det idag går att köpa klippmaskiner avsevärt mycket billigare än för 20 år sedan och att det därför finns många fler potentiella ”klippare” som slåss om kunderna?

Själv skulle jag absolut rekommendera alla med ridhästar att köpa en egen billig maskin; att klippa en häst är verkligen inte rocket science och man tjänar in kostnaden för maskinen på 1-2 år.

En majoritet av alla ”normala”, vuxna hästar är snälla att klippa eller går att träna men är de dumma så ge er för guds skull inte i kast med klippning om ni känner er det minsta osäkra eftersom man i vissa positioner verkligen blir en lätt måltavla för sparkar.

Då är det bättre att överlåta denna tråkiga syssla till de som desperat behöver pengarna och själv slippa riskera att skada sig.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Jag har köpt en sladdlös och relativt dyr maskin för att kunna klippa mina hästar snabbt och smidigt. Har haft en bekant som klippt tidigare mot betalning. Tycker det är jättebra att kunna fixa det själv. Däremot är jag väldigt snål med att låna ut min fina maskin till stallkamrater. Har två st som jag byter tjänster med.Känner mig lite ogin, men samtidigt är det ju min investering. Mycket annat kan jag låna ut, men transporten och klippmaskinen, not so much☹️. Vad tycker du ( och andra)?

    Svara
    • Birgitta

      Jag är så trött på att man skuldbelägger de som inte vill låna ut whatever som de kanske köpt för dyra pengar och/ eller efter långt sparande! Bara det skulle kunna bli ett eget inlägg….

      Men nej; i ditt fall Marie hade jag INTE lånat ut saxen. Klipptmaskiner kan gå sönder av alla möjliga orsaker och att sedan själv stå utan och/ eller dividera med lånaren om vad som hänt: nej tack.

      Jag köpte själv en maskin snorbilligt nyligen och funderade på om jag skulle hyra ut den men insåg att det inte var värt det.

      Bättre att ha den i reserv när min tusen år gamla maskin kanske lägger av mitt i en klippning.

      Svara
  2. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Finns ingen anledning att låna ut klippmaskinen om man inte vill de. Dels sliter de på skären och man vet aldrig om den går sönder osv .. Blev faktiskt lite irriterad när en anhörig hade fått för sig att de var okej att ta min klippmaskin som är sprillans ny inte ens klippt min egen ännu med den .. Som tur var var hens häst livrädd för den så de blev inget klippt där inte 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>