Torsdag- stödfodring

Jag har i flera veckor grunnat på om jag skulle stödfodra hästarna i hagen även om det fortfarande finns en hel del gräs.

Min gissning är att gräset är mer ”bukfylla” (näringslöst) just nu och jag är rädd för att hästarna ska tappa vikt fast av lite olika anledningar.

Vicke arbetar ju hyfsat ”hårt” och är en aning svårfödd medan ponnyn inte arbetar alls men är gammal och för båda skulle det inte bara vara att knäppa med fingrarna för att få tillbaka tappat hull, det vet jag sedan gammalt med Vickster i alla fall. Han tål å anda sidan rejäla mängder tillskottsfoder vilket jag inte skulle våga proppa i en gammal ponny som inte rids men så klart vill jag varken ha smala hästar eller ge en massa extra mat.

Så härom dagen la jag ut hö till ponnyn och han tyckte bara att jag kunde ta detta och gå någon annanstans- han tänkte inte äta det i alla fall.

Med detta i minne provade jag inte ens med Vicke; jag vet vad han anser om stråfoder som ligger på gräs = det ska inte ätas.

Idag bestämde jag mig för att prova med mitt nya ensilage i stället fast jag har kvar av höt och se…det gick ner lite lättare.

Inte så att hästarna dammsög marken men de åt upp sina ca 1,5 kilo vardera.

Så nu är planen att lägga ut lite ensilage i varje fall och sakta blanda i detta med höt i boxarna.

Glädjande nog tyckte i alla fall jag att detta nya foder såg och luktade så gott att jag nästan hade kunnat äta det själv 🙂 så det var ju tur eftersom det är köpt osett ha ha!

Kan ju tillägga att det finns en hel del mer gräs än vad som syns på bilden; hästarna har betat ner en del områden rejält medan det finns lite eller en del gräs på andra ytor i hagen så vore jag en djurplågare eller i vart fall väldigt snål så hade hästarna säkert överlevt på bara gräset någon vecka till vilket känns helt galet eftersom det trots allt snart är december!?!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Visserligen har mina fri tillgång ute men måste säga att de går oftast och letar fortfarande gräs så mer en hälften av höet ligger oftast kvar i deras tunnor när de går in på kvällen. Vi har fortfarande grästillväxt och kan inte påstå att min trulmule är direkt smal trots att han ratar stora delar av grovfodret.

    Svara
  2. Fia Pobog

    Jag har öppnat min första bal ute fast hagarna är fulla av halvhögt gräs. Så fort frosten varit framme försvinner energin ur gräset och båda mina äter av både hö och gräs.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>